The Sexy Brutale – recenze extravagantní detektivky
8/10
zdroj: tisková zpráva

The Sexy Brutale – recenze extravagantní detektivky

24. 5. 2017 18:45 | Recenze | autor: Ondřej Švára |

V rouše dekadentního kabaretu přináší The Sexy Brutale svěží hrátky s časem a logikou. Skryti za karnevalovou maskou zachráníte spoustu lidí před jistou smrtí, a ještě si užijete skvělý večírek. Snad až na počáteční lehké zmatkování nemá detektivní adventura slabiny. Je originální, stylová a dlouho vydrží. Tak vypadá hra, na kterou si vzpomenete i po letech.

Hrátky s časem 

Čas jako veličina se ve hrách uplatňuje coby koření příběhu a atmosféry. Tvůrci jej s oblibou využívají k zdramatizování scénáře, když hrdinu posílají do vzpomínek či budoucnosti, a tím snadno obohacují děj o nereálné situace. Tvůrci z Cavalier Game Studios však hodinovým ručičkám propůjčili ještě mnohem větší význam a stvořili logickou adventuru s hratelností založenou na časových smyčkách. Tím svoji hru povýšili na velmi inovativní dílo.

Díky vložení času do herní mechaniky je The Sexy Brutale docela netypickou hrou, která se musela inspirovat starými hity jako Moon: Remix RPG Adventure nebo The Legend of Zelda: Majora's Mask. Poměrně rizikový koncept času jako veličiny v hlavní roli, který při troše smůly může hráče více stresovat než bavit, se v novince povedlo zpracovat na jedničku a dalo celému dílu nezaměnitelný charakter. Když se za éterické melodie probouzíte v kůži ctihodného pána Lafcadio Booneho a jeho „cibule“ bijí pravé poledne, hra rozdává první trumfy.

Tajný zachránce 

Booneho luxusní pokoj je střípkem z extravagantní vily s kasinem, kde začíná party pro pár pozvaných, které čeká hořké vystřízlivění. K půlnoci mají být všichni mrtvi a smrt je má dostihnout v choulostivých či rovnou tragikomických situacích. Vyjma samotného Booneho si nebezpečí samozřejmě nikdo neuvědomuje.

Boone „v pravý čas“ zahajuje pátrání, ve kterém se snaží odhalit, proč vlastně mají hosté umřít, a zda to celé náhodou není pouhý žert nějakého šíleného klauna, snad majitele samotného kasina. Dekadentní pointě večera je ochoten přijít na kloub stůj co stůj a dává si pozor, aby při své akci nebyl spatřen, protože kdoví, co by nežádoucí pozornost způsobila. Zvláště, kdyby se hrozba visící ve vzduchu ukázala reálnou. Strach z prozrazení přináší do hry napínavé stealth prvky a strategické uvažování.

Kdo doopravdy žene hosty na smrt a proč, je lepší neprozrazovat. Zápletka hry je komplikovanější, než se na první pohled zdá a byla by škoda cokoliv konkrétního prozrazovat. O to víc děj hltejte, i když je v závěru lehce překomplikovaný. Zaručeně vám nedá vydechnout až do samotného finále. Stejně tak samotná podoba plánovaných vražd. Víte, co se stane, když dáma s depresí a provazem vleze do zvonice, protože i kasino může mít zvon? Až v budově uslyšíte temné „cink“, nemusí to být zvuk výherních automatů. Spíše jste něco nestihli a přejede vám mráz po zádech. Víc neprozradím.

zdroj: Vlastní

Tréninkem k úspěchu 

Fatálním koncům samozřejmě musíte předcházet. Pomáhá k tomu právě čas. Ve hře jej můžete ohýbat jako proutek, kdykoliv se vrátit z problému zpět do doby kolem oběda a s nově získanými poznatky začít pátrat znovu a lépe

Díky unikátní herní struktuře je The Sexy Brutale možné popsat okřídleným heslem „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Každá ze sedmi záchranných misí se skládá z usilovného poznávání konkrétní zápletky a hledání ideálního řešení, které zabere pouhý zlomek jinak desítky minut trvajících příprav. Kdy ale pátrání proměníte v ostrou záchranu, zůstává čistě na vás. Herní čas můžete donekonečna převíjet nazpět a s konečnou platností jednat, až když zužitkujete všechny poznatky z pátrání. Současně uplatníte své speciální detektivní schopnosti, z nichž některé jsou dokonce nadpřirozené.

Vedle základního ovládání času a obligátního špehování klíčovou dírkou postupně využijete odposlech vzdálených rozhovorů, prolamování zámků nebo dokonce rozmlouvání s duchy. Každá technika překvapí zajímavým nápadem a zpracováním, což z The Sexy Brutale činí extravagantní a o to zábavnější detektivku. Lidem jste v ní v patách všemi myslitelnými i nesmyslnými prostředky, z čehož vzniká opravdu nevídaná záchranná síť.

Učit se, učit se, učit se 

Již tak zábavnou herní mechaniku doplňuje několik atraktivních součástí. Nejpoutavější je dozajista fakt, že hrdina čelí notoricky se opakujícím životním rutinám ostatních osob. Po restartu každého případu dokáže hrdinný Boone snadno odhadovat, která postava se v danou chvíli znovu objeví na určitém místě, a co v oné situaci udělá, řekne nebo si usmyslí, a to povede k dalším, dosud neznámým indiciím.

Cílem každého případu je získat všechny dílky záchranářské mozaiky do logického celku a ve finále předejít nalinkované smrti člověka nějakým vtipně jednoduchým zásahem. Například tím, že se do vražedné zbraně v pravou chvíli umístí slepý náboj. Lehce předvídatelnou nebo nudnou fraškou se kvůli tomu ale hra ani v nejmenším nestává. Nároky, které autoři kladli na správný herní postup, jsou naopak docela vysoké a rutin k pochopení je taková spousta, že dá práci se k nim vůbec ve správnou chvíli nachomýtnout.

V The Sexy Brutale uspějete jen za předpokladu, že se dokážete včas objevovat na správných místech, sbírat správné indicie a používat nejvhodnější detektivní schopnosti. I když je konečná záchrana hosta v důsledku velmi lineární záležitost, průběh případu předvídatelný opravdu není.

Jako na karnevalu v Benátkách 

Propracovaná herní mechanika se v The Sexy Brutale vhodně doplňuje s celkovým výtvarným stylem a atmosférou. Tvůrci z Tequila Works, kteří se podíleli na designu hry, propůjčili kasinu neodolatelný styl benátského karnevalu, kde hosté v extravagantních maskách spoluutvářejí kostýmní drama s dekadentní příchutí. Skvělá výtvarná stránka je dokladem vysoké úrovně hry, chlubící se skvělou atmosférou, neobvyklou hratelností a mimo jiné solidní, přibližně pětihodinovou, herní dobou.

Kritika směřuje pouze k drobnostem. Například k matoucímu zvýrazňování některých interiérových prvků, které pro hru nemají význam, nebo k méně propracované herní nápovědě, která je vzhledem ke komplikovanosti herní mechaniky nedostatečná, přinejmenším zpočátku. Nějaký čas (tentokrát ten skutečný) vám potrvá, než se do hry adekvátně ponoříte a pochopíte její rytmus, řád i logiku. Pak se vám ale The Sexy Brutale odmění skvělou zábavou v nezapomenutelných souvislostech. 

gog_banner zdroj: tisková zpráva

Verdikt:

Extravagantní puzzle adventura spojuje hazard, karneval a detektivku. Vzešla z toho neodolatelná hra plná napětí, logického uvažování a hrátek s časem. Povinnost pro všechny, kterým nevadí u her přemýšlet.

Nejnovější články