Apex Legends se brání proti cheaterům hardware ID bany a těm se to nelíbí
zdroj: tisková zpráva

Apex Legends se brání proti cheaterům hardware ID bany a těm se to nelíbí

8. 4. 2019 10:27 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Cheateři v multiplayerových hrách byli, jsou a budou. Bohužel. Je na každém vydavateli, potažmo vývojáři, aby se s nimi popasoval a počítal s tím, že podvodníci budou hledat další a další cestičky, jak ostatním kazit zážitek. Potýkal se s tím Overwatch, bojuje s nimi Fortnite a nově na toto bitevní pole vstoupil Apex Legends a jeho tvůrci ze studia Respawn. Jak se ale zatím zdá, je to boj, který světlá strana Síly vyhrává. Apex, podobně jako Fortnite, totiž používá HWID bany, tedy bany, které se vážou na hardware a ne na účet. A cheateři z toho nemají radost.

Přečíst si o tom můžete na Redditu, či ResetEra a přiznám se, že je to pro mne příjemně škodolibé čtení. Především čtení o streamerovi, který dostal ban a následně zakládal nové a nové účty, urážel Respawn a holedbal se tím, jak jej nemohou podobné věci zastavit. Jenže, stalo se… Každý nový založený účet dostal během první hry ban. Zas a znovu. Opakovaně. Příběh tohoto „hráče“ skončil tak, že šel streamovat simulátor rybaření a smazal všechna předchozí videa s pokusy prolomit HWID ban.

HWID je zkratka pro Hardware ID, které identifikuje váš počítač podle jeho hardwarového vybavení a tedy nepomůže založit nový účet. Unikátní ID si vždy najde cestu k serverům Apex Legends (a Fortnite apod) a ty vyhodnotí, zda už někdo dostal s tímto HWID ban a pokud ano, dají ban i na nový account. Toto jde samozřejmě obejít, ale neobejde se to bez nějaké investice, kupříkladu nákupu nového HDD. Pak je otázka, zda se něco takového podvodníkům vyplatí. Stejně jako je tu otázka, co je na použití cheatů v multiplayerových hrách tak přitažlivého, protože daní jedinci stejně ví, že podvádí a jediná radost může pramenit z trollování normálních hráčů.

S čím si ale Apex asi neporadí, jsou „inspirace“, tedy prvky, které si konkurenční hry přebírají od téhle povedené battle royale hry. Asi hlavním studentem nových prvků je stále populární Fortnite. Ten nejprve okopíroval systém komunikace, takzvané pingování a teď si propůjčil další unikátní prvek Apexu – oživování v týmové hře. Zavádí totiž takzvané Reboot Vans, tedy náklaďáky, kam přinesete parťákovu reboot kartu sebranou z jeho mrtvoly a on se vrátí zpět do hry. V Apexu fungují stejně majáky, kam musíte donést psí známky padlého kolegy. Tato novinka se ve Fortnite objeví během tohoto týdne v updatu 8.30.

Nejnovější články