Aprílové běsnění herních firem - retro, zombíci a kosmetika
zdroj: tisková zpráva

Aprílové běsnění herních firem - retro, zombíci a kosmetika

1. 4. 2013 20:36 | Téma | autor: Petr Poláček |

Ať už máte apríl rádi, nebo ho spíše z duše nenávidíte, musíte tomuto dnu všech bláznů a šprýmařů přiznat, že spoustu lidí dokáže vybičovat k nezvyklé kreativitě. Jejím výsledkem pak v rámci herní branže bývá obvykle ohlášení řady „nových“ a tematicky nečekaných her, šokující updaty do již vydaných her a tak dále. Letošní rok nebyl výjimkou, čehož jste si už určitě všimli.

Na apríl se velmi dobře připravili třeba tvůrci Deus Ex z Eidos Montreal, kteří oznámili budoucí 8bitový hit Deus Ex: Human Defiance. Tvůrci World of Tanks i Crusader Kings ohlásili záměr přizvat do svých titulů zombíky. Lidé z portálu GoG.com vytvořili ultimátní stroj na automatickou konverzi moderních hitovek do retro podoby a vůbec nejlepší apríl podle mě předvedli tvůrci Dishonored. Přesvědčit se můžete v článku, který vypichuje pár povedených herních vtípků a měl by sloužit k tomu, abyste pak následně v diskusi sdíleli své vlastní nálezy.

Osmibitový Deus Ex: Human Defiance

Celý svět se před pár týdny pídil po tom, co to je Deus Ex: Human Defiance. A když už se zdálo, že to je spíš název chystaného filmu, vyrukovali tvůrci z Eidos Montreal s překvapením – Human Defiance je luxusní, osmibitově vyhlížející, Deus Ex hra s myriádou nových herních funkcí, augmentací i zbraní a dvojicí nových měst (Moskva, Montreal).

Hlavní změnou je ale retro grafika, která se možná ze všech sil snaží, ale stejně nemůže zamaskovat klasický Deus Ex koncept pod povrchem. Čekají vás obtížné volby, tuzí nepřátelé, brutální morální dilemata atd. Jen si hru musíte zafinancovat, protože vedení Eidos Montreal vývojářům nechtělo penízky na 8bit Deus Ex dát. Holt, doba je zlá. Podívejte se na video a vezměte si kapesník, aby bylo čím utírat slinu nebo slzu.

Football Manager 1888 aneb starý fotbal, dobrý fotbal

Football Manager 1888 je geniální nápad. Je to obvyklý aprílový žertík, ale tvůrci ze Sports Interactive si mohou dělat legraci, jak chtějí - tohle bych si prostě zahrál. Míra znechucení ze současného fotbalu je u mně taková, že návrat do doby, kdy na hřišti vládl sportovní duch a hráči se po prvním dotyku neváleli po zemi jako sloni v říji, by byl jako návštěva rajské zahrady. Pravěká pravidla, původní sestavy, retro stylizace? Beru. Co vy?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Poníci versus válečná letadla

War Thunder by vlastně byla klasická free to play hra s letadýlky, nebýt speciálního aprílového beta updatu. Pokud chcete vidět jak válečné letouny drtí letka pestrobarevných poníků, mrkněte na níže připlácnuté video. Test na přítomnost návykových látek v těle si dělat nemusíte, opravdu tam jsou! Ti poníci, ne drogy...

Krev a pára

Vývojáři z Gaslamp Games se po úspěšném moderním rouge-like RPG Dungeons of Dredmor pustili do vývoje strategie Clockwork Empires. Psali jsme o ní, vypadá zajímavě. Po letošní GDC však změnili plány a rozhodli se jít s dobou. V rámci Clockwork Empires universa připravují uber-next-next gen střílečku Blood & Steam. O tom, jak úžasně hra zní dle popisku, se musíte přesvědčit sami. Nemám mozkovou kapacitu na to, abych vám ty úžasné prvky tlumočil.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Konečně videoherní kosmetika

Vývojáři a vydavatelé vůbec nemyslí na to, jak únavné pro tělo i mysli je hraní jejich her. Naštěstí tu máme tvůrce ze Splash Damage, kteří prezentují speciální kosmetickou řadu pro relaxaci před i po matchi v jejich chystané střílečce Dirty Bomb. Jsem přesvědčený, že balíček ale využijete i při hraní jiných her. Zejména tu relaxační svíčku...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dishonored jak ho neznáte!

Máte pocit, že vám marketingová oddělení herních firem, a někdy i sami vývojáři, prezentují hry s důrazem na poněkud přehnané detaily? Máte pocit, že vám někdy vyloženě lžou a říkají o hře něco, co v ní není? Jestli vám někdy něco takového vůbec přišlo na mysli, nechte si odprezentovat pár měsíců starou akční hru Dishonored od jejich tvůrců, ale tentokrát trošku jinak.

Věděli jste, že v Dishonored jsou budovy, do nichž se lze dostat 700 způsoby? Nebo, že všechny postavy ve hře ovládají lidé na internetu a stárnou v reálném čase, takže stačí pár desítek let počkat a stráže vymřou? A co třeba možnost usmrtit nepřátele tím, že se nestaráte o kytky, které následně chcípnou a nepřítel z toho dostane depresi, takže se raději zabije? Nechápu, že jste si toho při hraní Dishonored nevšimli...

Magický stroj pro milovníky retro her

The RetroMator 4000 je jedinečná mašina vyvinutá vědci z CD Projektu, která z moderně vypadající hry udělá oldschool záležitost s tříbarevnou grafikou během chvilky. Nástroj je v tuto chvíli bohužel optimalizován pouze pro tři hry, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejenom, že vám RetroMator hry převede do staré grafiky, on ještě automaticky vrátí nepřehledná menu starých her, a když si to budete přát, nadělá z nich normálně i textovky. No kdo by si nechtěl zahrát textovou verzi Zaklínače 2?!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Virtuální herní realita v Guild Wars 2

Trošku jiný aprílový žert než ostatní si připravili pro hráče vývojáři z ArenaNet. V rámci Guild Wars 2 skutečně nabízí instanci The Super Adventure Box pro pět lidí, která do fantaskní Tyrie přináší videoherní estetiku starých her. A nejenom estetiku, nýbrž i hratelnost. Podívejte se na video a koukněte na FAQ na homepage, ať víte, jak se ke speciálnímu obsahu dostat.

Zombie invaze v Crusader Kings

Fanoušci série Crusader Kings čeká po skvělé dvojce a řadě výborných DLCček něco zcela nového – invaze zombíků. Crusader Kings Z je nový datadisk, který využije morové rány, přes něž do hry uvede zombíky. A právě těm budete moci velet, abyste svou nemrtvou dynastii přivedli k vládě nad celou středověkou Evropou. Je to krásná představa, škoda, že se asi nedočká realizace. I když....

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Návrat děsivého Watsona

Je poměrně velká šance, že jste při zevlování na YouTube narazili na tohle video, které ukazuje, jak strašidelně se chová doktor Watson v jedné ze starších Sherlock Holmes her od vývojářů z Frogwares. Když ve svých pozdějších hrách tvůrci Watsona umravnili a nenechali ho, aby se choval divně, hráčům se to prý nelíbilo.

Desítky naštvaných emailů a 2 miliony zhlédnutí původního videa prý vývojáře přesvědčily, aby změnili svůj názor a podivně se chovajícího Watsona do své nové Sherlock Holmes hry vrátili. V nejnovější hře s podtitulem Crimes & Punishment tak dle dnešní tiskovky bude přítomna možnost zapnout Watsona model 2006, který už Holmesovi nebude pomáhat, ale bude ho strašit. Abyste si dokázali představit, jak to pak ve hře bude vypadat, podívejte se na video z Crimes & Punishment.

Na zombíky jedine s tankem a letadlem!

A ještě jednou zombíci. World of Tanks a World of Warplanes se podle níže uvedeného vývojářského updatu dočkají zombie updatů. V případě WoT půjde o mód, v němž bude hráč cestovat z bodu A do bodu B a bude se vyhýbat pochodujícím zombíkům. Možná si říkáte, že s tankem asi nebude vůbec obtížné zombíky rozjezdit na odpornou omáčku. Jenže, zombíci z World of Tanks nejsou žádní pitomci. Budou mít adaptivní AI, budou schopni infikovat osádku tanku, ničit části tank, ucpávat hlaveň atd. Zombie infekce ve World of Warplanes bude mít trošku klasičtější podobu - třeba váš zasažený střelec se okamžitě promění v zombíka. Nebo když poletíte blízko lesního porostu, bude vám hrozit, že se za křídlo zachytí zombík... Bože, to jsou kraviny.

Dobývání Evropy s písní na rtech

Na závěr ještě jedna legrace od Paradoxu. Kromě zombíků v Crusader Kings dnes severská firma oznámila nový titul Europa Universalis: The Musical, která vás nechá dobývat Evropu skrze hudbu. Představujte si pod tím, co chcete, ale pokud vaše představivost má zrovna dovolenou, nechte si to vysvětlit na videu. Rýsuje se nám tu převratná hra? Možná.

Tak a teď je řada na vás! Pochlubte se v diskusi se svými aprílovými objevy, ať se všichni pobavíme (nebo zavrtíme hlavou nad trapností).

Nejnovější články