Best of 2011: Nejlepší logická hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2011: Nejlepší logická hra

7. 1. 2012 23:10 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Příklady logických problémů najdete v kdejaké hře, přesto stále ještě vznikají tituly, které na řešení puzzlů vyloženě staví. Letos se v kategorii logických her sešlo až překvapivé množství rozmanitých titulů. Přestože jsme si vědomi toho, že zařazení některých z nich bude pro jisté z vás překvapením, základní principy všech nominovaných her jsou v podstatě jasné. A následně už je jedno, zda jde z technického hlediska o střílečku, plošinovku nebo strategii. I v této kategorii jsme ve snaze o stanovení finální pětice museli hodně škrtat - především na mobilních telefonech dnes vychází celá řada skvělých logických her, které by fanoušek žánru neměl minout. Ale z multiformátového úhlu pohledu nám v logických hrách vykrystalizovala silná pětka, kterou vám, společně s vítězem, představí patron kategorie, Martin Bach.

From Dust

Ačkoliv se From Dust na první pohled tváří jako strategie, ve skutečnosti jde mnohem více o logickou hru. Což ostatně dokazuje i to, že i já, jakožto totální strategický negramot, jsem zvládl From Dust nejen hrát, ale i zrecenzovat. ;) Comeback tvůrce Another Word Erica Chahiho se každopádně povedl a nabídl všem zájemcům neotřelý herní zážitek. Hra využívá velmi jednoduchá pravidla, ale staví na nich velmi variabilní hratelnost, což je u logických her základem úspěchu. From Dust navíc není originální jen svými principy, ale i osobitým grafickým ztvárněním a zvukovým doprovodem. Problémy s path-findingem a ovládáním proto rádi odpouštíme a doufáme, že někdo dá do budoucna Chahimu více peněz na pořádný kreativní rozmach.

Ghost Trick: Phantom Detective

K logické adventuře Ghost Trick jsme se bohužel dostali až koncem tohoto roku, kdy už bylo na klasickou recenzi příliš pozdě. Doufáme tedy, že patřičný hold vzdáme této japonské hře alespoň touto nominací. Phantom Detective je unikátní logická hra s originálním příběhem, ve kterém se zhostíte role duše neznámého mrtvého člověka, jehož smrt musíte vyšetřit. Postupem času odhalujete svou identitu a řešíte hádanky, které jsou v pozdějších úrovních možná až příliš těžké. Ale to je možná jediná drobná výtka, kterou k této hře máme. Bohatě ji ale vyvažuje zajímavý grafický styl, příběh a neotřelé hádanky, jejichž obdobu jen tak někde nenajdete.

Portal 2

Scénář jde většinou v logických hrách tak trochu stranou. Portal 2 jej ale obsadil do hlavní role a navrch přidal porci dokonalého humoru, skvěle navržených úrovní a puzzlů, na které jen tak nezapomenete. Lukáš Grygar ve své desítkové recenzi přirovnal Portal 2 k Mozartově hudbě a dodal, že „Portal 2 je hra, skrze kterou se stáváte chytřejšími.” Těžko říci, zda je to pravda, ale faktem je, že tak povznášející náladu v nás žádná z loňských her probudit nedokázala. Nejde přitom jen o to, že v jednoduchosti je síla - Valve totiž se základními principy své hry zachází tak umně, že na ně dává zapomenout a ukazuje vám je v úhlech, na které byste se ani neodvážili pomyslet.

Trine 2

Logická plošinovka Trine 2 vyšla až těsně před koncem roku, ale vyšvihnout se do našich nominací ji nedělalo sebemenší problém. Důvodů je několik: nádherně kýčovitá grafika, velká variabilita řešení puzzlů, humor a řada originálních nápadů. Na to, že jde v principu o logickou hru, si Trine 2 dovoluje na hráče vypustit i trochu klasické plošinovkové akce, což ale nijak nerozmělňuje hratelnost a naopak přináší příjemné žánrové zpestření. Trine 2 má něco, čemu se v angličtině říká „flow” a možná i kvůli tomu se recenzentovi Jakubu Kovářovi zdála se svými 8 hodinami trochu krátká. Na druhou stranu ale neznáme mnoho lepších důkazů o kvalitách hry, než pocit „já chci víc”, který se vynoří po jejím dohrání.

Where’s My Water

Mobilní zařízení představují pro logické hry doslova ráj a před branami našeho výběru jsme zastavili hned několik velmi zajímavých titulů - jmenujme třeba stylový Conte Jour, dynamický Spy Mouse, nebo drsně komplikovaný Casey's Contraptions. Naším favoritem se ale nakonec, možná trochu překvapivě, stala návykovka Where's My Water od Disneyho. Přivádění vody do vany aligátora Swampyho dokonale splňuje naše nároky na odpočinkový logický rychlík, který si můžete na svém telefonu nebo tabletu s iOS/Androidem zahrát kdykoliv a kdekoliv chcete. Where's My Water potěší vyváženou obtížností, rozmanitými úrovněmi a účelnou grafikou. Autoři navíc stále doplňují nové levely, takže za své peníze dostanete skutečně obrovskou porci zábavy.

 

 

A nejlepší logickou hrou roku 2011 podle redakce Games.cz se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Žádné velké překvapení, že? Valve vytvořili v Portal 2 nezapomenutelnou hru, která přesahuje hranice žánru. I přes osobitý grafický styl, skvělé ozvučení, příběh i humor nerezignuje Portal 2 na svůj logický základ a neodsouvá řešení hádanek na druhou kolej. Spíše naopak, neustále vás drží ve střehu a překvapuje stále novými variantami. Děkujeme!

V rámci naší série Best of 2011 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2011, doposud vyšly následující: Best of 2011: Události roku (část první)Best of 2011: Události roku (část druhá)Best of 2011: Nejlepší nezávislá hraBest of 2011: Nejlepší akční hraBest of 2011: Nejlepší závodní hraBest of 2011: Nejlepší adventuraBest of 2011: Nejlepší strategieBest of 2011: Nejlepší sportovní hraBest of 2011: Nejlepší RPG; Best of 2011: Nejlepší logická hra; Best of 2011: Nejlepší plošinovkaBest of 2011: Překvapení a zklamáníBest of 2011: Hra roku

Nejnovější články