Názor: osobnosti české herní scény o Nintendu 3DS
zdroj: tisková zpráva

Názor: osobnosti české herní scény o Nintendu 3DS

27. 1. 2011 3:27 | Rozhovor | autor: Petr Poláček |

Jedním z nejdiskutovanějších témat uplynulých dní byl a pořád ještě je handheld 3DS od Nintenda. Někdo se pozastavuje nad cenou, jiný nad životaschopností čistě herního zařízení v době výkonných chytrých telefonů, další nad tím, jestli bude 3D bez brýlí na tak malém zařízení jen pro efekt, nebo jej vývojáři využijí pro zajímavé herní postupy. Názor redakce i autorů Games.cz už jste si mohli přečíst (článek) a vyslechnout v podcastu (10. díl).

Požádali jsme tedy o vyjádření k tématu několik osobností české herní scény (od novinářů, přes vývojáře až po marketingové a produkt manažery), abychom vám předestřeli širší názorové spektrum a nabídli vám tak možnost nahlížet na jednotlivé aspekty handheldu 3DS s různých úhlů pohledu. Všem jsme položili tři stejné otázky, které stejně jako nekrácené odpovědi, najdete po rozkliku. A budeme rádi, když k diskusi přispějete i svým názorem v diskusi pod článkem.

Otázky:

1. Cena (vycházíme z předpokladu 6500 – 7000 Kč): Co na ni říkáš - nízká, vysoká, odpovídající? Prosím zdůvodnit. Jaká by podle tebe byla nejvhodnější?

2. Koncept: Bude 3D funkcionalita a základní online funkce 3DSku stačit, aby vzalo svět útokem, nebo to vidíš na počáteční vlnu zájmu o 3D a následnou stagnaci? Může handheld v dnešní době chytrých telefonů ještě vůbec obstát a co k tomu potřebuje?

3. Hra: Máš nějakou hru, kterou by sis chtěl ve 3D na 3DS zahrát (ať už z ohlášených titulů, nebo něco vlastního)?

Jaroslav Faltus | game designer | Enigmatus

1. 250 dolarů (cena 3DS v USA - pozn. red.) je akceptovatelná cena (myslím, že PSP Go stálo stejně) a myslím, že do značné míry vychází z reakcí lidí na první ukázky hardwaru (např. na E3). Podle mě je mnohem zásadnější otázka nacenění her. Přijde mi, že pokud budou jenom "velké" hry za cenu kolem 50 dolarů/euro a nebude nadkritický počet malých hříček/indie za pár dolarů nebo zdarma (3DSWare?), tak navzdory zázračnému 3D podle mě handheld neobstojí.

2. Je otázka, jak moc bude používání 3D pohodlné. Zatím to vypadá, že pro každou hru bude potřeba ho nastavovat a držet handheld v určitém úhlu a vzdálenosti bez pohybu, což při delším užívání může být únavné a například nepoužitelné při jízdě MHD. Další problém může být v kolísavé kvalitě 3D u různých titulů a samozřejmě nutnost používat stylus (v době dotykových displejů). Ale nepodceňoval bych wow efekt technologie 3D bez brýlí a výbornou grafiku (i ve 2D), které se podle mě smartphony zatím nevyrovnají. V zásadě si myslím, že tohle zařízení je krok správným směrem.

3. Asi nikoho nepřekvapím novou Zeldou, rád bych vyzkoušel Resident Evil nebo Animal Crossing. Docela by mě potěšilo, kdyby byl dobrý nový Sonic a určitě cokoliv od Square Enix. Také by mě zajímalo, jestli 3DS přinese i jiné aplikace než jenom hry (jsou určité náznaky dalších funkcí).

Michal Křivský | šéfredaktor | LEVEL

1. Cena odpovídá nové technologii. Obávám se však, že v našich končinách je vysoká a 3DS si koupí jen opravdoví nadšenci.

2. Aby nějaké mobilní zařízení trumflo nadupané chytré telefony se základnou stovek her, musí nabídnout něco jedinečného. Jenom čas ukáže, jestli 3D obraz byl tím pomyslným žolíkem...

3. Rozhodně jsem zvědavý na Driver: Renegade, Zelda jistě také neurazí a na PSP mě hodně bavil Ridge Racer, takže ten budu mít mimo jiné také v hledáčku.

Juraj Chrappa | senior online & community manager | EA

1. Cena je na nový produkt, který přináší takovou výraznou inovaci, jakou je 3D bez brýlí, přiměřená. Na světě je spousta Nintendo fanboyů, kteří si 3DS koupí i za tuhle cenu. Uvidíte, že navzdory vysoké ceně nebude Nintendo stíhat vyrábět a dodávat nové kusy. Vyšší cenu si tedy může dovolit.

2. Na začátku jednoznačně ano. Později bude záležet na šikovnosti third-party vývojářů, hlavně jak dokáží 3D využít ve svých hrách. Třeba v případě Wii to bohužel moc nefungovalo. Také si myslím, že kartridže jsou přežitek a konzole by měla disponovat plně funkčním digitálním obchodem. Bez toho bude 3DS jen těžko konkurenceschopné. Já osobně bych navíc otevřel 3DS platformu vývojářské komunitě a poskytl jim nástroje pro vývoj nezávislých her. To by mohlo prodeje pořádně nakopnout.

3. Určitě mě zajímají klasické Nintendo značky jako Mario nebo Zelda. Dobře vypadá i Kid Icarus - z chystaných her bude 3D využívat asi nejlépe. Pro mě osobně jsou to jediné tituly, kvůli kterým si 3DS koupit. Těším se ale i na výsledky práce dalších vývojářů, jak dokáží zpracovat 3D efekt, zejména jeho využití v rámci hratelnosti.

František Fuka

1. Osobně bych byl teoreticky ochoten dát tolik peněz za herní konzoli. Ale záleží především na tom, jaká bude nabídka her a kolik budou stát. Nejvhodnější cena by samozřejmě byla "0 Kč".

2. Zatím jsem neměl možnost vyzkoušet, jak dobře to 3D funguje, takže se k tomu nemůžu vyjádřit. Ale teoreticky je možné, že to bude světový megahit - už tu byly jiné světové megahity založené na mnohem pitomější pitomince.

3. Chtěl bych si zahrát Academy (ze ZX Spectra) nebo Star Fox 64 (z Nintenda 64). Mezi ohlášenými tituly zatím není žádný, který by mě zaujal jen proto, že byl ohlášený.

Lukáš Macura | vývojář | Cinemax

1. Dalo se čekat, že Nintendo nebude cenu příliš dotovat (pokud vůbec dotuje). A je jasné, že pro hráče by byla nižší cena vhodnější, ale to je tak u každé konzole. Pokud si v dnešní době nechcete pořizovat drahý telefon, tak možností mnoho není - iPod Touch (ceny $229-$399), PSPGo ($199). Cena je přijatelná a dala se očekávat.

2. 3DS je přesně ten test v jakém stavu je "hardcore" herní trh. Pokud 3DS neuspěje, bude jasné, že trh s handheldy je mrtvý, ale osobně věřím, že 3DS vezme svět útokem. Zpětná kompatibilita s DSi dává slušný základ. Unikátnost konceptu 3DS je obrovská, doufám, že Nintendo tentokrát nepodcení podporu 3rd party vývojářů tak jako v minulosti. To jediné by mohlo takto "papírově" silný handheld pohřbít. Jediná věc, kterou nechápu, proč 3D kamera není i uvnitř - 3D video konference pomocí 3DS by byla prostě úžasná. Zřejmě bude až v 3DSi a 3DSi XL :)

3. Rád bych si zahrál hru Rescue on Fractalus (hra pro 8bit Atari, u které jsme s mým otcem málem dostali infarkt), ta by byla fantastická, ale pravděpodobně se nedočkám - bohužel. Tituly od Nintenda budou určitě využívat možnosti 3DS nejlépe, takže začnu u nich. Ale úplně nejvíc se těším na vývoj vlastních titulů pro 3DS.

Farid Starman | product manager | EA

1. Cena je odpovídající pro ty, kterým bude Nintendo zpočátku prodávat - tzn. nejvěrnější Nintendo fanoušci. Stejně jich (handheldů) určitě nebude dost. Byla by hloupost to dávat levněji, když tahle docela velká skupina bez problémů zaplatí (a možná by zaplatila i víc). Nintendo už léta provozuje hardwarový byznys podle vlastního modelu - to jest, vydělává na železu i hrách. V této situaci, i kdyby se náhodou nedařilo podle předpokladů, pořád je firma v plusu, nemusí se nervovat, kdy dosáhne "kritické masy" a podobně. Prostě je to jistější. No a až původní zájem tvrdého jádra opadne, což může být maximálně do roka, tak se uvidí, co dál. Mezitím možná ti vlažnější někde uvidí nebo uslyší, jak je to úžasný stroj, a na Vánoce si to nadělí. O Vánocích se na peníze tolik nehledí. A až se prodeje zpomalí, muže přijít sleva.

2. Já pořád nevím, jak moc potřebujeme 3D k životu, ale je jasné, že když si na to zvyknu jako na standard, tak při používání konkurenčních zařízení budu mít pocit jakéhosi downgradu. Tady je 3D bez brýlí čili jasný zlepšovák bez vedlejších účinků. Ale nakonec to nemusí být zas tak důležité. Podstatnější je první dojem - který je úchvatný, jak dokazuje ohlas návštěvníků E3/GC. Už od DS má Nintendo vždycky takovýhle populistický "zázrak", který vytvoří u hromady lidí impuls k okamžitému nákupu. Pokračovalo to motion sensorem a Wii Fit. Je přeci jasné, že 90 procent Balance Boardů dneska leží někde ve sklepě, nicméně každý si musí zažit na vlastní kůži tu krátkověkost. Tím nechci říct ze 3D rovná se Balance Board, ale spíš to, že prvotní dojem je mocný, a tudíž na tom nezaleží.

3. Zatím ještě nemám přehled, co všechno vychází, ale Nintendo handheldy jsou pro mě vždycky nejvhodnější pro nějakou relativně pomalou adventuru, strategii nebo RPG, když bude ve 3D, tím líp. Zkusil bych určitě toho Resident Evila.

Mikoláš Tuček | moderátor, product manager, redaktor | Re-play, Frag.cz, Score

1. Dokud nebude pevně daná, tak neřeším. Tím spíše, že přesně nevím, co všechno bude přístroj umět a především jaké budou hry. Nicméně na první pohled mi přijde ok, 3DS bude prostě technologicky dál.

2. Já osobně z 3D obecně nejsem nijak na větvi, vzhled jsem nikdy nepovažoval u her za to nejdůležitější, ovšem 3D v podání Nintenda mě láká. 3DS navíc nebude zdaleka jen o 3D, čekám nový přístup k hraní a na to se těším nejvíc. Handheld musí nabídnout něco navíc, což 3DS rozhodně má.

3. Chtěl bych si zahrát pokračování Might & Magic: Clash of Heroes a klidně jenom na DS. U nové konzole se netěším na konkrétní hry, ale na to, čím mě Nintendo jako už v historii mnohokrát překvapí.

Nejnovější články