Arcade Olé! #1: Space Invaders
zdroj: tisková zpráva

Arcade Olé! #1: Space Invaders

8. 7. 2012 13:00 | Novinky | autor: Martin Bach |

V novém seriálu, který se bude na Games.cz objevovat v průběhu prázdnin (o případném pokračování rozhodne váš zájem) se ve spolupráci s herním muzeem Arcadehry.cz podíváme do světa starých herních automatů. Naším cílem nebude jen rekapitulace historických dat, ale hlavně vyprávění zajímavých příběhů o automatech jako takových a o jejich osudech v bývalém Československu...

Foto: Pavel Dobrovský

V herně Jana Orny a jeho týmu v Červeném újezdu jsou i starší hry, přesto byla ale naše volba pro zahájení této série článků naprosto jasná. Space Invaders je legenda, která už dávno překročila hranice herního průmyslu a stala se popkulturní ikonou v tom nejryzejším významu tohoto slova. Pro japonskou firmu Taito ji více jak rok vymýšlel a navrhoval programátor Tomohiro Nišikado, a když pak automat spatřil v roce 1978 v Japonsku světlo světa, šlo o největší komerční úspěch v mladých dějinách videoher.

Princip Space Invaders asi není třeba vysvětlovat, ostatně hru si můžete sami vyzkoušet v některé z nespočtu browserových verzí. Originální arkádové kabinety byly ale vyráběny Taitem v Japonsku, zpočátku především v takzvané coctail variantě, která nejvíce připomíná konferenční stolek s obrazovkou namísto desky. Taito však ještě v roce 1978 licencovalo výrobu automatu společnosti Midway, která začala vyrábět už klasické „stojací” verze automatů pro západní trhy.

Spolupráce s americkou firmou byla výhodná i pro Taito, protože vnitřnosti automatu v čele s procesorem Intel 8080 a zvukovým čipem od Texas Instruments byly amerického původu - v Japonsku totiž v tehdejší době neexistovaly komponenty, které by byly schopné utáhnout tak náročnou hru. Nišikado celou řadu komponent navrhoval sám, speciálně pro Space Invaders. „V tehdejší době byl každý kabinet unikát," říká majitel Arcadehry.cz Jan Orna. „Každá komponenta byla vyráběna pro určitý typ kabinetu od začátku, vše pak vycházelo z jednoho prototypu.” V důsledku toho jsou opravy starých automatů skutečně náročné, protože většinu součástek nelze jednoduše nahradit z jiného automatu ze stejné doby.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Space Invaders, které si můžete vyzkoušet v muzeu Arcadehry.cz, byly donedávna jediným funkčním originálním kabinetem v ČR. Nedávno se týmu kolem Jana Orny podařilo opravit druhý kus, který byl v době naší návštěvy ještě nefunkční, osud toho prvního je ale velmi zajímavý a dává krásný příklad toho, jak velké štěstí je při shánění podobných rarit potřeba. „V té době, zhruba před třemi roky, jsem dával do novin inzeráty, že sháním staré herní automaty,” začíná vyprávět Honza, „Na jeden z nich se mi ozvala paní z Českých Budějovic. Podle svých slov provozovala 'Budějovickou matějskou'. Protože vím, jak to v podobných případech chodí, byl jsem dost skeptický a čekal jsem klasicky ošklivé československé automaty, kterých byly tehdy poutě plné.”

V Budějovicích vše nejprve probíhalo podle Honzova očekávání. Majitelka otevřela garáž a v ní stály čtyři nefungující československé kopie herních automatů vybavené ruskými televizemi. „Už jsem se chtěl otočit a jet zpátky domů, ale majitelka trvala na tom, že ještě musím vidět ty automaty vzadu, že ty se mi budou určitě líbit.” A stalo se. Za čtyřmi hardwarovými „hrůzami” stály Space Invaders a Asteroids v originálních kabinetech vyrobených v USA pro evropský trh! Honza s přáteli okamžitě objednali dodávku a automaty koupili, protože šlo, o v podstatě nesehnatelné, sběratelské unikáty.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Samotnou koupí ale starosti s automatem teprve začínají - byl nefunkční od zdroje po monitor. Základní desku nechával Ornův tým repasovat v Anglii, což bylo přirozeně velmi nákladné. Úplně nahrazen musel být také zesilovač, který bylo naštěstí možné vyměnit za novější, trochu lépe sehnatelný typ. Největší problém byl ale s obrazovkou. „Monitor je skutečný unikát, který není možné ničím nahradit a právě kvůli němu je většina takto starých automatů dnes dávno nefunkční,” vypráví technický expert Arcadeher Věroslav „Vesly” Lenc.

Černobílý CRT monitor je v případě Space Invaders potažen oranžovými a zelenými páskami, které měly vytvořit iluzi barevného zobrazení. Týmu kolem Arcadeher trvalo poměrně dlouho, než přes známé sehnali odborníka, který byl schopen původní monitor Space Invaders opravit. Nebyl to jednoduchý úkol. „Vezměte si, kolik techniky z roku 1978 je dnes ještě v provozu," připomíná Orna. "Najít někoho, kdo by se bez dokumentace vyznal v takto starých a dost unikátních technologiích nebyla žádná legrace. Povedlo se to s hodně velkým štěstím.”

zdroj: Archiv

Paradoxní je, že co se týče hardwaru, nejméně problémů je s prvky, které jsou při hraní namáhány nejvíce, tedy s tlačítky. Ta v automatu Space Invaders jsou původní a i po více než třiceti letech provozu stále nepůsobí hráčům problémy. Výrobci asi počítali, že tlačítka dostanou pořádně zabrat a jejich odolnost výrazně naddimenzovali. Velmi pěkně je zachován i venkovní vzhled kabinetu, který zdobí ikonický artwork černých monster s bílýma očima.

Zajímavostí je, že tito nepřátelé se nakonec ve hře vůbec neobjevili a celá jejich přítomnost na automatu je vysvětlována tím, že se hra měla původně jmenovat Space Monsters a Taito z technických důvodů uvažovala (animace nalétávání původně navržených ufonských lodí byla velmi trhaná), že namísto mimozemských lodí bude hráč střílet po nestvůrách podobných lidem. Nakonec bylo ale rozhodnuto, že takoví nepřátelé by byli příliš kontroverzní svou podobou s lidmi a Nišikado se při tvorbě nových nepřátel inspiroval mimozemšťany z filmové Války světů, kraby a další mořskou havětí. Design kabinetu ale zůstal i po těchto změnách zachován.

Jak už bylo řečeno, svého času zaznamenala Space Invaders obrovský komerční úspěch. Během čtyř let hra utržila v hernách po celém světě přes 2 miliardy dolarů. Už trochu profláknutá historka o dočasném nedostatku stojenových mincí v Japonsku jasně dokazuje, že šlo o velký fenomén. Hlavně v Japonsku vyrostly jako houby po dešti herny, které obsahovaly pouze kabinety se Space Invaders a Taito zde celkem prodalo přes 300 000 automatů. V USA byly počty trochu nižší, ale přesto se zde za rok prodalo na 60 000 strojů při ceně mezi dvěma a třemi tisíci dolarů. V Československu v té době samozřejmě o tomto fenoménu nevěděl prakticky nikdo a první automaty se Space Invaders se k nám začaly dostávat až v osmdesátých letech.

„Hlavním zdrojem byly německé herny, kde tyto staré automaty postupně vycházely z módy a skupovali je světští, kteří je pak vozili za železnou oponu,” vypráví Orna. Povídá se, že do Německa se úplně první automaty dostávaly přes americké vojáky, kteří si je jako osobní majetek vozili na své tehdejší vojenské základny. Mohli je tak dovážet bez cla. „Podobné historky jsem slyšel několikrát, ale nikdy se mi nepovedlo je nějak jasně potvrdit,” dodává Orna s tím, že provozovatelé poutí kupovali přesto v osmdesátých letech automaty od Němců za obrovské peníze. Průměrná cena použitého kabinetu typu Space Invaders se pohybovala kolem 40 000 Kčs, přičemž musíme brát do úvahy to, že tehdejší průměrný plat v té době nepřevyšoval 3000 korun.

Přestože tedy automatů se Space Invaders bylo po celém světě obrovské množství, do dnešních dnů se jich zachovalo poměrně málo. V Japonsku nejde mezi sběrateli o velkou vzácnost a v USA jich je mezi sběrateli několik set, ale v Evropě se počet Space Invaders kabinetů odhaduje na několik málo desítek. Sběratelé sice často skupují nefunkční automaty, ale jen velmi malé procento z nich se pokouší o jejich opravu. Současné dva funkční automaty v Arcadehry.cz jsou tak skutečným unikátem, který pravděpodobně nemá v Evropě obdoby.

Základní údaje o automatu:

Název: Space Invaders
Vývojář: Tomohiro Nišikado / Taito
Výrobce: Bally Midway
Země původu: USA
Rok výroby: 1978
Váha: 117 Kg
Počet hráčů: 2 (střídající se)
Oficiální rekord: 184 810 bodů, Richie Knucklez, USA, listopad 2011

Pokud si chcete vyzkoušet Space Invaders nebo další desítky klasických arkádových her v jejich původní podobě, navštivte muzeum Arcadehry.cz - otevřeno je každý víkend!

Seriál Arcade Olé!: Space Invaders, Cosmic Alien, Gauntlet, Ms. Pac-Man, Battlezone, Operation Thunderbolt, Galaga, Golden Axe

Nejnovější články