Autor hudby k World of Warcraft založil skupinu zaměřenou na herní hudbu
zdroj: tisková zpráva

Autor hudby k World of Warcraft založil skupinu zaměřenou na herní hudbu

29. 10. 2013 15:15 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Jason Hayes je hlavní skladatel hudebního doprovodu World of Warcraft. Před nedávnem oznámil, že založil Critical Hit, orchestrální hudební skupinu, která se bude soustředit na interpretaci herní hudby a rovnou vydá i debutové CD, které vyjde pozítří. Critical Hit se může pochlubit zkušeným a širokým ansámblem, o němž si můžete přečíst na oficiálních stránkách.

Rozhodně nejde o první skupinu tohoto druhu, ale vzhledem ke kombinaci počtu a kvality interpretů patří mezi ty, které se vyplatí sledovat. A díky osobě Jasona Hayese patří i mezi ty originálnější, protože podle všeho nechtějí jen kopírovat klasické skladby, ale také je přetvářet dle vlastní chutě, s rockovým, jazzovým, prostě jakýmkoliv nádechem.

Je to nesmírně osvěžující, neboť „doslovných“ interpretací už je víc, než dost. Proč poslouchat třetí, takřka totožnou skladbu od třetího uskupení, když si mohu poslechnout originál? Critical Hit ale na úvodním videu, kde zpracovávají ústřední melodii Angry Birds, dokazují, že to opravdu zkusí jinak.

A tak ani moc nevadí, že seznam skladeb na jejich albu jde úplně stejnou cestou, jako drtivá většina podobných výběrů. Skyrim, Zelda, Mario, Halo, Metal Gear Solid - to jsou soundtracky, které najdete u většiny podobných alb, někdy dokonce i ve zcela totožné skladbě. Ale při bližším pohledu zjistíte, že ze Skyrimu byly nečekaně vybrány Streets of Whiterun, Final Fantasy nezastupují tradiční skladby, ale To Zanarkand z desítky, a z Call of Duty: Modern Warfare 3 neuslyšíte hlavní motiv, nýbrž Battle for New York.

I když možná tyto tituly slyšíme na výběrových herních albech často, mělo by jít převážně o skladby ne tak provařené a hlavně dostatečně pozměněné a díky variaci na klasické téma zajímavé. Ostatně, posuďte sami, jak se Critical Hit podařilo osvěžit ono hlavní téma Angry Birds. A kdyby vám to nestačilo, zde najdete ukázky z ostatních skladeb. To nezní vůbec špatně!

Nejnovější články