11 zvláštních, leč dobrých simulačních her, o kterých jste možná neslyšeli
zdroj: tisková zpráva

11 zvláštních, leč dobrých simulačních her, o kterých jste možná neslyšeli

21. 6. 2019 17:30 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Jedna má záliba se v redakci bohužel moc nesetkává s pochopením. Ti nade mnou mi sice dovolí sem tam informovat o provařených sériích jako Farming Simulator, Truck Simulator, Flight Simulator a Spintires/MudRunner, ale žánr simulačních her toho nabízí mnohem víc, co stojí za zmínku. Rozhodl jsem se proto sesumírovat mnou otestované „divné“ hry z poslední doby do jednoho článku, což už by mi mohlo projít. [A taky že prošlo -Ed.]

BeamNG.drive

BeamNG.drive zdroj: tisková zpráva

I když jsem se rozhodl pro abecední seznam, tak nějak to vyšlo, že hned na vrcholu je můj osobní favorit mezi simulačními hrami. Za podivným názvem BeamNG.drive se ukrývá nejpropracovanější simulace destrukce (a možná i fyziky) vozidel.

Hra vás neoslní svou grafikou. Je ve vývoji už opravdu spoustu let, kdy se po většinu času pracovalo na enginu. Až v poslední době se do hry dostává „hra“, tedy různé výzvy, závody, honičky s policajty a tak podobně.

Ale BeamNG.drive exceluje ve fyzice vozidel, která mají očekávatelnou váhu, správně se pohupují na pružinách a dají se do posledního kousku zdemolovat. Stačí nepatrné zavadění o betonový sloupek a vaše cesta je rázem u konce. Díky fyzice si také užijete pořádného offroadování a šplhání s vozidly po skalách.

Hra je živá díky modderské komunitě, která se stará o přísun rozličných vozidel a map. Jde o komplexní sandbox nabízející desítky až stovky hodin zábavy, a to ani nejde (a dlouho ještě nepůjde) o plnou hru.

zdroj: Archiv

Car Mechanic Simulator 2018

Car Mechanic Simulator 2018 zdroj: tisková zpráva

Druhý v pořadí je můj druhý oblíbenec Car Mechanic Simulator 2018. Odmala jsem snil o vlastní dílně. Teď už vím, že něco takového dělat nebudu, ovšem můžu si to vynahradit ve hře, kde se vám pod ruku dostávají zcela vymyšlená vozidla, ale i licencované kousky z řad evropských sporťáků a amerických muscle cars. Opravou starých rezavých křápů to začíná, ale časem se dostanete i k testování jízdních vlastností a v konečném důsledku si od píky postavíte vlastní auto.

Car Mechanic Simulator 2018 posunul celou sérii o pořádný kus dopředu. Hra vám dovolí pracovat s karoserií vozidla, interiérem, podvozkem i motorem, který můžete kompletně rozebrat na díly. Zároveň navštěvujete stodoly, ve kterých nalézáte vzácné kousky a užitečné díly, vozidla lakujete, přezouváte, a dokonce je zde RPG systém skillů a rozšiřování garáže. Nechci ani spočítat, kolik hodin jsem strávil virtuálním špiněním rukou…

zdroj: Archiv

Cooking Simulator

Cooking Simulator zdroj: tisková zpráva

Cooking Simulator je nejnovějším přírůstkem z celého seznamu a vlastně i iniciátorem článku. Na hru jsem se těšil delší dobu a naštěstí mě nezklamala. Na poli simulačních her jde z hlediska grafiky o nadstandard, a i když spoustu reálných úkonů zjednodušuje, lepší simulaci vaření asi nenajdete. 

Celá hra se odehrává v jedné kuchyni, kde na velké obrazovce dostáváte jednotlivé objednávky hostů. Rozpis objednávky vám přesně říká, co dělat. Dej vařit pět brambor, osol a opepři steak, smaž ho z každé strany 90 vteřin, nalij tam tolik a tolik oleje, citron nakrájej na x stejně velkých měsíčků a tak dále.

Hosté vaše jídlo hodnotí a podle jejich spokojenosti roste či klesá věhlas vaší restaurace, který přiláká kritiky a ti vám buď přidají, nebo seberou hvězdu. Nesmíte nic připálit, přesolit, vymáchat v louži oleje. Je to výzva, je to stres, ale po herní stránce výborná zábava. A ani zde, jako ve spoustě dalších, nechybí RPG prvky.

zdroj: Archiv

Hobo: Tough Life

Hobo: Tough Life zdroj: tisková zpráva

Jediný český zástupce z celého seznamu se zaobírá tématem, které je blízké každému občanovi našich největších měst – bezdomovectvím. Nejenže hra vzniká v Čechách, ona se vyloženě odehrává v Praze, tedy její lehce zdrcnuté podobě, kde ale nechybí věhlasné Hlavní nádraží s Sherwoodem a další ikonické oblasti. A vy se v ní stáváte žebrákem, což znamená, že jde o velice náročný survival.

Hobo vám dá zakusit každodenní život na té druhé straně. Zjistíte, jak je drahé udržovat se v čistotě a nemožné vyžebrat bůra v podělaných kalhotách. Budete čelit nemocem, podchlazením, policajtům, ale také mafii.

Způsobů přivýdělku je spousta, od těch legálních po ty nezákonné. Nechybí komplexní editor tvorby vlastního příbytku, dialogy, možnost vlastnit psa, prohrabování se popelnicemi. Prakticky cokoliv, co vás ve spojitosti s životem bezdomovce napadne, tady je. Jen si zkuste sami přežít ve městě, které je k vám zcela nepřátelské.

zdroj: Archiv

House Flipper

House Flipper zdroj: tisková zpráva

Spousta z vás se jistě setkala s rekonstrukcí kuchyně či koupelny nebo rovnou stavbou celého domu. Já s tím v rodině zápolím denně, i jsem si takové práce v minulosti vyzkoušel, a i když mě bytostně nebavily, člověk se při bourání zdi maximálně uvolní. House Flipper tak měl všechny předpoklady k tomu, aby mě zaujal.

Jako všestranný opravář uklízíte bordel v zanedbaných domech, opravujete topení a montuje spotřebiče, malujete pokoje, bouráte zdi nebo třeba luxujete šváby. Časem si sami koupíte dům, vyšperkujete ho a zkusíte na něm vydělat v aukci. A díky rozšíření Garden Flipper takovému domu posekáte zahradu, vysázíte stromky, položíte nový trávník, zbudujete jezírko a štěrkovou cestu.

Je krásné sledovat, jak vám všechno vzniká pod rukama, zvlášť když si vylepšíte pár schopností, aby to vznikalo o trochu rychleji.

zdroj: Archiv

My Summer Car

My Summer Car zdroj: tisková zpráva

My Summer Car je jedna z her, u které jsem si smíchem mohl vykašlat plíce. V jádru jde o simulátor finského života, ve kterém děláte různé prácičky pro přátele v okolních lesích. Tím si vyděláváte na jídlo a hlavně alkohol. Jednoduše vezmete basu piv, hodíte ji na sedadlo spolujezdce, nakopnete svoji kraksnu a vyrazíte přes půl mapy do města pro párky s lahváčem v ruce.

Hra má překvapivě uspokojivý jízdní model a takovým ultimátním cílem je postavit vlastní auto ve stylu Car Mechanic Simulatoru, tedy hezky díl po dílu, od motoru po karoserii.

Má to ale jeden obrovský háček, který hře dodává pořádnou šťávu. Permadeath. Úzké polňačky a vysoká rychlost opravdu nejdou dohromady a zákon schválnosti vám vždy do cesty postaví strom nebo protijedoucí auto, které se vám stane osudným. A vaše cesta za prvním letním autem začíná nanovo. Ne, neodnesete si z minula nic, protože nejde o žádný roguelike ani roguelite.

S opileckým životem, naprosto běžnými úkoly a absencí pravidel jde ruku v ruce ohyzdná grafika, která ale dodává tu správnou atmosféru finského bezstarostného venkova. Ale nejlepší na tom všem je trailer:

zdroj: Archiv

Pure Rock Crawling

Pure Rock Crawling zdroj: tisková zpráva

Pro terénní vozidla mám slabost (stejně jako pro všechna ostatní) a vidět je plazit se po skalních útvarech, které bych sám nezdolal ani pěšky, mě fascinuje už od nepaměti. Her s touto disciplínou je naštěstí víc, včetně výše uvedeného BeamNG.drive, ale Pure Rock Crawling je – jak už název napovídá – pouze o zdolávání balvanů.

V aktuální verzi je na výběr zoufale málo aut a několik desítek tratí, na nichž musíte v časovém presu projet všemi bránami z kuželů. Dotyk kuželu přitom znamená trestné vteřiny. Správná volba vozidla a nastavení jeho podvozku (světlé výšky, tuhosti odpružení) jsou kritické pro úspěšné dokončení úrovně na tři hvězdy. A kromě předdefinovaných tratí je k dispozici i volná jízda.

Hra je už přes rok v early accessu a zatím nemá dostatek obsahu pro nějaké delší radovánky, ale fyzika vozidla a pneumatik je na velmi dobré cestě.

zdroj: Archiv

Thief Simulator

Thief Simulator zdroj: tisková zpráva

Simulátory tu jsou od toho, aby vám zprostředkovaly něco, co si jinak třeba nevyzkoušíte. Bojíte se skutečné vloupačky? No tak si ji dejte beztrestně v Thief Simulatoru. Tady nejde o krádež tyčinky v sámošce, ale drahého umění a elektroniky zbohatlíkům z vedlejšího města.

Ve hře se silně pracuje s denní dobou, což nutně neznamená, že by vloupačka byla nejlepší v noci. Obyvatelé domů mají své rutiny, které musíte vypozorovat a často je proto nejlepší udeřit ve dne, kdy jsou všichni v práci.

Ale dostat se dovnitř není žádná sranda. Zpočátku nepřelezete ani ploty, natož abyste vypáčili zámek, a musíte se tedy uchýlit k hlasitému rozbíjení oken. S každou další úspěšnou vloupačkou jste lepším zlodějem. Unesete těžší věci, zvětší se vám batoh, naučíte se prolomit sejf, ukradnete auto a prodáte ho na díly.

Samozřejmě si musíte dát pozor na kolemjdoucí, kteří bleskurychle volají policajty při sebemenším náznaku nekalé aktivity. A v pozdější fázi hry vám bude dělat starosti i ochranka honosných sídel a kamerové systémy.

zdroj: Archiv

Totally Accurate Battle Simulator

Totally Accurate Battle Simulator zdroj: tisková zpráva

Ironický to název hry. V TABS totiž zjistíte, zda si jeden mamut poradí s padesáti kouzelníky. Nebo jeden Sparťan s deseti Vikingy. Nebo sto farmářů se třemi balistami. Nebo… A takhle můžete pokračovat napříč věky.

Jde o vědátorskou hru, ve které provádíte pokusy, které v reálu bohužel nejdou zreplikovat. V jádru je to sandbox, ve kterém proti sobě pošlete libovolné postavy v libovolném počtu (a mraky jich přibývají díky modderům), ovšem early access nabízí i kampaň (nikoliv příběhovou).

V kampani proti vám stojí předdefinované armády, které musíte jednu po druhé porazit s dostupnými jednotkami, které se postupně odemykají. Zároveň má každá jednotka svou cenu a se svou armádou se musíte vejít do určité částky. Někdy je řešení očividné, jindy zakusíte mnohé nezdařené pokusy. A je to velká sranda. Postavy mají humornou fyziku, podivné obličeje a vydávají zvláštní zvuky. Vy vlastně ani nehrajete. Jen vytvoříte armádu a o zbytek se už postará AI vs AI. Kdo by to byl řekl, že sledovat počítač, jak se sám se sebou pere, může být tak skvělá zábava.

zdroj: Archiv

Treasure Hunter Simulator

Treasure Hunter Simulator zdroj: tisková zpráva

Jelikož jsem většinu svého života žil v lese s vojenským prostorem za zády, toužil jsem po hledání „válečných“ pokladů. Z nějakého důvodu jsem si ale nikdy nepůjčil detektor kovu a neběhal po lese s nadějí, že najdu nějakou prastarou minci. A i tohle mi vynahradila další simulace. Ale přiznejme si, najít něco ve hře se nevyrovná skutečnému nálezu.

Přesto na tom něco je. Chodíte po krásných lokacích, nasloucháte tikání zařízení, které indikuje, kterým směrem leží kovový předmět, následně taháte vysoce přesný detektor a snažíte se najít konkrétní umístění. Začnete kopat a najdete… zátku od piva. Nebo taky stovky let starou pušku, která vám vydělá majlant, za který si koupíte nový detektor, abyste našli ještě lepší věci. Z mnou vybraných simulátorů jde o nejslabší kousek, ale rozhodně ne nezajímavý.

zdroj: Archiv

Weedcraft Inc

Weedcraft Inc zdroj: tisková zpráva

Dobře, tohle je asi jediná praktika, po které jsem nikdy netoužil, ale v rámci hry jsem si ji moc rád zkusil. Pěstování marihuany. Ve velkém. Zatímco na začátku kariéry se staráte o jednotlivé rostlinky, zajišťujete jim světlo, přísun tekutin a zastřiháváte je, později řídíte celý podnik, který prodává rozličné produkty na různých místech nechutného velkoměsta. Můžete bojovat za legalizování marihuany, prosazovat se v lékařství, nebo být ten největší a nejhledanější dealer.

Hledáte správné hnojivo pro každou rostlinu, chcete-li tedy docílit vyšších zisků. Můžete křížit odrůdy a vytvořit tak nový druh marihuany, po kterém se všichni utlučou a konkurence vám spolu s policií půjde silně po krku. Budete spravovat zaměstnance a zároveň sledovat příběh, o kterém si ostatní hry ze seznamu mohou nechat jen zdát.

Ale kdo by u simulátorů potřeboval příběh, když si ho může vytvořit sám?

zdroj: Archiv

Nejnovější články