The Sims Medieval - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims Medieval - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

3. 4. 2011 17:00 | Recenze | autor: Karel Drda |

Simácká série dostala další vydařený nášup, tentokrát v podobě netradiční odbočky do středověkého světa, v němž se běžný lidský život odehrával v poněkud jiných a nám laikům ne úplně známých kolejích. Sims Medieval je důstojný, i když trochu pokřivený pohled do mikrosvěta doby dávno zapomenuté, v níž jednoho dne usedl na trůn nový panovník.

Novinka nikterak nenavazuje na klasickou Sims sérii, naopak se snaží tvářit jako zcela nová hra nabízející navíc neokoukané a samozřejmě i líbivé téma špinavého a temného středověku. V něm, coby nový vladař, musíte nejen přežít a získat na svoji stranu všechny poddané, ale zároveň ze svého království učinit profitující a životaschopný stát. To vše samozřejmě za předpokladu, že zvládnete i běžné činnosti, které takový středověký život provázejí. Hra je „simácky“ intuitivní, což ovšem v praxi skrývá nejedno úskalí pro ty, kdo k téhle značce v životě ani nečuchli.

Byl jednou jeden panovník a ten se rozhodl, že ze svého mladého, nicméně celkem fungujícího království, učiní skutečně bohatou říši. I napadlo ho, že hrad bude výkladní skříní jeho panovnických schopností. K tomu potřeboval dřevo a kamení. Vzal tedy sekyru, zašel sám do nejbližšího lesa a tam pokácel potřebné stromy.

Trochu mu vyhládlo, a protože byl na trůnu jen krátkou dobu, vrátil se zpět do hradu a tam si sám něco uvařil. Když pojedl, chtěl se na něco zeptat svého dvorního rádce, ale ten mu odvětil, že ho ještě příliš nezná, a než mu něco řekne, potřebuje dostat lepší náladu. Vladaře tahle poznámka ani v nejmenším nevyvedla z míry, řekl pár vtípků a rádce ihned roztál a dal mu potřebné informace.

Absolutismus = urob si sám

Připadá vám popsaná situace totálně přitažená za vlasy, protože opravdu nemá nic společného se životem skutečného absolutistického vládce? Pak jste narazili na první problém Sims Medieval – hra ve své podstatě nemá zhola nic společného se skutečným středověkem, jedná se prostě o obyčejný klon „simácké“ logiky, která bude blízká především těm, kdo hráli hry z původní série.

Ano, ovládání a veškeré postupy ve hře jsou velmi snadné a intuitivní, nicméně jedná se o lehkost danou do vínku těm, kdo jsou s tímhle světem prapodivného uvažování za jedno. Na druhou stranu, pokud jste nikdy ani koštětem o Sims nezavadili, pak vám pochopení jednotlivých souvztažností zabere jen o třicet minut déle. Svět Sims Medieval navíc přichází se zlomovým vnímáním daného světa.

Hra má v podstatě dvě roviny, které však spolu docela obstojně koexistují – musíte se starat o potřeby svého hrdiny, ale zároveň musíte uspokojovat roztodivná přání svých podřízených. V tomto ohledu hra dostává velmi zajímavý RPG rozměr – plníte totiž všelijaké úkoly a za ně získáváte samozřejmě zkušenosti. Už samotné vytvoření postavičky, které je detailní tak akorát – aby jeden byl potěšen nad tím, jaké vlastnosti může v nastavení hrdinovi přisoudit a druhý nedostal amok nad množstvím čtení, ukazuje jistý příklon k RPG prvkům.

Od squatu k panství

Samotný skok do hry je pak doprovázen celkem detailním tutoriálem, který neznalého opravdu připraví snad na úplně všechna úskalí, které samotné hraní může v některých okamžicích přinést. Po vytvoření vládce se objevíme v celkem stroze zařízeném hradu, který svým uspořádáním připomíná spíš nějakou sociální komunitu obývající vybydlený dům kdesi na okraji Londýna. Klidně se vám totiž může stát, že ve vaší posteli se během vaší výpravy do divočiny vychrápe služka anebo že v době vašeho spánku si nad vámi podebatují poddaní.

Tenhle detail může znalce středověku asi přivést k šílenství, postupem času, jak se panství rozvíjí a zvětšuje se zkušenost panovníka, tyhle blbosti naštěstí mizí. Že si však panovník vaří, nebo sám (!!!) odbíhá do vesnice prodat nabyté předměty je však neodpustitelný hřích.

Běžný život panovníka v optice Sims Medieval je docela zábavný a přes pár výhrad i docela napínavý. Skutečný požitek pak přichází v podobě správy říše, v níž se musí člověk setsakramentsky ohánět. Stavíte budovy, vybavujete si hrad, zajišťujete svým poddaným vzdělání, kulturu, ale také můžete nemilosrdně trestat.

Jestliže je život panovníka spíš parodií na středověký život, pak manažerování království se téhle době přeci jenom přibližuje o něco víc. Na druhou stranu, pokud čekáte na syrový středověk, pak Sims Medieval je korektní až běda – ve chvíli, kdy se rochní král ve vaně, je příslušná partie hezky rozkostičkována.

Středověk podle šablony

Život vládce promyšlený do detailů – budování království a vztahů s poddanými, to vše pečlivě zabalené do zábavného RPG kabátu. Takový je hlavní a celkem rozumný důvod, proč si Sims Medieval zahrát. Pokud se však nad danou dobou zamyslíte, hra je i přes několik celkem velkých změn jen dalším klonem simácké série a potenciál vycházející ze středověké tématiky zde vlastně vůbec nebyl využit. Je jasné, že v tu chvíli by zmizela urputná korektnost a svět právě vytvořeného panovníka by doprovázela pořádně krvavá stopa jeho vladaření. Ale čert tohle vem!

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

The Sims Medieval je důstojnou odbočkou z původní série, které chybí důslednější a realističtější rozvinutí středověké tématiky. Kdo se přes tyto výhrady přenese, dočká se solidní zábavy na několik večerů.

Nejnovější články