10 nejprodávanějších her v USA za minulý rok podle NPD
zdroj: tisková zpráva

10 nejprodávanějších her v USA za minulý rok podle NPD

17. 1. 2014 15:10 | Téma | autor: Adam Homola |

Rok 2013 nedávno skončil a NPD už stihla dopočítat všechna číslíčka. Vydali velkou zprávu, ze které je ale snad nejzajímavější seznam deseti nejprodávanějších her v Severní Americe za uplynulý rok. Kdo chce, může rovnou přeskočit na konec článku, kde se nachází kompletní žebříček, ale teď si to vezmeme hezky od konce. Na posledním desátém místě je letošní novinka Disney Infinity. Nová herní značka, která těží ze spousty veleznámých filmových licencí od Disneyho, to dokonce dotáhla před veleúspěšné Skylanders od Activision.

Figurky ze Skylanders se do TOP 10 vůbec nedostaly, což je trochu zarážející. Možná za to může “svěžest” Disney Infinity v kontrastu s pokračováním Skylanders, ale možná také fakt, že Disney Infinity se může víc prodávat jako hra a Skylanders zase může víc frčet na figurkách. A protože jde tady o hry, tak Disney Infinity zvítězila a patří jí desáté místo. Na devítce trůní fenomén Minecraft, konkrétně jeho verze pro Xbox 360. Ta má na kontě už více jak 10 milionů prodaných kusů, ale i jiné verze na tom nejsou vůbec špatně...

Těžko říct, jestli se neskutečnému úspěchu Minecraftu v dohledné době něco přiblíží, nedej bože ho překoná. Když sečtete všechny verze, tak vám z toho vyjde že Minecraft bude za chvíli nejprodávanější hrou vůbec. A nejprodávanější “ne-first party” hrou je už dlouho. Osmé místo krásně dokazuje, že casual blbinky fungují, i když je ždímáte pořád dokola. Just Dance 2014 je už několikáté pokračování nebo spíše verze původního Just Dance, což byla pro Ubisoft obrovská trefa do černého. Taneční hra původně pro Wii se nakonec dostala i jinam a daří se jí jako málokteré.

Sedmé místo moc překvapující není, protože patří Call of Duty: Black Ops II. Hra vyšla v roce 2012, ale až v polovině listopadu, takže spousta prodejů se uskutečnila až v roce 2013. Navíc Call of Duty je takový tahoun, že se do TOP 10 dostal rovnou dvakrát, ale o tom až za chvíli. Prodeje i oblíbenost série sice můžou klesat, ale pomalu. A i kdyby najednou spadly na polovinu, tak to bude pro Activision pořád neuvěřitelně výnosná věc. Šesté místo patří basketbalu a zrovna letos to měli 2K velmi jednoduché. Jejich NBA 2K14 je podle všeho hodně povedená hra, která září hlavně na nových konzolích.

Po nemalých problémech se EA taky konečně vytáhla s basketem, ale jejich NBA Live 14 těžce nedopadla. Hra byla prošpikovaná problémy, vývojáři se za to pak museli omluvit, budou ji ještě upravovat a vůbec je to průser jak mraky. 2K tak měla cestu volnou a očividně je po basketu taková poptávka, že se NBA 2K14 dostala na šestku. Páté místo patří sérii, kterou by na takové pozici už leckdo spíš nečekal. Jenže on se Assassin’s Creed IV: Black Flag po nemastné a neslané trojce vážně povedl. Pirátská tématika lidem sedla, hra netrpěla problémy uloudaného třetího dílu a vůbec přinesla dostatek novot na to, aby si hezké páté místo zasloužila.

Přitom se ale nabízí otázka jak to bude s dalším dílem. Zpětnou vazbu mohou vývojáři zakomponovat až do hry v příštím roce, a tak nad tou letošní, zatím neoznámenou, visí velký otazník. Zatím nás to ale zajímat nemusí a můžeme se těšit na DLC do čtyřky. Když jsme u té čtyřky, tak na čtvrtém místě je Battlefield 4. Jde vidět, že zpackaný launch rozbité hry, chabé omluvy vývojářů a neustálé záplatování obrovských děr neměly na prodeje asi takový vliv. Nabízí se ale otázka, jestli si tím DICE neublížili z dlouhodobého pohledu a jestli už budou hráči u dalšího dílu trochu opatrnější.

Navíc, když sami oficiálně řekli, že přestávají pracovat na všem ostatním a soustředí se na opravení a dodělání Battlefieldu 4, tak se člověk musí pozastavit nad tím, co se ve studiu bude dít za pár týdnů a měsíců - jen tak se zase navážou práce na všech DLC, novém Mirror’s Edge a dalším Battlefieldu? Pak vývojáři ztratili drahocenný čas opravováním už vydané hry - budou nové projekty o ten čas okradené a tím pádem taky nedodělané a rozbité? Nebo se odloží? Osekají se, aby se to stihlo a zbytek půjde na DLC? Zatím můžeme jen spekulovat, ale DICE si letos udělali s jinak povedenou hrou menší ostudu.

Třetí místo v TOP 10 žebříčku nám hezky připomíná, že jde o prodeje v Severní Americe, nikoliv v Evropě nebo na celém světe. Proto není divu, že je na trojce Madden NFL 25, primárně americká záležitost, která u nás ani nevychází. Na dvojce se nám vrací Call of Duty, tentokrát ale s novým dílem Ghosts. Prodeje mohou slábnout a únava materiálem růst, ale pořád je to natolik silná značka, které nedělá problém vyšvihnout se za necelé dva měsíce na druhé místo nejprodávanějších her. Horší engine, tupý tunel a kratičká kampaň, ale klasicky bohatý multiplayer. Ghost je pro sérii typický díl a hráči jej žerou.

První místo nepatří nikomu jinému než Rockstaru. Grand Theft Auto vychází sice jednou za čas, ale když už vyjde, tak překoná všechno ostatní naprosto s přehledem. Grand Theft Auto V utržilo za první tři dny víc jak miliardu dolarů, dostalo se sedmkrát do Guinessovy knihy rekordů a vůbec v posledním kvartálu loňského roku totálně ovládalo herní trh i u nás. Ostatně i u nás si v recenzi od Vaška Rybáře odneslo jasnou desítku a bylo to podle nás jednou z Událostí roku 2013. Kolik z těch TOP 10 jste si v minulém roce koupili vy?

Tady je ještě pro přehlednost celý žebříček:

1. Grand Theft Auto V

2. Call of Duty: Ghosts

3. Madden NFL 25

4. Battlefield 4

5. Assassin's Creed IV: Black Flag

6. NBA 2K14

7. Call of Duty: Black Ops II

8. Just Dance 2014

9. Minecraft (Xbox 360)

10. Disney Infinity

Nejnovější články