Vyjádření dramaturga Game Page Ondřeje Broukala ke zrušení pořadu
zdroj: tisková zpráva

Vyjádření dramaturga Game Page Ondřeje Broukala ke zrušení pořadu

12. 6. 2012 10:55 | Rozhovor | autor: Petr Poláček |

Zrušení herního pořadu Game Page programovým vedením ČT je pro tuzemské hráče samozřejmě velké téma. Přestože na televizních obrazovkách běží přinejmenším další dva TV pořady (Re-play na Prima Cool a Indian na metropol TV), v celoplošném veřejnoprávním prostoru nyní zeje díra, na kterou 13 let nebyli hráči zvyklí. Je tedy logické, že jako plátci koncesionářských poplatků chtějí „svůj“ pořad, nebo spíše svou tematiku zpět, stejně jako by ji na obrazovkách některého z programů ČT chtěli třeba i včelaři, horolezci, knihovníci...zkrátka všichni. Nezdá se však, že v případě her by k tomu na hlavních kanálech ČT mohlo v brzké době dojít, soudě dle vyjádření (či spíše reakce na čtenářský dotaz) ČT na Facebooku.

Jak ovšem na nastalou situaci reagují samotní tvůrci, v tomto případě dramaturg pořadu Ondřej Broukal? Zeptali jsme se jej na pár otázek nejenom ohledně samotného zrušení Game Page, možných důvodů zrušení, ale i plánů redakce pořadu do budoucna. 

Kdy ses dozvěděl, že Game Page nebude zařazena do programového schématu pro podzim a měl jsi možnost se k tomu vyjádřit, než padlo konečné rozhodnutí?

Dozvěděl jsem se to na přelomu května a června, možnost vyjádření jsem nedostal. Bylo to konstatováno jako fakt.

Překvapilo tě rozhodnutí vedení ČT o vyřazení pořadu, měl jsi nějaké náznaky nebo informace o tom, že chce s Game Page něco dělat? Vyjádřilo nové vedení ČT s Game Page po svém nástupu nespokojenost nebo záměr pořad změnit?

Rozhodnutí mě velmi překvapilo, od vedení programu se ke mě žádné připomínky a budoucí záměry ohledně pořadu nedostaly. Naopak jsem cca před dvěma měsíci dostal od bezprostředních nadřízených zelenou k tomu připravit projekt inovované a modernizované GP pro rok 2013, který by se přednesl programové radě.

Zdůvodnilo Game Page týmu vedení ČT zrušení pořadu?

Jediná informace, kterou jsme já a redakce obdrželi, je ta, že programové vedení ČT rozhodlo, že pořad Game Page nebude od září v tomto roce zařazen do vysílání. Nic dalšího.

Cítil jsi ze strany vedení ČT nějaký dlouhodobější tlak směrem k dosažení specifických výsledků či splnění určitých podmínek, za kterých bude pořad pro ČT úspěšný a bude tedy dále zařazován do vysílání?

Ne, žádné tlaky ani požadavky shora na změnu pořadu jsme nezaznamenali. Naopak, požadavky na změny vycházely spíše zdola, tedy od týmu stojícího za pořadem.

Jaké jsou podle tebe důvody nezařazení pořadu do podzimního vysílání?

To bohužel netuším. Výsledky pořadu byly podle mě s ohledem na vysílací čas, kanál ČT2 a cílovou skupinu dobré, navíc redakce byla vždy nakloněná tomu pořad zkvalitnit - ať už jde o novou grafiku, aktuálnost, větší dynamiku a celkovou koncepci. Jen to nebylo možné za stávajících podmínek realizovat. Pokud by se pevně dané mantinely typu rozpočet či harmonogram výroby změnily, určitě bychom byli schopní a ochotní pořad kompletně inovovat a modernizovat.

Velmi dlouho ses snažil prosadit změny koncepce a podoby Game Page. Proč se to nepodařilo, na čí odpor si při tom narážel? A nemůže za zrušením pořád stát nedůvěra programového vedení v to, že tým stojící za Game Page je schopen realizovat případnou změnu či úpravu konceptu?

Viz částečně moje předchozí odpověď. Výrobu v rámci veřejnoprávní televize nelze srovnávat se soukromou produkcí. Jsou zde pevně nastavené mantinely - ať už jde o rozpočet a jeho výši, nebo třeba fixní harmonogram výroby, do kterých se jako najatý pracovník prostě musíte vejít. Z toho pak vyplývá, že v rámci výroby GP nebylo věci jako aktuálnost (kterou bychom samozřejmě brali všemi deseti) či flexibilitu při natáčení prostě a jednoduše možné zajistit. Vždy bylo dané, že se točí ten a ten den, že se točí 4 díly najednou a že scénáře musí být odevzdané minimálně měsíc před odvysíláním prvního dílu dané série. Podobné je to s požadavky na novou grafiku - musí se na to najít rozpočet, musí to někdo schválit, grafické oddělení musí mít čas apod. Nedůvěra vedení samozřejmě být mohla - přeci jen pořad běží 13 let a určitě na něm bylo vidět, že již nestačí v souboji s konkurencí, co se týče právě vzhledu, celkového tempa nebo aktuálnosti. Nicméně pokud taková nedůvěra panovala, čekal bych, že si s námi o tom nejprve někdo promluví a vyslechne si náš názor na věc. To se ale nestalo.

Co bude dál s Game Page týmem? Budete pokračovat v jiné formě a někde jinde, nebo je zrušení Game Page konečná a dáte od tvorby herního pořadu ruce pryč?

Navzdory nezařazení pořadu do podzimního schématu je připraven projekt nové GP pro rok 2013. Je ale otázkou jestli bude programovou radou schválen. Zatím tedy přesně nevíme, co bude dál, s týmem jsme se po informaci o zrušení ještě nesešli. Ale rozhodně máme v plánu udělat vše, co bude v našich silách, aby pořad a značka Game Page nezanikly. Každopádně ať to dopadne, jak to dopadne, přejeme, aby ostatní herní pořady - ať už RE-Play na COOL nebo Indian na Metropol TV vydržely minimálně tolik let, co GP a diváci měli stále možnost se na hry dívat nejenom na internetu nebo v časopisech, ale i na TV obrazovkách.

Podobné otázky jsme zaslali i tiskové mluvčí ČT, na odpověď stále ještě čekáme.

Nejnovější články