Atari pracuje na Ataribox - herní konzoli na bázi PC technologie
zdroj: Foto: Atari

Atari pracuje na Ataribox - herní konzoli na bázi PC technologie

19. 6. 2017 17:27 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Ne, není prvního dubna, ani netrpíte halucinacemi z nastupujících veder. Dlouhodobě paběrkující značka Atari se opravdu chce vrátit k tomu, co v minulém století uměla nejlépe – hry a herní konzole. Nejedná se přitom o spekulaci, informaci během E3 potvrdil sám CEO Atari.

Co si budeme nalhávat, Atari se potýkala s problémy již od počátku nového tisíciletí. Několikrát změnila majitele i svou hodnotu, aby v roce 2013 vyhlásila bankrot. V tom vystoupil na světlo Fred Chesnais, který koupil Atari a momentálně ji vede z pozice CEO se závazkem, že značce vrátí její slávu.

Pod jeho vedením se společnost zaměřila na vývoj mobilních her, respektive předělávek svých ikonických značek jako Asteroids, Alone in the Dark nebo třeba Roller Coaster Tycoon. Značka Atari se začíná objevovat i pod jinými licencemi, aktuálně třeba v traileru na Blade Runner 2049. Celou tu dobu se však v útrobách firmy pracovalo na něčem novém.

zdroj: Archiv

Řeč je samozřejmě o v titulku avizované herní mašině. Na tu láká webová stránka Ataribox, kde kromě možnosti odběru novinek a žádosti o práci nebo bližší detaily, které teď stejně nedostanete, najdete stejnou video ukázku jako nad tímto odstavcem. Na videu můžete vidět docela zajímavě vypadající krabici s horním žebrováním a (možná) dřevěným předním panelem, což jasně odkazuje na ikonickou konzoli Atari 2600 z roku 1977.

Ke spekulacím, zda se nejedná o podvrh, se Fred Chesnais vyjádřil na E3 v rozhovoru s GamesBeat následovně: „Vracíme se na pole hardwaru. Zatím stále pracujeme na designu, takže ke skutečnému odhalení dojde až později, ale naše nová konzole běží na PC technologii.“

atari zdroj: tisková zpráva

Teď je otázka, zda se chce Atari svézt na vlně úspěchu retro her, jako to udělalo Nintendo se svou NES Classic Edition, nebo zda chce konkurovat PS4, Xbox One a Switch. Vzhledem k modernímu designu konzole a její velikosti, která se zdá být podobná aktuálním rivalům a mohla by se tak do ní vejít slušná počítačová technologie, se nabízí druhá možnost. Když ale přihlédneme k očividnému pomrknutí směrem k Atari 2600 a způsobu, jakým momentálně firma obohacuje trh mobilních her, se zdá být realističtější retro pojetí.

Ať tak či onak, nebude to mít Atari ze své pozice jednoduché. Zvlášť, když se pustí do křížku se zavedenými konkurenty s opravdu pevnou základnou fanoušků a hlavně her. Největší otázkou však bude obecný zájem a důvěra ze stran zákazníků. Jen si vzpomeňte, jak neslavně dopadla velice nadějně vypadající konzole Ouya, která na Kickstarteru vybrala 8,5 milionu dolarů, aby pak nechala na 60 tisíc kupujících z Kickstarteru s mrtvou konzolí.

Zatím ale nelze ani odhadovat, kdy by mohla nová konzole vyjít, kolik by mohla stát, jaké hry na ní poběží. Jestli se tedy vůbec kdy dostane na trh.

Nejnovější články