Train Mechanic Simulator 2017 - recenze
4/10
zdroj: tisková zpráva

Train Mechanic Simulator 2017 - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

17. 4. 2017 16:00 | Recenze | autor: Ondřej Švára |

Simulovat se dá leccos, třeba i nemoc, viďte? Jen o tom neexistuje žádná hra, což je zvláštní, protože počet různých druhů nepříčetných simulátorů určitě neklesá. Dělá a vydává je dnes každý, kdo kašle na recenze a hodnocení – naše i hráčské. Nutno přiznat, že Train Mechanic Simulator 2017 patří aspoň mezi ty méně pošetilé žánrovky. Z určitého úhlu pohledu je to vlastně docela slušná směs hříčky na kutily a dopravní simulace. K dokonalosti má ale pořád zatraceně daleko.

Hrajeme si na práci

Hry na svářeče, pucfleky a skladníky odrážejí podivínství naší doby, která nám umožňuje hrát si na skutečnou práci, kterou bychom doopravdy nikdy dělat nechtěli. To vede k myšlence, že simulátory lidských činností vlastně nejsou hry, ale pouhé suvenýry, kterými se obdarujeme, když nemáme lepší nápad. Simulátor opraváře vlaků nicméně není úplné herní neštěstí. Ačkoliv relativní kvality Farming Simulator her nedosahuje, drží si zároveň s přehledem odstup od her s popelářskými auty nebo vysokozdvižnými vozíky.

Train Mechanic Simulator 2017 je vlastně zajímavým herním kompromisem. Uvědomíme-li si, že pracovní simulátory se neliší ani tak v hratelnosti, jako spíše v pouhé míře neschopnosti doplnit rutinu zábavou, dopadla v tomto ohledu železničářská hra ještě dobře. Budete se totiž nejen hrabat v podvozcích lokomotiv, ale také se aspoň v jedné z nich (té servisní) pěkně povozíte. Díky dopodrobna zobrazené technice se navíc i lecčemu přiučíte. To jsou prvky, kterými hra zaujme, na rozdíl třeba od simulátoru bagrování, kde člověk po hříchu nenajde poklad, ani omylem nepřekopne sousedovi trubku.

Servis od A do Z

Hra zpočátku snadno stoupne v očích milovníků železnic, protože jim umožní zopakovat si, jak monstrózní kolejové stroje vlastně fungují. Přestože se kvůli chybějící licenci střetnou pouze se standardizovanými a nikoliv konkrétními modely, budou se moci vrtat v útrobách hned tří typů různě pokročilých lokomotiv - parních, dieselových a elektrických - a to se všemi jejich specifiky i náhradními díly. Nahlédnou do světa železnic z trochu jiné perspektivy, než třeba v sériích Railroad Tycoon či Train Simulator, což je docela příjemná změna. Bez zajímavosti ostatně není ani zmíněná možnost projet se po tratích v hezky ztvárněné krajině.

Servisní výjezdy k různým poruchám a nehodám slibují podobné zážitky jako klasický vlakový simulátor. Smiřte se ale s poněkud chaotickým přehazováním výhybek přímo za jízdy a s velmi zjednodušeným ovládáním, kdy určujete pouze směr a rychlost jízdy. S trochou shovívavosti je ale jízda příjemnou mezihrou, při níž si prohlédnete obstojně vymodelovaný vlak a prostředí, které vypadá jako typické modelové vláčkoviště, jen v „nadlidské“ velikosti.

Relativně atraktivní je také práce s vyprošťovacím jeřábem, s nímž je potřeba tu a tam vrátit na koleje havarovanou lokomotivu. Zpoza namáhaného zařízení ucítíte každou tunu zvedaného železa, což je důkaz poctivého zpracování herní fyziky. Na poměry žánru je práce se strojem překvapivě intuitivní, přesná a bez technických chyb či nežádoucích výstředností.

Stále stejná písnička

Nemáte-li s opravárenskými simulacemi zkušenost, objevíte v Train Mechanic Simulator 2017 vcelku zajímavou herní alternativu. Dejte si ale pozor, pokud jste už nějakou simulaci od PlayWay vyzkoušeli. Pak vás hra naopak krutě zklame. Simulace různých zaměstnání od polského vydavatele jsou totiž lidově řečeno na jedno brdo a železniční servis s nimi sdílí navlas stejnou hratelnost se všemi jejími nepříjemnými důsledky. Dvakrát škoda, protože vývoj hry dostalo od PlayWay na starosti studio Si7, od kterého bylo možné očekávat jistou iniciativu a nové nápady.

Ať už jde o simulace opravy nákladních vozidel (Truck Mechanic Simulator 2015), nebo zemědělských strojů (Farm Mechanic Simulator 2015), dílna železničáře se od nich liší pouze tématem, nikoliv koncepcí, a to je opravdu problém, protože hratelnost je kvůli tomu znovu až nesnesitelně jednotvárná. Na zakázkách se pracuje podle tradičního receptu, kdy s pomocí barevného rozhraní hráč nejprve odhalí závadu, pak odmontuje poškozené díly, a po opravě je vrátí na místo. A to je opravdu vše! Několikrát neosvědčená hratelnost se vrátila se vší nudou a fádností.

zdroj: Archiv

Nuda k uzoufání

Skladba misí je nepříjemně lineární. Několik hodin budete výše popsaným způsobem opravovat vlaky a nic víc. Znamená to povinně přijímat jednu zakázku za druhou bez možnosti vybírat si úkoly nebo jakýmkoliv jiným způsobem měnit nastavenou šablonu. Motivace pokračovat v kampani se definitivně vypaří, jakmile si uvědomíte, že vás hra za plnění úkolů odměňuje jen dalšími, takřka stejnými úkoly.

Hnát kupředu vás má ekonomický systém, který zahrnuje výplaty a obchod se zbožím. Nelze ho však brát ani jako špatný vtip. Ačkoliv vydělané peníze teoreticky slouží k rychlejší modernizaci depa a tím pádem k zefektivnění práce, rozdíly mezi úspěšnou a diletantsky vedenou kampaní jsou minimální. S lepším zázemím můžete při montáži jen rychleji utahovat šroubky (bez legrace), nebo kvalitně opravovat různé součástky bez nutnosti kupovat drahé náhradní díly. V důsledku nicméně nezáleží na tom, kolik vyděláte, protože kampaň je nastavená tak, aby pozvolna plynula dál bez ohledu na to, jak zdatní doopravdy jste.

V Train Mechanic Simulator se nemusíte bát žádných penalizací, ale to bohužel jen zajímavě zní. Snadná hratelnost sice zpřístupňuje hru nejširšímu publiku, ale na druhou stranu, v očích zkušenějšího hráče se kampaň projeví vyloženě tragikomicky. Špatný mechanik pouze nedostává víceméně zbytečné bonusy, což mu kampaň nezhatí, ale jen časově protáhne - a to je dostatečný trest pouze vzhledem k její příšerné monotónnosti.

Train Mechanic Simulator 2017 není úplný propadák. Nevymezuje se však dostatečně oproti podobným titulům, což z ní dělá hru sotva průměrnou. Jste-li fandou do železnic a rozechvěje vás pohled na rozebranou mašinu, můžete o hře alespoň uvažovat. Na druhou stranu snad ani vy nevydržíte do zhloupnutí opakovat ty samé rutiny. Hra od svých vzorů kopíruje tak nudnou hratelnost, že se s ní spokojí jen ti nejméně nároční hráči. 

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Hra na opraváře vlaků není brak, ale její rutinní kampaň s notoricky se opakujícími úkoly uspokojí jen ty nejzarytější fanoušky železnic. A možná ani ty ne.

Nejnovější články