Apple začal aplikovat staré pravidlo a zakazuje zobrazování násilí na lidech
zdroj: tisková zpráva

Apple začal aplikovat staré pravidlo a zakazuje zobrazování násilí na lidech

13. 2. 2015 19:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Aktuální kontroverze kolem Applu a snahy odstranit z AppStore v zásadě neškodný obsah by se mohla zdát jako další velká kauza, ale v praxi je to spíše jen bouře ve sklenici vody. Kde navíc té vody už moc není a pomalu vysychá. Několik vývojářů mobilních her kontaktovalo PocketGamer, Kotaku a další média a postěžovali si, že jim Apple odmítá schválit hry, nebo je kontaktuje ohledně změn již stávajících aplikací. V čem je problém? Vyobrazení zbraní, střílení na lidi a vůbec násilí na lidech.

Apple má problém třeba s obrázky, na kterých jsou vyobrazeni zmrzačení či jinak fyzicky poškození lidé. Týká se to přitom jak obrázků z her na AppStore, tak i přímo jejich ikonek. Tvůrci jedné aplikace museli například vyměnit pistoli za baseballovou pálku, další museli umazat letící střelu směrem k člověku, jiní zase zbraň rozkostičkovat k nepoznání a tak dále. Stačí se podívat například na Kotaku, kde najdete menší galerii s příklady před a po úpravě.

Vtip je ale v tom, že nejde o nic nového. Pravidlo, že aplikace nesmí ve svých propagačních materiálech a v ikoně zobrazovat podobné věci, v podmínkách použití na AppStore je už dlouho. Najdete ho tady. A údajně je tam už od spuštění AppStore, tudíž nejde o nové nařízení Applu, kdy by si manažer postavil hlavu, upravil podmínky a začal šikanovat vývojáře.

khrwnzhjrvbjk2p9rrcb zdroj: tisková zpráva

Na dávno existující pravidlo upozornil tvůrce Instapaperu Marco Arment na svém webu. Důvod pravidla je přitom prostý - AppStorem může brouzdat každý, samotné náhledy aplikací skryté nejsou. Z tohoto důvodu musí všechny aplikace ve svých propagačních materiálech splňovat podmínky pro věkovou hranici 4+, jinak je nutná úprava. V praxi se tak stalo jen to, že Apple jednoduše přestal být tak benevolentní a začal dlouho existující pravidlo uplatňovat.

Obsahu aplikací se při tom pravidlo nijak netýká, a nikdy se jich netýkalo. Skutečně řeší pouze "venek" aplikace - popisek, obrázky a ikonu, nic víc. Stále tak můžete na AppStore vydat násilnou a brutální hru, pokud bude splňovat všechny standardní podmínky. Jen byste si měli dát nově pozor na ikonu a obrázky, protože benevolence Applu, která do nedávna přetrvávala, zřejmě skončila.

Nejnovější články