Autor programu na DDoS útoky jde na dva roky do vězení pro mladistvé
zdroj: tisková zpráva

Autor programu na DDoS útoky jde na dva roky do vězení pro mladistvé

26. 4. 2017 13:00 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Poslední roky se DDoS útoky stávají čím dál tím oblíbenější zábavou jedinců i skupin žadonících po pozornosti. Nicméně, ne vždy je taková činnost imunní vůči právu, které se začíná víc a víc orientovat v počítačové kriminalitě. Tedy alespoň ve Velké Británii, kde byl odsouzen dvacetiletý autor programu Titanium Stresser, který slouží k provádění DDoS útoků.

Soud poslal Adama Mudda, který Titanium Stresser prodával, na dva roky do vězení pro mladistvé. Mudd program vytvořil v šestnácti letech a lidé, kteří si jej od něj koupili s ním provedli na 1,7 milionu útoků proti všemožným online službám včetně Xbox Live, TeamSpeak, Minecraft či RuneScape.

I když Mudd na prodeji vydělal v přepočtu přes 12 milionů korun, peníze prý nebyly jeho prvotním záměrem. Prý především hledal uznání a obdiv v rámci online a herní komunity. Soudce ovšem na toto neslyšel, tím spíš, že Mudd pochází z dobře situované, funkční rodiny a neměl žádný důvod pro asociální chování a netrpěl ani finanční nouzí. Naopak, věděl přesně co dělá a jaký bude následek jeho činů, což přispělo k soudcovu rozhodnutí neudělit podmíněný trest.

Nešlo přitom o žádné malé útoky. Třeba proti RuneScape bylo provedeno 25 tisíc útoků a blokování služby způsobilo škody v hodnotě 6 milionů korun. Mudd navíc, už na vysoké škole, podnikl útok proti jejímu bezpečnostnímu systému jako odplatu za to, že nevyřešila krádež, jejíž byl na jejích pozemcích obětí. Ačkoliv se obhajoba snažila zmírnit trest argumentací, že si Mudd procházel složitým obdobím a ztratil se ve virtuálním světe online her, soudce jasně řekl, že si byl Mudd vědomý následků svých činů.

Dvouletý trest navíc soudce bere jako možný odstrašující příklad, protože jeho čin postihl území „od Grónska po Nový Zéland, od Ruska po Chile.“ Popravdě, je sympatické sledovat, že je kyberkriminalita tohoto formátu brána seriózně. DDoS útoky jsou jednoduchým procesem, který stojí společnosti spoustu peněz, ale především znepřístupňuje služby, za které platí zákazníci a především, které někdy mohou být klíčové pro fungování společnosti.

Nejnovější články