Rabbids Go Home - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Rabbids Go Home - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

20. 1. 2010 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Oproti předchozím Šíleným králíkům se zásadně liší změnou stylu. Ne minihry, nastupuje kombinace Boulder Dash a Super Mario Galaxy: sbíračko-jezdičko-skákačka.

Autor: Pavel Oreški
Publikováno: 20.ledna 2010
Verze hry: prodávaná/anglická/Wii
Doba recenzování: 1 týden

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Moje první hra recenzovaná na Nintendo Wii byla Rayman: Raving Rabbids a toto je již čtvrtý díl z této série. Oproti předchozím se podstatně liší. Jednak naprostou změnou herního stylu a zadruhé úplným odpáráním Raymana z názvu i účinkování ve hře. Pryč jsou minihry a nastupuje zvláštní kombinace Boulder Dash a Super Mario Galaxy, tedy jakási sbíračko-jezdičko-skákačka.

Základním stavebním kamenem je bordel
Pomocí něho se chtějí králíci po invazi na Zemi vrátit na Měsíc. Místo, aby se pokusili ukrást raketu, snaží se ze všeho možného, hlavně pak z naprosto nepotřebných věcí, vystavět jakousi věž, která dosáhne právě až na jejich vysněnou planetku. To znamená, že jezdíte po úrovních, naháníte konzumem zblbnuté lidi, svlékáte je do spodního prádla, třískáte z automatů pet lahve s nápoji. Prostě sbíráte všechno, co vám přijde pod ruku. Tedy pod nákupní košík.

V hlavní roli jsou tři králíci. Jeden nákupní vozík tlačí, druhý do něj hází veškeré harampádí z okolí a třetí je jakousi tajemnou silou vymršťován do prostoru, aby mačkal tlačítka, lekal lidi a vyprazdňoval automaty. Úkolem je vždy najít, kromě sedmi set kusů menšího harampádí, jeden obří předmět. Například krávu, nemocného pacienta v ochranné fólii, letadlo, hodiny nebo třeba trezor.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální obrázky z Wii verze

Výjimečná rozmanitost úrovní
Krom několika posledních se nestane, že byste se v dané oblasti setkali s něčím, co už jste viděli předtím. Začátek je trochu pomalejší, abyste si zvykli a naučili se základním principům. To znamená, že jezdíte třeba po nákupním středisku, které je v podstatě bez jakýchkoliv překážek. Lidé s jekotem lítají kolem, po zemi se válí spousta odpadků z automatů a vy pouze sbíráte.

Pozdější úrovně jsou ovšem těžší. Například je nutné zrychlovat, přeskakovat propasti tak, že se rozjedete, spustíte turbo a najedete na skokánek. Musíte se vyhýbat ostnům kaktusů, proti vám se rozbíhají krvelační psi nebo lidé, kteří sebrali odvahu a postavili se vám v ochranných oblecích. Později dostávají lidé i psi helmy, takže je základním útokem, kterým je řev králíků – „Bwwwaaaaaa“, nedostanete. Je nutné se proti nim rozjet, zrychlit těsně před nimi a pak je dodělat standardním způsobem. Ještě dále ve hře na vás lidé vytahují různé vynálezy, jako laserové zbraně nebo obrněnce, které lze odstrojit pouze úderem zezadu.

Nemění se pouze nepřátelé
Samotné úrovně jsou časem samozřejmě těžší, ale často se k základnímu úkolu, tedy sbírání bordelu, přidávají další. Například musíte pronásledovat oddanou sekretářku na koloběžce a projet stejnou oblastí jako ona v časovém limitu. Jindy z auta strhnete gumu, vlezete si do ní a sjíždíte strmé kopce a současně sbíráte předměty. Jindy se pomocí gumy odrážíte od stěn a snažíte se dostat na výše položené plošinky, což vypadá jako králičí pinball.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

To ovšem stále není vše. V přibližně třiceti úrovních se dočkáte i takových věcí, jako že ukradnete z letadla motor a na něm projíždíte různá zákoutí letiště, vcucáváte nebohé pozemšťany a tím je okrádáte o oblečení. Nebo se pohybujete v temnotě a velmi opatrně prozkoumáváte okolí. Nebo ukradnete výše zmíněného pacienta a pomocí upouštění plynů z jeho plastikové karantény se dokážete vznášet. To se potom pohybujete po střechách měst a kasín.

Prostě se vám nestane, že byste se nudili a svou rozmanitostí připomíná hra dnes už legendární Super Mario Galaxy. A to jsem nemluvil o stíhání krávy, která se veze na korbě auta nebo o možnosti změnit nákupní vozík v motorový člun a projíždět se po jezerech. Věřte mi, že bych mohl pokračovat dál a dál.

Humor a nadsázka
Už z popisu úrovní je vám jasné, že tahle hra nikoho nebere vážně. Ačkoliv je hlavní zápletka dost primitivní a v podstatě se nevyvíjí, jsou další, které se vinou hrou jako bílé klobásy. Například příběh pacienta a jeho ošetřovatelky. Zpočátku se sestra pouze stará o svého nemocného, později ale dojde na víc a grandiózní finále v Las Vegas mě dostalo do kolen. Velmi mě pobavila i myšlenka v pozadí. Králíci totiž sbírají nepotřebné harampádí, které reklamou zblblí pozemšťané hromadí, což je perfektní útok na naši konzumní společnost.

Z ampliónů na ulicích měst nebo v obchodních centrech se ozývají všemožné hlášky: „Dnes jste tvrdě pracovali. Za to byste se měli odměnit. Nejlépe něčím pořádně drahým!“, „Říká se, že čas jsou peníze. To není pravda – peníze jsou peníze.“ nebo „Smějte se, sleduje vás kamera.“. Lidé jsou ve hře vyobrazeni jako tupé ovečky, které nemají svůj rozum a slepě následují všechna tato doporučení. Také jsem si tak v předvánočním shonu připadal.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Co dotváří skvělou atmosféru?
Hudební složka je zajištěna zběsilou moldavskou dechovkou – Vagabontu, která mi přijde jako z Kosturicových filmů. Z ampliónů ve hře se velmi často ozývají i staré hitovky z šedesátých a sedmdesátých let. Grafika je komixová, technicky na velmi nízké úrovni, ale ke hře se báječně hodí. Celkové zpracování je v pohodě, žádný problém jsem neměl ani s ovládáním nebo nahrávacími časy.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Herní doba je kolem osmi až deseti hodin v závislosti na tom, jestli chcete vysbírat všechny předměty a získat veškeré bonusy. Ty se nesou zejména v duchu úpravy hlavních charakterů. Králíky si můžete libovolně pomalovávat, razítkovat, tvarovat a tak podobně. Možností je dokonce více než v samotném Mii kanálu a stejně jako v něm, se i zde konají soutěže o nejlepší model. Přes Vánoce to byl samozřejmě Santa Klaus. Osobně jsem si vyrobil zelenomodrého ufouna a krvavou zombie s pilou zaříznutou v hlavě.

Související články: Rayman Raving Rabbids recenze, Rayman Raving Rabbids 2 recenze

 
Pavel Oreški
autorovi je 25 let, hraní her se věnuje téměř patnáct let a nepohrdne jakýmkoli žánrem




 
 
Pavel Oreški
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Divoká jízda ve stylu Super Mario Galaxy. Jeho herním kvalitám se sice nevyrovná, ale dohání to rozmanitostí a humorem. Ubisoft po třech miniherních titulech vyšlápl správnou cestou a vytvořil si z původně podpůrných charakterů novou značku. Jako odpočinková hra je naprosto ideální. Snad jen kdyby byla trochu obtížnější.

Nejnovější články