Podrobné vyjádření ČT ke zrušení herního pořadu Game Page
zdroj: tisková zpráva

Podrobné vyjádření ČT ke zrušení herního pořadu Game Page

10. 7. 2012 18:38 | Rozhovor | autor: Redakce Games.cz |

Minulý týden jsme se rozhodli uzavřít téma zrušení herního pořadu Game Page, kterému jsme se zcela logicky dost věnovali. Do podcastu (Fight Club #85) jsme si tedy pozvali dramaturga pořadu Ondřeje Broukala, aby osvětlil celou situaci ze svého pohledu. Stejně tak jsme požádali o vyjádření ředitele programových okruhů ČT Milana Fridricha, v jehož kompetenci rozhodnutí o zrušení Game Page bylo. Navzdory malému zpoždění jsme se od něj vyjádření dočkali a je rozhodně podrobnější, než zcela nedostačující oficiální reakce, kterou jste asi všichni četli. Navíc nabízí na celou situaci docela zajímavý pohled. A protože ne všichni náš Fight Club posloucháte, můžete si vyjádření Milana Fridricha přečíst po rozkliku v článku.

Měla na rozhodnutí zrušit herní pořad v nabídce ČT nějaký vliv skutečnost, že se podobně zaměřené pořady objevily v posledních letech v programové nabídce komerčních televizí a ČT tím de facto odpadla ona „povinnost“ veřejné služby pro diváky z řad hráčů?

Česká televize má ze zákona určité povinnosti, které by se daly shrnout pod pojem „podpora české národní identity a kultury“. Obecně se veřejnoprávnost chápe tak, že přináší pořady s nadhodnotou, které nejsou komerční, nebo podporuje žánry, které by jinak nevznikly nebo nepřežily – např. animovaný český film, původní dramatická tvorba, dokumentární tvorba, seriózní publicistika, objektivní nestranné zpravodajství, vysílání pro menšiny a handicapované atd.

Na počátku byl herní průmysl určitou menšinou, která získala od veřejné služby ČT podporu. Nyní se ale na tomto poli angažují jiné komerční televize a z jejich pohledu je určitě zvláštní považovat tyto pořady za „veřejnou službu“. Herní průmysl je už natolik silný, že si už dokáže získat prostor na komerčních stanicích, nemluvě o internetové komunitě. Veřejnoprávní televize se musí starat o nové formy kultury, umění a zábavy, které jsou stále ještě alternativou a které by bez její pomoc nepřežily.

Jak se ukazuje, tak videohry už mezi takové fenomény nepatří. Veřejná služba nedělá programově to, co zvládne komerce. Její role je jiná. I proto např. veřejnoprávní televize nedělá talentové soutěže a reality show, které přinesla do ČT komerční televizní média. A nehodlá na tom nic měnit. Byla to přitom kdysi právě ČT, respektive ČST, které talentové soutěže, původní a české, uvedly do života. Ale doba se změnila a talentové soutěže jsou zdrojem zisku komerčních televizí. Tento žánr podporu ČT nepotřebuje. Na rozdíl od původní, originální filmové, televizní tvorby. ČT nemůže za veřejné peníze dělat pořady, které prakticky ve stejné podobě dělá v tržním prostředí médium komerční. To je těžko obhajitelné a ČT by byla v nebezpečí, že si na ni komerční média budou oprávněně stěžovat.

Dle tiskového prohlášení se ČT2 hodlá profilovat jako vzdělávací a kulturní program se zaměřením na nezávislou tvorbu, která tvoří nezanedbatelnou část celkové produkce i v herním průmyslu. V čem se podle vás liší nezávislé hry od nezávislých filmů, divadla či hudby, že na ně v programovém konceptu nezbylo místo? Mohl by program věnovaný nezávislé herní tvorbě na ČT2 do budoucna vzniknout?

Od filmové, divadelní nebo hudební tvorby se videohry liší jedním podstatným faktorem. Nejsou společensky uznané jako umělecké forma. Na rozdíl od filmu, dramatiky, divadla nebo hudby, Kodex ČT ani Zákon o ČT nic jako hru nebo videohru nezmiňuje. Otázka se mi zdá spíš provokativní a demagogická než aby byla míněna vážně. Ani umělecké formy si nejsou z hlediska společenského vlivu vnímány zcela rovnoprávně. Je logické, že filmu a dramatice je v televizi věnováno víc prostoru než malířství a hudbě kvůli formě televize jakožto média. Jinak: ČT nemá vůči jednotlivým zájmům a zálibám svých diváků nějaké „povinnosti“. To by skutečně nemohla finančně ani programově utáhnout, protože různých společenských fenoménů, hobby a zájmů jsou stovky.

Znamená zrušení Game Page, že pro herní pořad není v rámci současné programové koncepci ČT místo na jakémkoli kanále? Nebo je zde reálná šance, že bychom se s herním pořadem mohli setkat na zamýšleném kanále pro mládež či děti, třeba i v jiné podobě?

Zcela určitě se dá očekávat, že pokud vznikne ČT3, tedy dětský vzdělávací program, tak se tam fenomén počítačových videoher určitě objeví. Ale nelze v tuto chvíli říct, zda ve specializovaném pořadu anebo jako rubrika v živě moderovaném pásmu atd. Je to ale určitě jeden z možných prostorů, kde na ČT bude možné o tvorbě videoher mluvit.

Nejnovější články