Reprisal Universe - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Reprisal Universe - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

12. 10. 2014 15:45 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Zatímco sledujeme postupný vývoj hry Godus od zakladatele žánru Petera Molyneuxe, za zády se nám nenápadně urodil mnohem skromnější, ale žánrově věrný kousek. Jmenuje se Reprisal Universe, a přestože není dokonalý, jistou porci zábavy nabízí a hráči jej docení už jen kvůli suchu v oblasti „božských“ her, které v posledních letech panuje.

Reprisal Universe se ujmete role boha a vedete svůj lid v cestě za pomstou a navrácením násilně uzmuté půdy. Hraje se v reálném čase (real-time) s tím, že své poddané neovládáte přímo, ale jen udáváte styl jejich chování, resp. jejich tendence či cíle a následně v plnění těchto příkazů své malé autonomní svěřence podporujete vytvářením vhodných podmínek.

Zdaleka největší množství času zabere kultivace půdy, které je potřeba k proměňování základních usedlostí ve větší, odolnější a ekonomicky přínosnější města. K tomu se tu a tam naskytne vhodná příležitost k seslání šťavnaté pohromy na nepřátelská města - například ničivý oheň, bouřku nebo hurikán. Obranu svých měst podpoříte vhodně umístěnou bažinou, a když budete mít pocit, že vaši uctívači potřebují povzbudit v ofenzivě, povýšíte hrdinu.

Jdi a rozcupuj je na kousky

Váš hlavní cíl na každé z celkem 184 map rozprostřených na 34 planetách je stejný – vyhladit všechny protivníky (kmeny jsou jeden až tři a ovládá je AI). K tomu se občas přidává i vedlejší úkol, kdy je třeba dostat lidi ke speciálnímu totemu, což je poměrně důležitá věc. Totemy totiž rozšiřují základní paletu božských příkazů, která v plné polní čítá celkem 15 rozkazů v elementech země, oheň, vzduch.

Sesílání příkazů si žádá určité množství many, kterou produkují právě města. A tím se strategický kruh Reprisal Universe uzavírá. Pravidla jsou tedy jasná a bohatě by stačila na vytvoření zábavné božské strategie. To by však Reprisal Universe nesměly trápit dva nešvary.

zdroj: Vlastní

Tutoriál pro pokročilé

Prvním nedostatkem je nedodělaný tutoriál, ve kterém hra sice ukáže, co a jak máte udělat, ale zapomene vysvětlit, proč to máte udělat. Dozvíte se, že prostředním tlačítkem vpravo lidičky přimějete, aby vás následovali až k označenému bodu na mapě a několik dalších informací. Už se ovšem nedozvíte, co z toho všeho budete mít -  efekt každého kroku si už musíte zjistit sami.

Druhým nedostatkem hry je rychlý nástup stereotypu. Když už navzdory nejasnému tutoriálu pochopíte, co který úkon způsobí, tak brzy zjistíte, že je Reprisal Universe hra poměrně plytká. Dokolečka opakujete ty samé činnosti a brzy už se budete chovat jako roboti, což platí pro hráče zkušené, a časem k tomuto závěru dojdou i hráči občasní.

Hra pro všechny a pro nikoho

Strategickými bitvami v Populous ošlehaní harcovníci si na Reprisal Universe nevezmou nic, jelikož během několika bitev zjistí, že jejich postup k cíli je vždycky závislý na schopnosti odhadnout správný moment pro přepnutí lidu z módu osidlování do válečného módu. Případně je odradí, že některé herní prvky (třeba povyšování hrdinů) nefungují ani zdaleka tak, jak by čekali - hrdinové jsou slaboučcí, takže poměr cena/výkon naprosto neodpovídá.

S Reprisal Universe by se tak mohli vyřádit především občasní hráči. Jedno hře totiž upřít nelze – dobře odsýpá a na začátku každé mapy je vždy co dělat (kultivujete půdu, až se z vás kouří). Reprisal Universe rovněž čaruje svou 16bitovou grafikou a slušným ovládáním, což na pár hodin zábavy také vydrží. Aby si ale člověk užíval Reprisal Universe delší dobu, nesmí očekávat komplexní hratelnost a měl by zapomenout na vymýšlení rafinovaných strategií, protože to k ničemu nepovede. Reprisal Universe je zkrátka solidní poklona Populous a božským strategiím vůbec, ale až příliš brzy se ukáže, že nic dalšího hra nenabízí.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Nenáročná božská strategie s atraktivní retro grafikou, která však vystačí jen na pár hodin zábavného klikání.

Nejnovější články