Best of 2011: Nejlepší adventura
zdroj: tisková zpráva

Best of 2011: Nejlepší adventura

3. 1. 2012 20:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Mnoho hráčů vidí už několik let adventury jako okrajový žánr, který se zacyklil ve svém vývoji a nedokáže přinést hráčům žádné výrazně nové zážitky. Rok 2011 ale tento postoj snad již definitivně vyvrátil. Adventur sice vychází stále poměrně málo a ve srovnání s jinými žánry jde tak trochu o herní underground, ovšem v tomto podhoubí se začalo dařit kreativitě a skvělým scénářům. Klasické AAA tituly už sice v tomto žánru zřejmě příliš často vznikat nebudou, ale fanouškům by to nemělo vadit - adventury žijí a pět nejlepších roku 2011 podle redakce Games.cz vám představí patron této kategorie, Martin Bach.

Gemini Rue

Kdybychom si při vyhlašování her roku nestanovili kategorie podle žánrů, ale podle jednotlivých herních prvků, patřilo by Gemini Rue mezi horké favority v oddělení "Nejlepší příběh". Mladý americký student Joshua Nuernberger zostudil celé zástupy scénáristů velkých komerčních her skvěle vyprávěným sci-fi příběhem Azriela Odina a jasně tak ukázal, že adventury jsou stále v oblasti vyprávění příběhů nezastupitelným herním žánrem. Žádná jiná hra nám letos nepřinesla příjemnější návrat do starých dobrých časů - a to se cení.

L.A. Noire

Mnozí možná namítnou, že L.A. Noire není typickou adventurou. Je v ní akce, ježdění v otevřeném městě a spousta dalších prvků, které nespadají do klasické definice tohoto žánru. Ale v srdce téhle detektivní stylovky je adventurní, o to víc si jí ceníme. Team Bondi dokázal inovovat žánr ze zcela jiného úhlu pohledu než předloni David Cage s Heavy Rain. „Velkolepá poklona hned několika žánrům, mimika postav, z níž padají čelisti a povalečné L.A., které je sexy v jakémkoliv měřítku,” napsal v recenzi Vašek Rybář a těžko bych nyní hledal výstižnější slova. L.A. Noire je moderní adventurou v pravém slova smyslu a pokud by se celý žánr ubíral dále tímto směrem, vůbec bychom se nezlobili...

Stacking

Tima Schafera jsme měli vždycky rádi. Jeho originální, ujeté a bohužel také komerčně nepříliš úspěšné hry, spadaly vždy do naší krevní skupiny. Po Brutal Legend se tenhle zajímavý chlapík vrhnul se svými kumpány ze studia Double Fine na menší stahovatelné hry. A dělá je skvěle. Stacking je fantastickou ukázkou funkční originality, která otevírá netušené možnosti v hratelnosti a nezačne ani náznakem smrdět samoúčelností. Nejde jen o unikátní nápad hraní ve světě matrjošek a jejich vzájemné "převlékání". Stacking boduje i dokonalým vizuálním stylem a pochopitelně i typickým humorem, na který jsou Schaferovi fanoušci zvyklí. Recenzi jsme v době kdy hra vyšla na konzolích bohužel nestihli, ale to ještě napravíme s chystanou PC verzí. Prozatím vám musí jako záruka kvality stačit tato nominace.

Superbrothers: Sword & Sorcery EP

O hrách určených pro módní Apple platformy se na Games.cz často vyjadřujeme s určitým despektem a upozorňujeme na jejich aktuální limity. Nikdy jsme ale nepopírali, že existují výjimky. Superbrothers: Sword & Sorcery je jednou z nich. Na českém internetu se toho o ní mnoho nedočtete (my jsme psali jen krátce zde), ale nenechte se zmást, jde o skutečně výjimečnou hru. Tedy, hru. Sword & Sorcery je bezesporu adventura, ale mnohem více než na klasické postupy řešení problémů sází na vytváření pocitu z abstraktního „8-bitového“ zpracování, psychedelického příběhu a především z fantastického zvukového doprovodu. Je velmi těžké vysvětlovat, v čem je Sword & Sorcery tak unikátní – v tomto případě je mnohem důležitější koukat se a poslouchat.

The Book of Unwritten Tales

Zařazení této adventury mezi pětici nejlepších počinů žánru v roce 2011 je trochu problematické - v německé verzi už totiž The Book of Unwritten Tales vyšla již před dvěma roky. Připadalo nám ale nefér ignorovat titul, který si v jeho původní podobě mohli užít jen znalci němčiny - už jen proto, že za zpoždění anglické verze nemohli samotní vývojáři z KING Art, ale ekonomické problémy zahraničního vydavatele. Každopádně, když koncem roku The Book of Unwritten Tales vyšla, dokázala nám, že je o co stát. Recenzi v tuto chvíli ještě chystáme (hra stále nemá českého distributora), ale už nyní je nám jasné, že nominace je na místě. Nejenže The Book of Unwritten Tales skvěle vypadá, ale neméně dobře se i hraje a vybroušené dialogy okořeněné přímočarým (ale nikoliv trapným) humorem jen dokreslují obraz jedné z nejlepších adventur tohoto roku.

 

 

A nejlepší adventurou roku 2011 podle redakce Games.cz se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Oceňujeme originalitu Stacking, příběh Gemini Rue, humor The Book of Unwritten Tales i umělecký dojem z Superbrothers: Sword & Sorcery. Ale přesto pro nás byla volba nejlepší adventury roku víceméně rozhodnutá. L.A. Noire ukazuje žánr v úplně novém světle a dokazuje, že v kombinaci s dalšími herními prvky může být i adventura stravitelná pro běžné hráče. Pár argumentů proti vítězství přihodila snad jen trochu pokažená PC konverze, ale v tomto případě jsme ochotni problémy pominout – v prvé řadě jsme totiž rádi, že se v Rockstar rozhodli tuhle skvělou hru na počítačích vůbec uvést. Škoda, že s ohledem na konec Teamu Bondi už není komu gratulovat a titul udělujeme svým způsobem „in memoriam“.

V rámci naší série Best of 2011 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2011, doposud vyšly následující: Best of 2011: Události roku (část první)Best of 2011: Události roku (část druhá)Best of 2011: Nejlepší nezávislá hraBest of 2011: Nejlepší akční hraBest of 2011: Nejlepší závodní hra; Best of 2011: Nejlepší adventura; Best of 2011: Nejlepší strategieBest of 2011: Nejlepší sportovní hraBest of 2011: Nejlepší RPGBest of 2011: Nejlepší logická hraBest of 2011: Nejlepší plošinovkaBest of 2011: Překvapení a zklamáníBest of 2011: Hra roku

Nejnovější články