Andrzej Sapkowski možná našel cestu, jak si z úspěchu herního Zaklínače ukrojit 360 milionů korun
zdroj: Andrzej Sapkowski

Andrzej Sapkowski možná našel cestu, jak si z úspěchu herního Zaklínače ukrojit 360 milionů korun

3. 10. 2018 14:41 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Autor knižní série Zaklínač kdysi dávno udělal obrovskou chybu. Nevěřil polskému studiu CD Projekt Red, které od něj odkupovalo práva na použití Zaklínače ve videoherní adaptaci. Místo procent sáhl po domluvené sumě, která je v poměru s dnešním úspěchem herní série pravděpodobně směšná. Ale konečně si přestal jen stěžovat a nyní podnikl náležité kroky, jež mu mají pomoct dostat se k vytouženým penězům.

„Nabídli mi procenta z profitu. Řekl jsem: 'Ne, nebude vůbec žádný profit – dejte mi všechny mé peníze hned teď! Celou sumu.' Bylo to hloupé. Byl jsem tak hloupý, že jsem nechal vše v jejich rukách, jelikož jsem nevěřil jejich úspěchu. Ale kdo mohl čekat takový úspěch? Já ne.“ Tak zní slova Andrzeje Sapkowského v loňském rozhovoru pro Eurogamer.

Andrzej svého rozhodnutí z počátku tisíciletí dlouho jen litoval, ale nyní se konečně odhodlal zanechat nářků a začít konat. 1. října se v kancelářích CD Projekt Red objevil tento dopis, ve kterém zmocněnci spisovatele požadují platbu ve výši 60 milionů polských zlotých, tedy zhruba 360 milionů korun.

K částce se došlo poměrně jednoduše. Jak se píše v dopise, běžně se „honorář“ v případě licencí (konkrétně u adaptací) pohybuje mezi 5 a 15 procenty podílu ze zisku. Žadatelé chtějí 6 % z profitu firmy, která na konci roku 2017 informovala o výdělku překračujícím 1 miliardu zlotých. Sapkowski tak z pohledu procentuálního rozpětí žádá poměrně málo, i vzhledem k tomu, že profit firmy od té doby nutně narostl.

Zaklínač - narozeniny zdroj: tisková zpráva

Jenže původní dohodnutá částka za poskytnutí licence byla autorovi vyplacena již před dávnými lety. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že jde o slepý výstřel do prázdna, avšak zplnomocněnci Andrzeje se zde odkazují na polský zákon o autorském právu, konkrétně na článek 44.

„In the event of a gross discrepancy between the remuneration of the author and the benefits of the acquirer of author's economic rights or the licensee, the author may request that the court should duly increase his remuneration.“

Ve zkratce jde o to, že pokud někdo vydělá na něčí licenci neúměrně víc vzhledem k vyplacené odměně, má autor díla nárok požadovat soudní cestou odpovídající kompenzaci. V tuto chvíli tedy nelze nikterak odhadnout výsledek žádosti. Andrzej Sapkowski je sice v právu, nicméně zákon mu nic negarantuje, pouze dává možnost.

Rozsudek vynese až soud, pokud se tedy celá kauza posune tímto směrem. V dopise je totiž nabízeno mimosoudní vyrovnání, ale vzhledem k vyjádření studia CD Projekt Red, které celou žádost označilo za bezpředmětnou, jsou právní tahanice asi nevyhnutelné.

V dopise se pak vyskytuje ještě jeden odstavec, který působí jako taková menší výhrůžka. V odstavci se píše, že pokud CD Projekt skutečně získal nějaká práva na značku, pak pouze na první hru ze série, tedy zbylé hry a jejich datadisky byly vydané nezákonně. Jde pouze o upozornění, ne žalobu. Ale signál je jednoznačný – zaplaťte nám, a my nebudeme nic dalšího řešit.

Nabízí se otázka, proč se žádost o platbu objevila právě teď. Že by to mělo co do činění s brzy vycházejícím RPG Thronebreaker: The Witcher Tales, které čerpá z původních příběhů? Nebo snad Sapkowski stihl rozfofrovat jistě nemalé peníze, které získal za licenci seriálového Zaklínače od Netflixu? Nebo mohlo někoho z jeho okolí napadnout, že existuje jedna nevinná větička v zákoně, která by mu mohla pomoci...

Ať tak, či tak, Andrzej Sapkowski prostě udělal obrovskou chybu, když studiu na začátku nevěřil. Nicméně polský zákon mu dává možnost dostat se k adekvátnější odměně za poskytnutí svého díla další straně, tak proč by ji nevyužil? Jen doufám, že se dozvíme, jak to celé dopadlo, což u podobných zpráv nebývá zas tak obvyklé.

Nejnovější články