ParaWorld - rozhovor
zdroj: tisková zpráva

ParaWorld - rozhovor

11. 5. 2005 0:00 | Rozhovor | autor: Redakce Games.cz |

Do úžasného, ale nebezpečného prehistorického světa, kde žijí dinosauři ochočení lidmi, vás zavede nová real-time strategie s neuvěřitelnou grafikou, jak ji umí udělat asi jen Němci. Nenechte si proto ujít zajímavý rozhovor!

Autor: Korgull
Publikováno: 11.května 2005

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Už před nějakými dvěma lety odhalila německá společnost Sunflowers své plány ohledně své nové real-time strategie s názvem ParaWorld, která má hráče zavést do úžasného, ale nebezpečného světa dinosaurů. Příliš mnoho informací se během té doby neobjevilo a tak pokud vás tento výjimečný titul zajímá blíže, nenechte si ujít následující rozhovor s Reinhardem Döpferem, producentem hry.

Můžete nám na úvod ParaWorld trochu přiblížit?

ParaWorld je první RTS, která je zasazena do prehistorického období světa, ve kterém si lidé podmanili obry z počátků bytí. Vedle RTS části má hra navíc ještě skvělou atmosféru, napínavý příběh a disponuje jednotkami, které jste v žádné jiné nikdy dříve neviděli. Chystáme se rovněž uvést úplně nový systém managementu jednotek a buďte si jistí, že ten bude v tomto žánru představovat významný pokrok.

Jak vás vůbec napadlo začít pracovat na něčem takovém, jako je ParaWorld?

Když byla dokončena hra Wiggles od stejných autorů, celý tým se sešel, aby prodiskutoval své nové nápady (z toho, co jsem slyšel, se první setkání odehrálo v hospůdce ;-) Patrně už od samého počátku zde byly myšlenky o dimenzionálních branách, které by vedly do jiných světů - v té době však ještě nepadla o dinosaurech ani zmínka. Nápad vyvinout paralelní prehistorický svět přišel postupně. Stejně tak hra nebyla ani ryzí RTS, ale kombinovala několik žánrů, jako jsou budovatelská strategie a RPG. Posléze ale tým nakonec nalezl nějakou společnou nit, kterou dodnes společně sleduje.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

O čem ParaWorld konkrétně pojednává?

Jak už sám název naznačuje, ParaWorld je zasazena do paralelního světa - prehistorického světa, který byl ovládnut válčícími kmeny a dinosaury. V 19. století byl tento svět objeven jistým skvělým matematikem a vůdcem skupiny předních vědců. Desítky let zůstával neprozkoumán, až teprve nyní začali tři mladí vědci tajemství okolo toho všeho odhalovat. Jenže opozice tyto tři nadšence zrádnými triky chytila do pasti a oni se tak v cizím světě ztratili. To málo z celého vybavení, co zachránili, je jim v těchto končinách zcela k ničemu. Naši tři hrdinové se proto musí svým rivalům postavit a najít cestu zpět do své reality. A to je vše, co v tuto chvíli mohu prozradit ;-)

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Proč zrovna dinosauři?

Protože jsou zkrátka skvělí a většina z nás vždy chtěla alespoň jednou ovládnout desetimetrového dinosaura. Kromě toho je to záležitost v žánru RTS naprosto čerstvá a dává nám příležitost vehnat do tohoto žánru trochu svěžího vzduchu. Mnozí z nás už mnohokrát vyhráli 2. světovou válku či bitvy proti různým orkům. V ParaWorld jsou navíc v oblasti hratelnosti zcela nové taktické možnosti - jen si počkejte na příběh a singleplayerovou kampaň!

Vaše oficiální stránky hlásají, že zde bude prehistorický paralelní svět s více než 20 hratelnými mapami a pěti různými klimatickými zónami. Můžete nám o tom říci více?

To se vztahuje k singleplayerové kampani a klimatickým pásmům v singleplayeru a multiplayerových módech. Klimatické zóny jsou následující: savana, ledové pustiny, země na severu, džungle a oblast vulkánů/spálená země. Tyto rozličné klimatické oblasti budou svou rozmanitou krajinou hráče vyzývat k dalším taktickým rozhodnutím. Dále jsou tu také volně pobíhající prehistorická zvířata, která mají své specifické vzory chování. Najdete tu všechno - od mírumilovných býložravců, kteří pro hráče nebudou představovat žádnou hrozbu, po nebezpečné dinosauří predátory, jejichž cestu není radno zkřížit! ;-)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak rozmanité budou jednotlivé mapy?

Klademe velký důraz na rozmanitost herních úrovní s různými krajinami a terény, které hráči připraví znovu a znovu živnou půdu pro taktická rozhodnutí či konfrontují jeho herní styl. Jednotlivé levely jsou vytvářeny s velkým zaujetím pro detail. Dále je tu také spousta fascinujících dekorativních objektů, jako polorozpadlé ruiny v džungli nebo monumenty vytesané ve skalách.

Kolik hratelných frakcí můžeme očekávat a jaké mezi nimi budou rozdíly? Která z nich je vaší nejoblíbenější?

Tři - a co se týče hratelnosti, budou mezi nimi opravdu velké rozdíly. Takže jeden kmen smýšlí spíše defenzivně a má proto dobře obrněné jednotky. Jiný kmen je zase mnohem agresivnější a kočovnější. Ten třetí je technicky nejvyspělejší a také mnohem více nevyzpytatelný, pokud jde o obranu. Nakonec je tu ještě jeden, čtvrtý kmen, který je ale tajný a já vám ho nechci (nebo spíš nemohu) ještě odhalit. Osobně preferuji spíše ten kočovnější a agresivnější kmen, protože nejsem příliš obranný typ... Raději vidím bělmo v očích nepřítele ;-)

Jak rozmanité budou jednotky? Budou zde i nějaké RPG prvky?

Jednotky jsou v zásadě rozděleny na čistě lidské (tzn. kopiníci, nebo lučištníci), zvířecí (to jsou téměř všechny, které jsou využívány lidmi, jako soumaři, apod.) a mechanické. Abychom je vyjmenovali každou zvlášť, bylo by to za a) mimo rozsah tohoto rozhovoru a za b) stejně příliš mnoho. Všechny jednotky těží ze společné studnice zkušeností, pročež do další úrovně mohou postoupit tehdy, až dosáhnout patřičného údobí. Hrdinové oplývají speciálními schopnostmi a dovednostmi. Například umí odemykat určité zvláštní jednotky nebo sbírat nějaké bonusy pro svůj kmen. Navíc musíme zmínit také mocné artefakty, které mohou být nalezeny v průběhu celé herní úrovně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Můžete prozradit více o oněch hrdinech a RPG prvcích?

Hrdinové hrají v ParaWorld hlavní roli jak v singleplayeru, tak v multiplayeru. Jsou obdařeni speciálními schopnostmi a mohou procházet SP či MP levely, přičemž získají body za zkušenosti. Už na své první úrovni jsou zřetelně silnější, než normální jednotky a mají vyšší pravděpodobnost zasáhnout svůj cíl. V druhé úrovni získají bonus prostředí, ve třetí "speciální pohyb", se čtvrtou úrovní odemknou nové jednotky nebo budovy a na špici svých schopností pak obdrží bonus pro celý svůj kmen. Každý kmen může mít několik hrdinů, nicméně v singleplayerové kampani budou určitá omezení. V případě, že vám umře, můžete si jej znovu koupit v taverně. Navíc můžete v hospodě rekrutovat nové hrdiny, čímž budete mít k dispozici pořád dostatek prostředků.

Jak bude ve hře vyřešeno hospodaření se zdroji?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V podstatě jsme užili takový systém hospodaření se zdroji, jenž je v žánru RTS už zavedený a zajistí jednoduché rozjetí hry. Suroviny, o které zde půjde, jsou: jídlo, dřevo a kámen. Samozřejmě že všechna zvířata v ParaWorld mohou být ulovena a použita jako zdroj potravy. Ale dejte si pozor na nebezpečné dinosaury-predátory. S nimi se z lovce snadno stane kořist. Pak je tu ještě čtvrtý zdroj, který lze ale získat pouze vítězstvím v boji. Říkáme mu "lebky". S jejich pomocí hráč může povýšit své jednotky na vyšší úroveň.

A jak to bude se souboji?

Co se týče bojových situací, zkoumáme zcela nové možnosti. Máme revoluční systém managementu jednotek, který hráči umožní mít okamžitý přehled o všech jeho poddaných. Protože se ParaWorld nepochybně soustřeďuje právě na bitvy, pojmenovali jsme tento nástroj "Army Controller". Nechci ale toho teď o něm odhalit příliš mnoho. Kromě toho nabízíme všechny ty věci, které zajistí, aby bylo bojování přehledné a snadné: počínaje snadným přístupem k před-vybraným bojovým jednotkám (kliknutím na příslušnou skupinu na liště) až po přehled všech dostupných speciálních chvatů zvolené jednotky v rámci interface. To znamená, že jednotlivé jednotky nebude třeba nijak pracně vybírat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Můžete nám dát nějaký příklad, jak bude fungovat nepřátelská umělá inteligence?

AI v ParaWorld funguje jako virtuální hráč přes speciální uživatelský interface. Její akce a základní vzorce chování jsou úplně stejné, jako u lidského hráče. Je toho dosaženo odvozením režimu AI od normálního fungování hraní. Kvůli maximální přizpůsobivosti neustále přehodnocuje stav svého současného technologického stromu a hledá nejhodnotnější upgrady. Zároveň s tím se AI stará i o to, aby bylo dost zdrojů. Všechny potřeby jsou porovnávány a ty, které se jeví být vyšší prioritou, se stanou předmětem jejího zájmu. Naše AI je také připravena použít kooperativní strategie, zejména v multiplayeru. Zahrnuje to řízení distribuce zdrojů, koordinované strážní základny, ale také zprávy v rámci in-game chatu. Ještě k rozmanitosti herních charakteristik dostupných kmenů, AI využívá ručně vyladěné krátkodobé strategie v boji i ekonomice.

Jaké mise budou součástí singleplayerové kampaně?

Jsme hrdí na rozmanitost cílů jednotlivých misí a pestrost při hraní singleplayerové kampaně. Proto se tedy žádná mise nebude podobat jiné. Například, cílem některé by mohla být ochrana několika stád mamutů (roztroušených po mapě), přičemž hráč bude zároveň nucen bránit sám sebe proti nepřátelskému kmeni. Jsou zde mise, ve kterých bude v centru pozornosti hrdina a mise, které jsou podobné multiplayerovému módu zvanému Domination.

Co nám můžete říci o enginu, jenž je základem hry?

Pro ParaWorld jsme si vyvinuli vlastní engine zvaný "Pest". Zahrnuje nejen 3D renderování, ale také uživatelské rozhraní, zvuk a logiku. Pest engine byl původně vyvinut pro DirectX 8 a průběžně byl povýšen na DirectX 9.0c. Ovládá renderovací moduly, které mohou být aktivovány samostatně. To umožňuje, aby byla grafika přesně přizpůsobena možnostem videokarty. Světla a stíny jsou plně dynamické.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Modely postav a zvířat sestávají z 300 až 3000 polygonů, objekty mají mezi 100 a 2500 polygony. Počet polygonů herního světa závisí na stupni detailů a pohybuje se v rozmezí 10000 a 120000 polygonů, v závislosti na nastavení kamery. Výsledkem toho všeho je živý a detailní svět se silnou atmosférou. Při použití nejvyššího přiblížení kamery můžete snadno rozlišit jednotlivé lístky na stromech nebo zahlédnout, zda mají dělníci dobře utažené tkaničky ;-)

Jaký typ uživatelského rozhraní pro hráče připravujete?

Předsevzali jsme si hráčům poskytnout tolik informací, kolik jen bude možné, aby měli k dispozici to nejlepší ovládání, aniž by byl jejich pohled na aktuální události ve hře něčím narušen. Právě proto může být "Army Controller", který jsme zmínili výše, schován a zase vytažen. Abychom hráče nemátli, tak jsou viditelné pouze ty budovatelské prvky, které jsou momentálně dostupné. Navíc, pro každý z kmenů plánujeme vyrobit specifický interface - základ samozřejmě zůstane stejný.

Které další herní prvky považujete za důležité nebo unikátní?

Něčím nevídaným je v ParaWorld systém managementu jednotek. Právě zde zkoumáme nové alternativy, které by hráčům poskytly nové taktické možnosti. Tento specifický systém také minimalizuje negativní rysy typické pro RTS.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

Můžete nám něco říct také o multiplayeru?

ParaWorld podporuje multiplayerové klání až pro osm hráčů. Objeví se zde tři naprosto odlišné herní módy: DeathMatch / Team DeathMatch (s i bez bran do jiných dimenzí), King of the Hill a Defender. V Defender módu bude mít hráč za úkol bránit před nepřítelem specifické místo na mapě, která je speciálně navržena pro tento typ hry. Aby byly šance vyrovnány, bude zde od počátku hry k dispozici více zdrojů (koneckonců můžete být napadeni i třemi hráči najednou). Pokud dokážete po stanovenou dobu ubránit svou pozici, stanete se vítězi hry.

V jakém stádiu se nyní ParaWorld nachází a kdy ji můžeme očekávat v obchodech?

V tuto chvíli se blížíme fázi Alfa. Pokud vše půjde tak, jak má, bude hra v obchodech v průběhu čtvrtého čtvrtletí tohoto roku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Děkujeme za rozhovor. Chtěl byste ještě něco dodat?

Ano - určitě si tuto hru kupte! ;-)

Toto interview vzniklo díky partnerské spolupráci se serverem GGMania.

Související články: Novinky...

 
Korgull
Korgull spatřil světlo světa před více než 26 lety, protlouká se, jak se dá, a na Tiscali Games píše především novinky. Nejraději hraje adventury (staré dobré Grim Fandago, Neverhood), ale nepohrdne ani dobrou strategií, RPG nebo akcí (všechny články autora)

 
 
Korgull

Nejnovější články