SimplePlanes – recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

SimplePlanes – recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

28. 7. 2016 20:00 | Recenze | autor: Ladislav Loukota |

I když už dobrou dekádu můžete slyšet varování, že letecké simulátory jsou mrtvé, v poslední době znovu zažívají nečekanou renesanci jak skrze arkádovější hry, tak i tituly, v nichž si můžete letadlo či jiný dopravní prostředek postavit sami. Po fenomenálním úspěchu Kerbal Space Program se o něco podobného snaží rámcově velmi podobná hra SimplePlanes.

K dokonalé kopii chybí už jen Jeb

SimplePlanes vyšla na PC před půl rokem, kdy skrze Steam a GOG vyšla hra původně určená pro tablety s iOS. Tento původ je znát na přehlednosti ovládání, velikosti tlačítek i na jednoduchosti. Kerbal Space Program je z hlediska bezchybnosti sestavení rakety i její pilotáže komplexnější, zatímco Simple Planes je k nováčkům mnohem vstřícnější a to zejména při poletování s vaším výtvorem. Zdejší letový model je snad ještě benevolentnější, než ten ve World of Warplanes.

Přesto je podobnost Simple Planes a Kerbal Space Program tak velká, až to není pěkné – a to i vlivem předešlé hry vývojářů jménem SimpleRockets, která se zaměřila právě na vesmír. Skoro se chce říct, že k dokonalému dojmu ze softwarového klonování chybí jenom přítomnost nápodoby komického kerbalonauta Jebedia Kermana. Hraní obou titulů se skládá z montáže vašeho stroje (krom letadel můžete v SimplePlanes vytvořit třeba i auta a tanky) a následného testování v poli. Oč má SimplePlanes jednodušší fázi létání, o to je propracovanější ve fázi stavby.

Posledním podstatným společným jmenovatelem obou her je pak jejich uživatelská základna, kvůli níž stojí hra za vaši pozornost i měsíce po vydání. Podobně, jako je možné si u KSP stáhnout nepřeberné množství modifikací a částí raket, i SimplePlanes vychází hráčským výtvorům vstříc. Je ale poznat, že hra není zase tak stará, obsahu je výrazně méně, než u KSP, ale to se snad časem zlepší.

Tisíc a jeden prototyp

To nejlepší, co SimplePlanes obsahuje, je právě konstrukční simulátor. Vaše vysněné letadlo totiž nestavíte jen z předem určených částí se specifickými vlastnostmi. Většinou můžete i ony části upravovat a modifikovat. Odpadají tak nekonečné problémy s vycentrováním těžiště u KSP a hledání řešení, jak napojit čtyřbloky jednoho stupně na tříblokový druhý stupeň. U SimplePlanes je trup letounu konstrukce budovaná z krychlí (a jiných tvarů) jako v Minecraftu.

Když budete chtít, můžete si klidně namísto letadla postavit kouli anebo kostku s vrtulí. Nikam sice nepoletí, možné to však rozhodně je! Upravovat přitom jde všechno včetně úhlu křídel anebo barvy letadla, a to mnohem zevrubněji než ve VAB v Kerbalu.

Samozřejmě, základní propriety konstrukce letounu jsou naopak o fous náročnější. Namísto sestavení rakety, která akorát opustí atmosféru, je totiž třeba dlouze nastavovat nejen těžiště a tah, ale pohrát si i s velikostí a poměrem křídel nebo umístěním nádrže s palivem. Nezřídka lze sestavit letoun, který se sice odlepí od rampy, ale lepší aerodynamické vlastnosti najdete i u balvanu.

zdroj: Archiv

Následuje promptní, pro fanoušky známá série detonací, ono „zábavné selhání,“ a návrat k rýsovacímu prknu. Na druhou stranu, pokud jste opravdu šikovní (což autor těchto řádků bohužel opravdu není), nic vám teoreticky nebrání sestavit virtuální kopie skutečných strojů nebo třeba exotická letadýlka jako z Crimson Skies či dieselpunkových her.

Tím ovšem klady SimplePlanes bohužel končí. Jakmile totiž dokončíte své letadlo do fáze, kdy se zvládne odlepit od runwaye, hra se ukáže být létající Potěmkinovou vesnicí. Už jsem psal, že letový model je velmi benevolentní, to by však ještě nemuselo tolik vadit. Daleko horší je, že jediná mapa je prostorově extrémně omezená a umožňuje leda tak kličkování mezi kaňony nebo trénink bombardování a přistávání na letadlové lodi. Dokonce i snaha dosáhnout výškového rekordu vyznívá naprázdno, jelikož se nemění ani hustota vzduchu. Prostě s SR-71 v určité výšce najednou přestanete stoupat a můžete se zase vrátit dolů.

Absence průzkumu

Víc než cokoliv jiného tak SimplePlane i půlrok po vydání připomíná jednu z prvních verzí Kerbal Space Program, která disponovala jenom možností odpalovat rakety. Dnešní podoba KSP jako simulátoru kosmického programu včetně managementu astronautů anebo sestavování kosmických stanic na oběžné dráze dalece rozšířila původní záměr.

SimplePlanes oproti tomu nabízí jenom možnost poletovat kolem titěrného ostrova a o čemkoliv komplexnějším, od dobových limitů techniky a závodů o překonání nadzvukové rychlosti, až po vojenské zakázky požadující sestavení dokonalých stíhaček, si lze nechat jenom zdát. Jistě, hráč si může sám nastavit podobné mety, ale hra sama mu žádné výzvy nenabídne.

Nepomáhá ani absence multiplayeru. Ten by mohly vyřešit modifikace, které by nabídly souboje či závodění s jinými hráči. Pokud ale SimplePlanes nyní něco potřebuje, pak je to možnost vybudovat i města a scénáře, po nichž by se hráči mohli prohánět.

Chybí totiž nadšení z průzkumu, které je tak hmatatelné jinde. Jenže i to je momentálně otázka vzdálené budoucnosti, pokud se o to mají postarat vývojáři a nebo polovičatého řešení z rukou komunity. Tato hra má sice velký potenciál, ale půl roku po vydání nabízí většina schůdných rozšíření leda tak možnost zavrtat se do jiného typu skály v jiné titěrné mapě ve fandy postaveném B-1B anebo F-16.

zdroj: Archiv

SimplePlanes je tak určená spíše milovníkům rýsovacích prken, aerodynamických tunelů a projekčních kanceláří, než fanouškům kožených bund, pilotních brýlí a digitálního větru ve vlasech. Pokud totiž neulétáváte na konstruování letadel, tanků a kdoví čeho ještě, SimplePlanes nenabízí skoro nic, co by šlo po startu stroje dělat. Může to být zajímavá hříčka pro tablety, na PC je však standard a také konkurence někde jinde.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Letecký bratříček Kerbal Space Program sice nabízí krásné možnosti v konstrukci, jeho testovací fáze však zůstává daleko za konkurencí. Leccos lze sice řešit modifikacemi, prozatím ovšem SimplePlanes standardu žánru nedosahuje.

Nejnovější články