„Kamenné prodejny přežijí ještě dlouho,” říká nový majitel JRC
Analytik a investor Michal Šnobr | zdroj: Profimedia

„Kamenné prodejny přežijí ještě dlouho,” říká nový majitel JRC

1. 9. 2015 13:55 | Rozhovor | autor: Martin Bach |

Ještě před dvěma měsíci neměl Michal Šnobr s hrami prakticky nic společného. Jméno si udělal v energetice, kde jako analytik radí velkým firmám, investorům i státním institucím. S hrami se, podle svých slov, setkával jen rekreačně. „Jsem generace, která vyrostla na PC hrách jako Wolfenstein 3D, Age of Empires a dalších. Nyní mi na nějaké aktivní hraní už nezbývá moc času, tak jen zpovzdálí sleduji, co hrají mé děti na mobilech, PC ale i na konzolích.” Přesto se rozhodl do herního průmyslu vstoupit, a to velmi rázně. Šnobrova společnost Hamaga koupila v polovině července největší maloobchodní síť s videohrami a zároveň jednu z nejstarších herních firem u nás - JRC. Zeptali jsme se tedy Šnobra, co jej k tomu, když pomineme nostalgický zájem o hry, vedlo.

Většina investorů, kteří mají ke hrám pozitivní vztah, se soustředí na jiné oblasti. Hlavně na herní vývoj, kde je příležitostí rovněž celá řada. Proč jste si vybral zrovna síť maloobchodů a ne jinou oblast?

Asi jsem investor starého typu. Neinvestuji do oblastí, o kterých nemám alespoň základní přehled. Vývoj her jde mimo mne, je to úplně jiný charakter investice. V oblasti videoher jsem obyčejný uživatel, kterého hry baví, ale to je vše. Proto tedy asi „jen“ ten maloobchod.

Skrze JRC mám nyní možnost se podílet na distribuci úspěšných produktů na našem trhu, což mě zatím plně uspokojuje. Mohl bych si také místo JRC koupit síť prodejen „rohlíků“, ale byl bych na trhu až stý v řadě. JRC je v maloobchodním prodeji videoher v Česku i na Slovensku na špici a má další potenciál. To je pro mne výzva.

Nicméně se vývoji her, jejich produkci atd. nevyhýbám při svých investicích na kapitálových trzích. Pokud bude v budoucnu možnost a bude to dávat smysl, rád si při nějakém IPO (první veřejná nabídka akcií) koupím akcie třeba i v některé z nadějných českých firem. Tyto možnosti sleduji pravidelně. Sazím ale i na osvědčená velká jména. Úspěšnou investicí jsou třeba akcie Electronic Arts, společnosti s atraktivními produkty a v konečném důsledku skvělým cash flow, generujícím její hodnotu.

Dlouhodobě se pohybujete v energetice, která prochází (tak trochu jako herní trh) velkými technologickými proměnami a složitou debatou o budoucnosti např. energie z uhlí nebo obnovitelných zdrojů. Ve hrách převažuje názor, že budoucnost patří digitálním prodejům a přímé distribuci vývojářů, ne klasickým kamenným obchodům. Je možné tyto dvě oblasti nějak porovnat?

Mluvit o vývoji v energetice by bylo na několik dalších rozhovorů. To zásadní, co se s rozvojem technologií v energetice ale odehraje, je decentralizace. Přiblížení výroby elektřiny přímo ke spotřebitelům v podobě tisíců malých zdrojů na úkor těch velkých - centrálních.

Nicméně i v energetice minimálně polovina výroby zatím zůstane závislá na velkých elektrárnách i do budoucna. Podobné to dle mého bude i u her. Digitální prodeje a přímá distribuce budou nepochybně posilovat, ale klasika v podobě kamenných obchodů ještě dlouho přežije.

Dokud budou fungovat obchodní centra, bude fungovat i maloobchodní prodej. Uvědomte si, že ani majitelé těchto center nespí. Stává se z nich pomalu sociální fenomén – novodobé náměstí, kde se lidé scházejí, jdou do restaurací, do posiloven, za zábavou. Tím chci říct, že v dohledné době nemám o prosperitu kamenných obchodů na správných místech žádné pochyby, zdaleka ne jen u videoher.

Kromě toho samozřejmě nepochybuji, že i JRC si svůj podíl na budoucím růstu v digitálu utrhne právě i díky silné zákaznické základně z kamenných obchodů.

JRCCzech_1 zdroj: tisková zpráva

V jakém časovém období očekáváte návratnost vaší investice do firmy? Jinými slovy (pokud by nebylo možné odpovědět konkrétně), berete JRC jako dlouhodobou investici?

O návratnosti investice se těžko mluví. Kupní cenu zveřejňovat nechci a ani nemohu. Nicméně mnou ovládaná společnost Hamaga koupila stabilizovanou společnost bez dluhů s atraktivním cash flow a zkušeným managementem.

Moje investice do JRC nebude zcela jistě krátkodobě investorsky tak výnosná, jako se povedlo předchozím vlastníkům tj. fondům Genesis. Ty kupovaly společnost JRC v roce 2012 velmi výhodně od insolvenčního správce britské Game Group. Britové se díky nezvládnutí rychlého růstu dostali na hranici bankrotu a byli nuceni pod tlakem prodávat prosperující českou dceřinou společnost. Přesto si troufám říci, že i Hamaga právě díky těmto okolnostem získala 100% podíl v JRC za velmi atraktivní cenu. Naší předností jako investora byla schopnost celou transakci uzavřít velmi promptně.

Kam může podle vás JRC ještě obratově růst a kde vidíte největší prostor pro zvýšení tržeb?

Za prvé tržby JRC stále ještě porostou přirozeně s oživením ekonomiky resp. maloobchodních tržeb na českém i slovenském trhu. Další možností je pokračující rozvoj v ČR, expanze do zahraničí, popřípadě rozšíření aktivit. To vše chce ale čas na důkladnou přípravu. JRC má za sebou relativně čerstvou a úspěšnou expanzi na Slovensko, ze které může čerpat.

Během oznámení obchodu jste se nechali slyšet, že byste rádi expandovali do Polska. V jakém časovém horizontu je podle vás reálná? A uvažujete o postupném otevření nové, sítě nebo spíše o koupi nějaké stávající, jako to udělala JRC na Slovensku?

Všechny možnosti jsou otevřené. Já jsem ale vůči specifickému polskému trhu hodně nedůvěřivý. V tomto případě platí více než kdekoli jinde: „třikrát měř a jednou řež“. Pokud taková expanze přijde, postup bude opatrný.

JRC je silná v kamenných obchodech, ale v oblasti eshopů dlouhodobě zaostává. Kde vidíte příčinu? V čem by se měla internetová platforma JRC vymezit proti největší konkurenci jako Alza nebo Xzone?

Nemyslím, že zaostává, i když uznávám, že prostor pro zlepšení je značný. Je to jedna z oblastí, na které budeme s managementem intenzivně pracovat. Oba vámi jmenovaní konkurenti jsou specifičtí a jsou pro nás v této oblasti vlastně inspirací, i když každý v jiném směru. V každém případě JRC zatím nemá důvod bojovat o velmi nízké marže, ke kterým se digitální trh občas uchyluje.

JRCCzech zdroj: tisková zpráva

Jak hodnotíte spojení dvou obchodů Xzone a GameExpress krátce poté, co jste investoval do JRC?

Pozitivně, konsolidace trhu je prospěšná. Budeme pozorně sledovat, co nakonec spojení GEXzone trhu přinese.

Podle našich informací je řada prodavačů v prodejnách JRC velmi nespokojena s poklesem platů v posledním roce, ke kterému došlo během přípravy na prodej. Myslíte si, že bude možné náklady firmy držet dále na stejné úrovni, nebo očekáváte jejich zvýšení, případně další snížení?

Nemohu komentovat, zda nedošlo nebo došlo k poklesu platů z toho či jiného důvodu v době, kdy Hamaga ve společnosti JRC Czech nebyla. Mohu vás ujistit, že platy, odměny i motivace prodavačů bude nastavena tak, aby odpovídaly výkonům jednotlivých prodejen, ale i celé společnosti. Jsem si vědom, že schopný prodavač znamená spokojený zákazník a o to budeme v JRC vždy usilovat.

Nejnovější články