Best of 2013: Hra roku
zdroj: tisková zpráva

Best of 2013: Hra roku

27. 1. 2014 21:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Každoroční chvíle lásky a přátelství na Games.cz končí. V tomto článku vyhlásíme 10 nejlepších her roku 2013 podle redakce Games.cz a seznámíme vás i s tím, který z titulů jsme nakonec po mnoha a mnoha hádkách vybrali na pomyslný trůn. Za pár dnů necháme hlasovat i vás, ale teď ještě naposledy vybíráme my. Ze všech kategorií, žánrů, stylů a typů jsme nakonec určili deset her, za kterými stojíme všichni, bez výjimek a jakýchkoliv výmluv. Tak pojďme na to.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Rozporuplné dojmy z nepovedeného třetího dílu a pocit jakési bezradnosti, která začala sérii Assassin’s Creed doprovázet, se promítly i do našeho očekávání Black Flag. O to větší bylo naše překvapení, když se nám do rukou dostala perfektní hra s nebývale bohatým otevřeným světem, postaveným kolem atraktivní pirátské tématiky. Black Flag ukázala, že série o asasínech zdaleka neřekla své poslední slovo, a že na moři se jí daří skvěle. Když k tomu připočteme fakt, že i ve své otevřenosti nezapomíná Black Flag na důležitost příběhu, máme tu jednu z nejlepších her roku.

Rogue Legacy

Nabídka her, které mohou nálepku „indie“ směle odhodit a stoupnout si do řady s produkčně nákladnými kusy, byla minulý rok obrovská a s ohledem na pestrou nabídku by si každý vybral svého konkrétního favorita. Paper, Please, Starseed Pilgrim, Stanley Parable – všechno jsou to podle nás pecky, mezi nimiž ale nesmí chybět něco tak návykového a po stránce funkčního konceptu geniálního jako Rogue Legacy. Profláknuté zvolání „Smrt je jen začátek“ naplňuje Rogue Legacy lépe než Dark Souls, protože díky přenosu a kombinování genů či chcete-li schopnosti z jedné postavy na druhou není žádná hra stejná. S každou smrtí a novým hrdinou vás čeká něco nového, něco překvapivého něco zábavného. Žádná jiná hra zatím nedokázala tradiční videoherní stopku v podobě smrti proměnit na zdroj té nejčistší zábavy stejně dobře jako Rogue Legacy. A dlouhé se to zřejmě žádné jiné hře zase nepovede.

DmC - Devil May Cry

Černý kůň mezi akčními hrami roku 2013 se sice nedočkal u široké hráčské veřejnosti takové pozornosti, jakou by si zasloužil, my na něj ale přesto nezapomínáme. Pokud by všechny rebooty a restarty vypadaly takhle, neměli bychom si nač stěžovat. Vlastně, pokud by všechny bojovky vypadaly takhle, neměli bychom si nač stěžovat. DmC – Devil May Cry přichází s propracovanou akcí ve stylových kulisách a nudu nechává daleko za sebou.

Europa Universalis IV

Strategie od Paradoxu máme dlouhodobě rádi. Předloni jsme s radostí oceňovali obecně trochu upozaděnou Crusader Kings II, letos si zase dáváme opakované dostaveníčko s Europa Universalis IV. Čtyři stovky let (začíná se v polovině 15. století) vás provedou světovými dějinami tak, jak si je sami zformujete. Ať už jde o malé střety mezi státy, nebo komplexní soupeření imperiálních mocností, v Europa Universalis IV je stále co objevovat. Pro všechny milovníky politicko-ekonomických strategií jde o jasnou povinnost, pro ostatní pak minimálně o námět k zamyšlení, zda by s tímto žánrem neměli začít...

Fire Emblem: Awakening

Pokud máte po všech těch letech ještě nějaké předsudky vůči handheldovým hrám, Fire Emblem: Awakening je dalším důvodem, proč byste s tím měli přestat. Obrovský, nabušený a geniálně vybalancovaný mix RPG a tahové strategie je nejen nejlepším dílem v sérii, ale také jednou z nejlepších her svého druhu napříč všemi platformami. Intelligent Systems dokázali skvěle skloubit propracovanost a hloubku herního modelu s přístupností hry i pro začínající dobrodruhy a bez jakýchkoliv zbytečných berliček nám zprostředkovali krystalickou radost z hraní.

Grand Theft Auto V

Hra, která se svým popkulturním dosahem vymanila z hranic herního světa. Nové GTA zaznamenalo komerčně nejúspěšnější start videohry v historii a už samotné uvedení hry patří mezi největší události roku. Skóre ze serveru Metacritic se nakonec v případě GTA V ustálilo na 97 ze 100, což jasně dokazuje, že komerční úspěch hry byl v tomto případě podpořen i neoddiskutovatelnou herní kvalitou. Vyjmenovávat všechny důvody, pro které jsme GTA V zařadili do tohoto výběru, snad ani nemá smysl – pokud vás zajímají, vraťte se k recenzi Vaška Rybáře.

Papers, Please

Jen málokteré zaměstnání se hodí na zpracování v počítačové hře méně, než úředník na pasové kontrole. Autoři Papers, Please ale dokázali toto nevděčné téma roztáhnout do netušené šíře, a to navzdory využití minimálních vizuálních prostředků. Skvělých nezávislých her vyšla v loňském roce celá řada a mnozí z nás by našli svého absolutního favorita někde jinde – ale všichni se shodujeme na tom, že Papers, Please je kvalita, za kterou je možné se postavit.

Rayman Legends

Plošinovky jsou v posledních letech doménou nezávislých garážových studií, které si v tomto klasickém žánru plní své sny o herním vývoji. Ubisoft ale loni dokázal, že i dnes se může plošinovka prezentovat jako AAA hra. Rayman už si toho ve svých hrách užil hodně a dost často i padl na hubu. Pokaždé se ale zvedl a v Legends se prezentuje v té absolutně nejlepší formě. Nepřeberné množství svěžích designových nápadů, nádherná grafika a animace, dokonalý kooperativní multiplayer... Opravdu ještě musíme pokračovat?

The Last of Us

I v době, kdy řada vývojářů hovoří o věcech typu „emergent gameplay“ nebo „sandbox“ jako o jednoznačné budoucnosti hraní, existují týmy, které se drží toho, co umějí nejlépe – tedy vyprávění silných příběhů. Naughty Dog jsou zářným příkladem tohoto přístupu a jejich apokalyptická akční adventura The Last of Us za to sbírala ocenění po celém světě. Napínavý scénář, dobře napsané postavy, perfektní technické zpracování a dechberoucí scény jsou hlavní devizou tohoto nefalšovaného „hollywoodského“ blockbusteru.

The Stanley Parable

Experiment, který se zdařil. Z původního modu pro Half-Life 2 dokázali autoři vykřesat titul, který bez váhání nominujeme mezi nejlepšími hrami loňského roku. The Stanley Parable je ironická jízda, která zkouší vaše nejzákladnější vzorce chování, obrací je naruby a dělá si z nich srandu. Chápeme, že podobných her je málo – popravdě, víc podobných šíleností bychom asi ani nezvládli zpracovat. Ale o to víc máme tendenci tuhle netradiční „parodii na hru“ doporučovat všem v našem okolí. A tímto ji znovu doporučujeme i vám.

 

A nejlepší hrou roku 2013 podle redakce Games.cz se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Assassin's Creed IV: Black Flag

Když se podíváte na desítku her, které jsme po dlouhém proškrtávání, přepisování a posouvání dali v redakci dohromady, uvědomíte si, jak neuvěřitelně rozmanitou zábavu dokážou dnešní videohry nabídnout. Máme tu seriózní, složité a propracované hry, odlehčené akce, rozmáchlé spektákly, minimalistické experimenty i ambiciózní snahy o tvorbu soběstačných virtuálních světů. Nakonec z lítého boje brilantních sandboxových titulů vzešel vítěz, který se sice divá do minulosti, ale pro svou značku udělal výrazný krok do budoucnosti. Assassin's Creed IV: Black Flag dokázal plně dostát tomu, co jsme vlastně čekali už od prvního dílu. Přinesl široké spektrum smysluplných(!) činností, které doplňuje o vynikající, stěžejní a zcela pohlcující námořní část v rozlehlém Karibiku. Nejde jen o boje s nepřátelskou flotilou nebo rovnou s legendárními koráby. Black Flag dokázal učarovat i něčím tak zdánlivě obyčejným jako je plavba směrem k dalekému a sluncem ozářenému obzoru za zpěvu vaší pirátské bandy.

V rámci naší série Best of 2013 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2013, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články