Apple Arcade: Hájemství opravdu dobrých mobilních her
zdroj: tisková zpráva

Apple Arcade: Hájemství opravdu dobrých mobilních her

23. 11. 2019 12:30 | Téma | autor: Jan Hrdlička |

Před deseti, ba snad ještě ani před pěti lety nebyl nikdo tak docela s to předvídat současný stav Apple Storu či Google Play, což nyní dokážeme lehce, a tak můžeme vcelku svorně konstatovat, že radostné kupění bezcenných hříček a obšlehnutých aplikací přineslo pěknou katastrofu. Na Androidu je to zralé na softwarovou genocidu přibližně 98 procent obsahu, v případě iOS vypadá situace díky jeho uzavřenosti veseleji, ovšem i sem si našla cestu kdejaká špatnota. A tu je služba Apple Arcade, která za měsíční předplatné slibuje pravidelně dodávat jinak nedostupné a o poznání kvalitnější hry. Vydařilo se? A co si na Arcade zahrát?

Príma deal, slabá Arcade

Ono se to zdá jako zajímavá nabídka už zpočátku. Apple Arcade je dostupná na smartphonech, tabletech, počítačích i Apple TV a měsíčně vás vyjde na 139 korun s tím, že první měsíc máte obligátně zdarma. Přístup ke službě má až 6 členů rodiny a člověk může titul rozehrát na televizi a následně pokračovat třeba na iPadu. Jde o plnohodnotné tituly bez reklam či mikrotransakcí a hrát se dají klidně zcela offline.

Když tohle všechno hráče omrzelého free-to-play balastem přeci jen zláká, může se po registraci vydat do samostatné záložky Arcade v rámci App Storu. A ta je jednoznačně nejslabším místem celého tohoto podniku. Ano, úvodní stránku má pěkně animovanou a česky, v náhledu hry najde uživatel o pár detailů navíc, vypadá to trošku jinak, ovšem spíše jen jaksi přeleštěně, než že byste z toho získali nějakou hodnotu navíc.

Apple Arcade umí v zásadě pouze zobrazit hry dle žánrů, možná přidat pár tipů a doporučení. Stažené hry se jednoduše zobrazí jako ikonka v nabídce, hned vedle slovníku nebo bůhvíčeho. Oč hezčeji se vzpomíná kupříkladu na streamovací službu Nvidia Grid s vlastní aplikací, s rozhraním pro namapování tlačítek gamepadu, všelijakými novinkami a článečky. Arcade oproti ní umí jen nuzné minimum.

Hry, hry, hry

Teď se ale dostávám k tomu nejpodstatnějšímu, čímž jsou pochopitelně samotné hry. A z nich je dojem opravdu skvělý, až to člověka zaráží. V nabídce Apple Arcade je jistě více než stovka her a šuntem nelze nazvat ani jednu. U služby k tomu určené se to asi předpokládá, Apple má nicméně velkou pochvalu, že se mu to skutečně podařilo.

Následuje výběr těch nejlepších nebo z nějakého důvodu nejpozoruhodnějších titulů, které jsou v rámci předplatného k dispozici. Ony textíky si nekladou za cíl přinést totéž, co detailní recenze, to by při své délce ani nesvedly, spíše chtějí předat doporučení, zprostředkovat zážitek a dojmy z hraní.

What the Golf?

What the Golf? zdroj: tisková zpráva

Golf pro lidi, kteří neradi golf. Anebo možná ne nutně. Ono na tom ani tak docela nesejde, jelikož tady se to všecko zvrtne rychleji, než řeknete birdie. Začíná se vcelku rozumně: tažením prstu určíte intenzitu odpalu, aby míček skončil pěkně v jamce. Jenže hned poté odpalujete samotnou hůl, pak prosím pěkně kočku, hned nato televizi s přehrávačem, božíčku, teď zase fotbalový míč do branky, branku do branky, najednou tu valím dům a přes fairway mi přejíždějí auta.

V tu chvíli se z What the Golf? stává regulérní akční adventura s golfovým míčkem, vůbec ne mělká, nýbrž velkorysá, s úrovněmi a osobitým a neobyčejným humorem. Paroduje se tu Mario nebo Angry Birds a je to vážně tolik legrační, že by mělo jít o první hru, kterou si v rámci Apple Arcade stáhnete. Doporučení nainstalovat: 10/10.

Grindstone

Apple Arcade zdroj: tisková zpráva

Jestliže What the Golf? spoléhá na efekt, Grindstone vás u sebe udrží svou promyšleností. Jedná se o variaci na klasické „spoj tři“, ovšem s háčkem. To se totiž takhle jednou náš hrdina uprostřed noci zadívá na střechu své chaloupky, kterou dovnitř zatéká, láskyplně pohlédne na svou spící rodinu, popadne s odhodláním meč a vyrazí. Zabíjet monstra, hledat poklady a vydělávat peníze.

Zde se tudíž nespojují krystaly nebo cukrovinky, ale mrtvoly. Během jednoho tahu lze vždy posekat jen sousedící příšery stejné barvy, stačí ale drobnost a můžete přeskočit na jinak zbarvené a tím tvořit neuvěřitelné řetězce. A k tomu se sbírají truhly či drahokamy nebo vylepšuje výbava.

Grindstone není ani nejzábavnější věcí z výběru, ani nejrozsáhlejší, nicméně je to záležitost hluboká a půvabná, která vás pravděpodobně u sebe udrží déle než cokoliv dalšího ze seznamu.

Sayonara Wild Hearts

Sayonara Wild Hearts zdroj: tisková zpráva

„Adrenalinový trip plný emocí, zlomených srdcí a nádherného vizuálu. Mix všeho možného, jehož výsledkem je jedna z nejlepších hudebních her v živé paměti,“ hodnotí Sayonara Wild Hearts devítkou Šárka. A má pravdu a všechny ty světové sedmičky nebo osmičky by se měly stydět.

Je to napráskaná energická jízda, která neustále někam uhání, jednou ve snu, podruhé na motorce, po půdu zaplněná úžasnými momenty, quick-time eventy, abstraktní pastelovou estetikou a parádní muzikou. No prostě nářez.

Bleak Sword

Apple Arcade zdroj: tisková zpráva

To se prožene Dark Souls se vší svou poetikou 8bitovým filtrem, vloží se do ruky mobilnímu hráči a vznikne Bleak Sword. Má to příběh, ba našly by se dokonce i nějaké RPG prvky, v popředí nicméně stojí boj, elegantní zápolení. V malých arénkách se náš hrdina kulí ve směru tažení prstu po obrazovce, zkombinujeme-li gesta s pár ťuknutími nebo držením, vznikne běžný i drtivější úder, blok či protiútok.

Hýbe se to krásně plynule, skoro jako kdyby až příliš rychle, nicméně to působí ohromně a podobně báječně se na to dívá.

Inmost

Apple Arcade zdroj: tisková zpráva

To jediné pozitivní, co si člověk odnese z prvních hodin hraní Inmost, je skvělý pixel art. Všechno ostatní je těžká deprese, zmar a otázky plné výčitek. Je to dílem plošinovka, dílem adventura s hádankami, ale především táhne příběhem o záhadných osudech tří lidí, z nichž každý je docela jiný a odlišně se ovládá.

Přidá-li se skoro výhradně černobílý vizuál, máme titul ukrutně silný a drásající, ale také chytře vyprávěný, nápaditý… No zkrátka byste si ho měli zahrát.

Spaceland

Apple Arcade zdroj: tisková zpráva

Vojenská tahová strategie, která pro jednou není XCOM. Spíše se inspiruje u značky Space Hulk. Jaksi vzdušnější, lehčí, uzpůsobená pro zařízení do kapsy. Malovanější. Nicméně stále dobrá, s jádrem taktické hry, které by měla mít.

To ostatní

Apple Arcade nabízí další desítky a desítky zajímavých her, jejichž výčet každý týden roste o několik dalších. Oceanhorn byla vždycky zeldovina, její druhý díl je pak obdivuhodně veliký a komplexní, byť ovládání to kazí. Pojetí má z Wind Wakeru, grafickou stylizaci zase z Breath of the Wild a zkusit jej se jistě i přes jeho nedostatky vyplatí.

Tangle Tower je poutavá detektivní adventura, Cat Quest II pokračování zábavného, jednoduchého RPG, Shantae and the Seven Sirens navazuje na dosti podceňovanou skákačku.

Mimo jiné tu o pozornost publika soupeří i známé a veliké značky. Rayman Mini nepřináší oproti Jungle Run nebo Adventures nic příliš zajímavého, pořád se nicméně hraje pěkně a dívá se na něj ještě lépe. Sonic Racing je odpovědí na sérii Mario Kart, a máte-li chuť na odpočinkové šarvátky, je tu LEGO Brawl.

Jistě, účelem všech těchto her je alespoň do jisté míry zavázat nás k tomu, abychom Applu měsíčně a stabilně posílali něco na přilepšenou. A společnost jeho velikosti by měla být více než schopná přijít s něčím lepším, než je obyčejná záložka v obchodě navíc – měla by si to celé pořádně zorganizovat a něčím pořádným nás navnadit.

Některým titulům rovněž škodí skutečnost, že jsou k dostání i na jiných platformách, nejčastěji alespoň na Switchi či PC. Řeč je třeba o Sayonara Wild Hearts nebo Spaceland.

Za pravidelných 140 korun má nicméně člověk přístup ke katalogu, kde i ta nejplošší hra bude přinejmenším solidní a ty na opačném konci jednoduše výborné. Což je něco, co trh s mobilními hrami nyní opravdu potřebuje.

Stejně jako má svět umění své kurátory, mají telefony a tablety svůj Apple Arcade, který sice patří jednomu z největších mamonářů světa, ale ten mamonář z něj udělal jednu z nejvýhodnějších předplatitelských služeb vůbec a upřímně řečeno i službu mobilnímu hraní jako takovému.

Nejnovější články