16 nejzajímavějších chystaných deskovek podle videoher
Téma zdroj: tisková zpráva

16 nejzajímavějších chystaných deskovek podle videoher

14. 8. 2019 7:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Assassin’s Creed: Brotherhood of Venice

Sice nejde o první deskovku na motivy Assasin’s Creed, ale doufejme že po nemastné neslané abstraktní Aréně půjde o první důstojnou adaptaci. V tomto případě jsme optimističtí, jelikož tvůrci ze studia Triton Noir mají na triku výbornou taktickou hru V-Commandos na motivy TĚCH Commandos.

V kooperačce Brotherhood of Venice budete v rolích nových i známých zabijáků (včetně Ezia) procházet příběhovou kampaní, ve které budete budovat velitelství, rozšiřovat svůj vliv, likvidovat cíle a dělat vše pro dobro vás, světa a dalších. Však to dobře znáte z předlohy. Deskovka byla zafinancovaná koncem loňského roku na Kickstarteru, kde vybrala téměř 1,4 milionu kanadských dolarů, tedy zhruba 24 milionů korun. Vyjít by měla v příštím roce.

assassin zdroj: tisková zpráva

Bloodborne: The Board Game

Ani v tomto případně nejde o první inkarnaci stolní hry ze světa Bloodborne. Jako první se objevila (i v češtině) pěkně škodící karetní hra, tohle ale bude pořádná plnokrevná deskovka s krásnými figurkami od talentovaného studia CMON. A i v jejím případě počítejte s češtinou.

V kooperativní Bloodborne: The Board Game se hráči ujímají rolí lovců, kteří se snaží přežít v tajemném městě Yharnam. Důraz je zde kladen na schopnosti unikátních zbraní, které vám pomohou protlouct se zástupy hrůzných příšer napříč příběhovou kampaní. Tvůrci na vznik této hry vybrali na Kickstarteru 92 milionů korun a přislíbili její vydání na první polovinu příštího roku.

pic4587614 zdroj: tisková zpráva

Cities: Skylines – The Board Game

Cities: Skylines je velmi úspěšná budovatelská strategie, která si své místo na výsluní jistě zaslouží. Dostalo se jí takové pozornosti, že neunikla ani světu stolních her. Je jednou ze čtyř deskovek adaptujících tituly studia Paradox Interactive a zatím se bohužel jeví jako ta nejméně zajímavá. Přesto naděje umírá poslední.

Hráči společně budují město, zřizují různé služby, řeší, do čeho budou investovat peníze, na jakém místě vyroste škola a tak podobně. Cílem je plnit vytyčené milníky, kupovat nové pozemky, neustále se rozšiřovat a činit obyvatele města šťastnými tím, že budete budovat parky a snižovat kriminalitu. Hra vyjde v říjnu.

cities zdroj: tisková zpráva

Company of Heroes: The Board Game

Doufáme, že na nás jednoho krásného dne vyskočí zpráva o pokračování výborné druhoválečné strategie Company of Heroes, nicméně její tvůrci z Relic Entertainment mají nyní plné ruce práce s Age of Empires IV (věděli jste, že existuje na dnešní poměry stále dobrá deskovka Age of Empires III, která se před čtyřmi lety dočkala oživení v podobě Empires: Age of Discovery?).

Nevíme, jestli má cenu doufat v Company of Heroes 3, ale případné čekání nám ukrátí deskovka plánovaná na první polovinu příštího roku. Dva hráči či dva týmy hráčů se v ní utkají v boji o území. Poziční válka si vyžádá zajištění paliva a munice, takže nebudete jen střílet po krásných figurkách tanků, ale i stavět výrobní budovy. Ve hře, která na Kickstarteru vybrala 19 milionů, na vás čeká spousta plastu v barvách Německa, USA, Británie a Sovětského svazu. Nevypadá to na průšvih, tak snad to dobře dopadne.

company zdroj: tisková zpráva

Cyberpunk 2077: Afterlife – The Card Game

Nejčerstvěji oznámená hra z celého seznamu. O existenci karetní hry Cyberpunk 2077: Afterlife jsme se dozvěděli začátkem měsíce během letošního GenConu (deskovkový ekvivalent E3) a vzbudila očekávatelné nadšení. Za to mohou částečně i talentovaní autoři Eric M. Lang (Rising Sun, Blood Rage, XCOM) a Andrea Chiarvesio (Hyperborea, Kingsburg).

Ale o samotné hře se prakticky nic nedozvídáme. Jistotou je zasazení do Night City, ve kterém budete v rolích hackerů, nájemných žoldáků a dalších plnit různé mise, utrácet těžce vydřené peníze za lepší vybavení a vylepšovat své postavy. Hra by měla vyjít o Vánocích 2020, přičemž se počítá i s českou verzí (možná ale až 2021).

cyberpunk zdroj: tisková zpráva

Devil May Cry: The Bloody Palace

Devil May Cry se letos vrátil v plné síle se svým pátým dílem, který příští rok doplní z něj vycházející deskovka. Jak už název napovídá, stolní hra vychází z herního módu Bloody Palace, ve kterém hráč čelí jedné vlně nepřátel (včetně bossů) za druhou. Na stole těmto vlnám čelí všichni hráči společně, přesto nekooperují.

Cílem každého je totiž ukázat všem ostatním, že právě oni dokáží zabíjet nestvůry tím nejstylovějším způsobem. Dante, Nero, Trish a V se snaží řetězit útoky v mocná komba, aby si vysloužili co nejlepší písmenkové hodnocení. Vypadá to na pěknou arénovou řež. Navíc za hrou stojí studio Steamforged Games, které se postaralo o deskovku Dark Souls a Resident Evil 2, ale na Devil May Cry: The Bloody Palace se jim na Kickstarteru podařilo vybrat chabých 4,5 milionu korun.

DMC zdroj: tisková zpráva

Europa Universalis: The Board Game

Začněme menší zajímavostí. Věděli jste, že videoherní série Europa Universalis vychází ze stejnojmenné francouzské deskovky z roku 1993? Trvalo 26 let, než se univerzum vrátilo ke svým kořenům. Nová deskovka ale nevychází z té původní. Někdo by řekl bohužel, jiný bohudík. Původní hra se totiž rozpínala na cca 60 hodinách – skutečně jedna partie, kdy jediné kolo mohlo trvat několik hodin. Novinka se milosrdně pohybuje od dvou do pěti hodin.

Europa Universalis: The Board Game půjde hrát jak v jednom, tak v šesti hráčích (a vše mezi tím) a půjde samozřejmě o hutnou strategii, ve které pomocí karet a zdrojů kontrolujete území mapy a spravujete svůj vlastní stát. Nechybí diplomacie a války, přátelství a rivalita mezi hráči. Hra by mohla vyjít ještě letos.

Europa Universalis zdroj: tisková zpráva

God of War: The Card Game

Už poněkolikáté, ale také naposledy se dnes dostává ke slovu studio CMON. Tvůrci her Narcos a HATE si totiž troufli na adaptaci milované hry z loňského roku, která si odnesla spoustu cen – God of War. A studio se rozhodlo stejně jako v případě Bloodborne vydat nejprve karetní hru. Tedy, žádná následující hra s krásnými figurkami oznámená nebyla, ale já v ni pevně doufám.

Kooperativní karetní hra sleduje scénáře, ve kterých jsou náhodně namíchané oblasti a nepřátelé, které musí hráči řešit. Náhoda se stará o znovuhratelnost prohraného scénáře, zatímco vyhraný scénář může mít dopad na hru v budoucnu. V češtině se na vás těší Kratos, Atreus, Mimir, Brok i Frey. Hra by měla vyjít během pár měsíců.

god of war zdroj: tisková zpráva

Hearts of Iron: The Board Game

Do třetice všeho dobrého adaptace hry od Paradoxu (čtvrtou a zatím poslední je již vydaná Crusader Kings). Hearts of Iron se na rozdíl od Europa Universalis a Crusader Kings zabývá mnohem menším časovým obdobím druhé světové války, přesto jde o stále o pořádnou „grand strategy“. Snad to bude platit i o deskovce.

Říkáme snad, jelikož o hře nevíme vůbec nic. Bude pro 1–4 hráče, na 120–180 minut a v základu nabídne východní frontu. Toť vše. Z tohoto důvodu se jen těžko věří vydání v letošním roce, takže radši kroťte očekávání. Nicméně na hře dělá Glenn Drover, kterému vděčíme za zmiňovanou deskovku Age of Empires III, Railroad Tycoon (nyní Railways of the World) nebo třeba první Sid Meier’s Civilization: The Board Game. Tak třeba to dobře dopadne.

hearts of iron zdroj: tisková zpráva

Horizon Zero Dawn: The Board Game

Spoluautorovi deskovky Resident Evil 2 se zjevně zalíbilo adaptovat videohry a tak si ve Steamforged Games prosadil svou vlastní Horizon Zero Dawn. Na její výrobu potřeboval vybrat finance na Kickstarteru, což se s 39 miliony korun dá označit za úspěch.

Hráči se ve hře ujímají různých kmenů a v roli lovců vyráží do nebezpečného světa plného robotů. Svou postavu budete vylepšovat v několika směrech dovedností, budete si kupovat munici a vybavení. Zároveň si během hry stavíte herní balíček. Jak je u tohoto studia zvykem, samozřejmostí jsou krásné velké figurky. Hra by měla vyjít v první polovině příštího roku.

horizon zdroj: tisková zpráva

Kingdom Rush: Rift in Time

Dokonce i mobilní hry se mohou dočkat své stolní podoby. Moc jich není, návykový tower defense Kingdom Rush je tedy čestnou výjimkou. Výjimkou, které se na Kickstarteru podařilo vybrat 25 milionů korun. Jako v mnoha případech deskovkových adaptací je i Rift in Time kooperačka, ve které hráči hrají za unikátní hrdiny.

Tah trávíte pobíháním podél cest, stavbou obranných věží a vlastním útočením na houfy nepřátel. Ti jsou vyobrazení na sunoucí se kartě, na kterou umisťujete tetrisové dílky vyvolané vašimi útoky a útoky věží. Celá hra je zabalena do kampaně a má roztomilé figurky. A i ona dorazí v první polovině příštího roku.

pic4606113 zdroj: tisková zpráva

Metal Gear Solid: The Board Game

Solid Snake musel na své stolní uvedení čekat opravdu dlouho. Vlastně stále ještě čeká, stejně jako my. V roli Solid Snakea, Meryl Silverburgh, Otacona a Grey Foxe se plížíte nepřátelským územím směrem k bossovi. Když vás nepřátele spatří, neznamená to hned konec, ale život se vám o něco ztíží – nepřátelé budou aktivnější, agresivnější, přičemž jejich omráčení také není definitivní.

Každá z vašich postav je unikátní. Neliší se jen statistikami, ale i herním stylem. Otacon kupříkladu vůbec nebojuje, i kdyby přišlo na nejhorší. On se totiž zaměřuje na hackování všeho možného, čímž pomáhá například takové Meryl, která díky maskování úplně zmizí před zraky nepřátel. Stealth by tedy měl být povedený. Autor s ním má ostatně zkušenosti ze hry Specter Ops a deskovku Metal Gear Solid vydá za pár měsíců.

pic4463315 zdroj: tisková zpráva

Northgard: Uncharted Lands

Tohle jsme opravdu nečekali. Vy ano? Ne že by strategie Northgard nebyla úspěšná, ale přeci jen, svých stolních verzí se většinou dočkají ty největší hry a dlouholeté série. Ale my nejsme nevděční, jen… překvapení. Bude to stát za to?

Northgard: Uncharted Lands patří v našem seznamu do menšiny – je totiž kompetitivní. Hráči se poperou o slávu jako klany Vikingů plenících nic netušící vesnice. Stejně tak můžete jen prozkoumávat nezmapované oblasti, lovit monstra, rozšiřovat svou domovinu. Hra je řízená kartami, které si v průběhu vylepšujete stejně jako celý klan. O datum vydání se autoři nepodělili.

pic4864122 zdroj: tisková zpráva

Reigns: The Council

Druhý zástupce adaptace mobilní hry v seznamu. Chytlavá hříčka Reigns vsadila na jednoduchý koncept – vyhodnocování jednotlivých karet potažením doleva či doprava podle toho, jak jste s danou situací chtěli naložit. Popravit? Nechat naživu?

Stolní hra bude párty hrou pro 3–6 lidí, z nichž se jeden stane panovníkem a ostatní jeho rádci, kteří mu budou podstrkovat vlastní návrh směřující k jejich tajnému vítězství. Rozhodnutí panovníka ovlivní stejně jako v předloze až čtyři sociální pilíře. Jakmile jeden dosáhne plné moci nebo ji celou ztratí, panovník je svržen a vyhrává některý z rádců. Hra půjde na Kickstarter 29. srpna.

pic4860840 zdroj: tisková zpráva

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Výborná taktická hra přímo vybízela ke stolní adaptaci. Tu jsme nakonec dostali, ale bohužel její kickstarterová kampaň nevypadala moc přesvědčivě. Tvůrci docela povedené hry Saltlands dokázali navnadit pouhých 893 podporovatelů, kteří přispěli 2 miliony korun, což je vzhledem k popularitě předlohy žalostné. Nicméně peníze si vzali a jsou odhodlaní deskovku dokončit.

Jde o semikooperativní hru, ve které se až pět hráčů v rolích unikátních hrdinů plíží po modulární mapě a likviduje stráže, které na ně posílá jeden další hráč v pozici záporáků. Nejde o jednorázové mise, ale o příběhovou kampaň. Ke hře bylo navíc možné dokoupit moduly pro kooperativní a sólo hraní, pokud vám semikooperace nevoní. Deskovce zas tak moc nevěříme, o to víc můžeme být překvapení, až se nám na přelomu roku dostane na stůl.

pic4142839 zdroj: tisková zpráva

The Elder Scrolls: Call to Arms

Stejně jako jsme byli v případě Northgardu překvapení jeho existencí, jsme v případě The Elder Scrolls překvapení jeho dosavadní neexistencí ve světě deskovek. Populární RPG série se až letos dočká své první pořádné stolní hry.

Ta bude přeskinovaným a lehce upraveným Falloutem: Wasteland Warfare (nejde o deskovku Fallout, která u nás vyšla česky). Hráči v ní buď spojí síly proti hře, nebo se pustí sami do sebe. V prvním případě počítejte s příběhovou kampaní, v každém případě s detailními figurkami a několika sešity hutných pravidel.

pic4765699 zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články