Americká odborová organizace volá po sjednocení herních vývojářů
zdroj: Game Workers Unite

Americká odborová organizace volá po sjednocení herních vývojářů

10. 1. 2020 13:30 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Odbory jsou ve spojení s americkým herním průmyslem dlouhodobé téma, tamní zákonodárný systém totiž zejména kontraktory kdovíjak nechrání. Jedna z největších amerických odborových organizací, The Communications Workers of America, nyní přichází s rozsáhlou kampaní, která by měla vývojáře motivovat ke sjednocení a tedy i větší schopnosti hájit zájmy zaměstnanců.

Kampaň za organizaci digitálních zaměstnanců (CODE) vznikla coby výsledek spolupráce odborové organizace s dalším výrazným hlasem za vytvoření odborů pro herní vývojáře, sdružením Game Workers United. Jeho spoluzakladatelka Emma Kinema má teď být jednou z hlavních tváří kampaně.

„Podle mých zkušeností v herním průmyslu jsou lidé velmi omezení nedostatkem zdrojů, právního know-how i financování – je to velmi obtížné. Díky desetiletím zkušeností a zdrojů, které přicházejí s partnerstvím s organizací jakou je CWA, se můžeme posunout na další úroveň,“ řekla Kinema kalifornskému deníku Los Angeles Times.

The Communications Workers of America se teď zaměří na konkrétní společnosti a bude se snažit přesvědčit všechny jejich zaměstnance ke vstupu do odborů. Je to trochu jiný přístup, než je pro odbory typický – většinou se totiž zaměřují na všechny členy konkrétního průmyslu bez ohledu na to, kdo je zaměstnává. Šéf CWA, Tom Smith, se ale vyjádřil, že se mohou postupně začít ubírat i tímto směrem, pokud budou mít pocit, že to hernímu průmyslu bude více vyhovovat.

Cílem kampaně je v ideálním případě sjednocená unie vývojářů, která bude mít vymáhací schopnosti vůči velkým vydavatelům zneužívajícím kupříkladu přesčasy, ale i vůči těm, kteří ignorují obtěžování a šikanu na pracovišti. Přinejmenším by měla poučit pracovníky o výhodách odborových organizací a inspirovat je, aby o vstupu alespoň přemýšleli.

Nejnovější články