3D Realms reagují na obvinění Gearboxu, Duke Nukem je prý jejich
zdroj: tisková zpráva

3D Realms reagují na obvinění Gearboxu, Duke Nukem je prý jejich

27. 3. 2014 13:44 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Jak se zdá, Duke Nukem Forever nás bude bavit, nejspíše donekonečna. Co na tom, že hra samotná byla přinejlepším průměrná (ve skutečnosti se nabízí i jiná paleta výrazů), situace kolem ní a jejího vývoje je totiž i roky po jejím vydání daleko vtipnější! Poté, co se 3D Realms (které DNF vyvíjelo, než si nadělalo dluhy) a Gearbox (které hru ke své smůle dokončilo a k naší smůle i vydalo) už jednou loni poštěkali nad údajnými výdělky nezaplacenými Gearboxem, nyní jejich pře eskaluje právní válkou o osud značky Duke Nukem.

Jak vyplynulo z únorového oznámení žaloby Gearboxu vůči 3D Realms, první jmenovaný obviňuje toho druhého, že se značkou Duke Nukem stále zachází jako se svou. Mělo se tak stát poté, co 3D Realms nezávislého vývojáře Interceptor Entertainment zaúkoloval vývojem menší hry s Duke Nukem jménem.

Gearbox tvrdil, že když v roce 2010 převzal vývoj Duke Nukem Forever (a mimo jiné tak za 3D Realms zaplatil dluhy), přešla značka do jeho majetku. 3D Realms cirka tvrdí opak, konkrétněji argumentuje tím, že si zachoval práva pro vývoj Duke Nukem hry na "specifické platformy", pravděpodobně odlišné od těch v případě DNF (ergo zřejmě mobily?). A zjevně si je svou pozicí poměrně hodně jisté, protože se k němu nyní přidali i dánští herní kontraktoři ze studia Interceptor. Ti ještě v únoru tvrdili, že soudní pře, do níž byli zataženi na straně 3D Realms, je "nešťastnou situací, ale jednali jsme v dobré víře a pracujeme na řešení". Následně ale vyšlo najevo, že Interceptor 3D Realms koupil! Dnešní vyjádření Interpceptori (a jejich 3D Realms) je však mnohem úsečnější.

V nejnovějším kole tahové právnické bitvy se totiž 3D Realms i Interceptor Entertainment vyjádřili v tom smyslu, že práva na značku stále vlastní 3D Realms a rozhodně nikdy nebyla přesunuta pod Gearbox, který se navíc prý navíc chová moc ošklivě. "Je nešťastné, že Gearbox nejeví známky o nalezení mírového řešení. My však budeme i nadále pracovat právě na takovém řešení," kope si na konci prohlášení Interceptor v rétorice, kterou jako by vývojáři okopírovali z docela jiné krize. 3D Realms není o nic zdrženlivější – mluví přímo o důkazech toho, jak se Gearbox snažil vynutit práva na Duke Nukem na „bývalých majitelích značky Scottu Millerovi a Georgi Broussardovi“, tedy lidech, kteří spoluzakládali 3D Realms. Což zase je, když se nad tím zamyslíme, poněkud zvláštní formulace z úst někoho, kdo stále tvrdí, že práva stále vlastní...

Čert aby se v tom nakonec vyznal. Buď si právní tým Gearboxu skutečně nevšiml jedné velmi detailní poznámky drobnopisem ve smlouvě o dokončení Duke Nukem Forever, nebo... co vlastně? 3D Realms musí mít v kapse nějaký validní argument, jinak by snad tohle vše nepodstupoval. Ať už je to jakkoliv, stěží si představit, že by se obě strany, které se zjevně domnívají, že právo je zrovna na jejich straně, najednou domluvily na smíru. Na řadě tedy zřejmě bude plnohodnotný soud, který se jistě potáhne měsíce, ne-li déle.

Jak jsem ostatně napsal, zábava donekonečna...

Nejnovější články