Sonic Mania Plus – recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Sonic Mania Plus – recenze

1. 8. 2018 19:30 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Loňský návrat klasické arkádové hry ze starých konzolí od Segy sklidil úspěch na všech frontách. Sonic Mania zachovala původní tvář ježka Sonica a přitom do základu dokázala zamíchat mnoho novinek a moderních prvků tak, že jste chvílemi ani netušili, co je původní a co je nové. Hra díky tomu nebrnkala jenom na strunu nostalgie, ale přinesla potřebný přesah a hodnotu také pro mnohem mladší hráče.

Nová pomoc na obzoru

Musím se přiznat, že v kontextu až nezvykle povedeného dobrodružství (jenom si vzpomeňte, jak tvůrci przní některé jiné Sonicovy hry, například naprosto hroznou, pomalou a nemotornou fyzikou), jsem se opravdu bála, zdali DLC Sonic Mania Plus dokáže držet krok s nastaveným trendem. Ale jak ukázalo hned prvních pár minut ve hře, moje obavy byly zbytečné.

První viditelnou novinkou jsou dva nové charaktery – Mighty the Armadillo a Ray the Flying Squirrel. Mighty je růžový, a tak na první pohled může být zaměnitelný s Knucklesem, i když má trošku jiný odstín. Tato postavička umí vyskočit a začít padat ve velké rychlosti, díky čemuž zvládá zabíjet nepřátele, ale také třeba rozrážet některé překážky. Tato schopnost je hodně podobná speciální schopnosti Sonica, liší se jenom směrem pohybu – ježek Sonic se místo strmého pádu dolů ubírá rychle do strany.

Sonic Mania Plus zdroj: tisková zpráva

Možná ještě důležitější je Mightyho schopnost odolávat nerozbitným překážkám v případě, že je ve schoulené poloze. To znamená, že když Mighty v klubíčku narazí na bodáky, neztratí peníze ani životy. Jenom se od nich odmrští a začne problikávat. Dokážu si představit, že pro spoustu hráčů se Mighty stane novým hrdinou číslo jedna, alespoň co se týče soubojů s bossy.

Ray se zase hodně podobá Tailsovi, a to jak vzhledem (i když je žlutý), tak i speciální schopností, která je podobná plachtění. Když při skoku znovu zmáčknete tlačítko, Ray roztáhne ruce a k zemi se snáší pomaleji. Pakliže při tom směrovými tlačítky mačkáte doleva doprava, Ray létá nahoru dolů, ale pořád letí. Tímto způsobem vydrží v letu mnohem déle než Tails, ačkoli s ním v letu zase nemůžete měnit směr. Každá postava tak má něco do sebe a bude vynikat trošku někde jinde, což je prostě skvělé.

Sonic Mania Plus zdroj: tisková zpráva

Pojďme si pro přídavek

Sonic Mania Plus stále nabízí celkem 13 oblastí, z nichž každá obsahuje celkem dva levely, kromě poslední lokace, která je dostupná pouze, pokud máte sesbírané všechny Chaos Emeralds. Názvy oblastí jsou stejné (například Green Hill Zone), ale tu a tam v nich narazíte na pár změn. Do některých z nich pak přibyly nové části, které jsou dostupné v módu Encore.

Všechny přídavky jsou do hry zabudovány citlivě, takže si často ani nevšimnete, že jsou nové (pokud tedy Sonic Mania nehrajete každý den). Ale zároveň platí, že představené novinky dokážou vykouzlit pocit stále neprozkoumaného dobrodružství a poskytnou vám důvod, proč se znovu snažit.

Sonic Mania Plus zdroj: tisková zpráva

Skákačka pro čtyři

Když jsem u výčtu novinek, nesmím zapomenout ani na multiplayer až pro čtyři hráče. Ve čtyřech lze hrát kooperativní i kompetitivní módy, jenom s tím rozdílem, že v prvním se vám obrazovka nerozděluje, zatímco v druhém se rozsekne na čtyři samostatné části. Pokud máte potřebné parťáky, s touhle možností se dobře pobavíte. A to i když budete hrát na menší obrazovce a hrací pole si necháte rozčtvrtit. Sonic je ve 2D, a navíc v pixelovaté grafice, takže i to málo stačí. Ostatně, když jsme ho kdysi hráli, obrazovky jsme neměli o moc větší.

Další změny jsou potom spíš jen kosmetické, ačkoliv dohromady dávají docela příjemný celek, ze kterého budete mít pocit dobře investovaných peněz. Zkrátka a dobře, pokud máte pro Sonica alespoň náznak sympatií, tohle DLC si nemůžete nechat ujít.

zdroj: Archiv

 

Verdikt:

Toto DLC přidává dva nové charaktery, několik vylepšení do každé z oblastí, multiplayer až pro 4 hráče a desítky dalších, i když spíše kosmeticky laděných novinek, které dohromady dávají naprosto perfektní celek. Pro fanoušky Sonica povinnost, pro ostatní skvělý příklad toho, jak by mělo vypadat ideální rozšíření.

Nejnovější články