Best of 2014: Nejlepší česká hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší česká hra

19. 1. 2015 19:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Leckoho to možná překvapí, ale co se týče množství her vzniklých během jednoho roku, obstojí čeští vývojáři bez problémů srovnání s tuzemskými filmaři. V posledních letech u nás každým rokem vznikne více než třicet videoher pro všechny možné platformy a rok 2014 nebyl výjimkou. Z celkového seznamu, do kterého jsme záměrně nepočítali hry v alfa, beta a early access fázích, jsme vybrali pět titulů, které se podle našeho názoru povedly nejvíce. Nechceme českým tvůrcům mazat med kolem úst, ale bez jakéhokoliv přehánění jsme byli výsledkem sami překvapeni - každá z pěti nominovaných her je něčím výjimečná a všechny ukazují, že tuzemské hry, to nejsou jen velké projekty jako Arma, Kingdom Come nebo Space Engineers, ale i menší a navzdory tomu neméně zajímavé počiny.

Galaxy Trucker

Galaxy Trucker je desková hra, kterou před lety navrhl a s celosvětovým úspěchem vydal Vladimír Chvátil – designér PC strategie Original War, Dračího doupěte a celé řady dalších deskovek. Galaxy Trucker je ale také mobilní hra, kterou Chvátil připravil loni na platformy iOS a Android. Pokus o převedení kouzla deskového originálu do digitální podoby se povedl na výbornou. Galaxy Trucker boduje jako originální kombinace logických puzzlů, strategie a RPG, přičemž vedle na mobilní hry nadstandardně rozmáchlé kampaně nabízí i návykový multiplayer, který funguje přes všechny platformy, na nichž hra vyšla. Příjemné je i to, že tvůrci se nesnažili na koncept hry naroubovat free to play principy (nepochybně by to bylo možné) a hru prodávají v prémiové podobě, tedy bez nutnosti dodatečných nákupů.

Overkill 3

Ostravské studio Craneballs patří mezi nejúspěšnější tvůrce mobilních her u nás a může za to hlavně série free to play stříleček Overkill. Loni se dočkala dlouho připravovaného třetího dílu, který vyšel zkušebně na českém Appstore. A přestože se světové premiéry dočká Overkill 3 teprve letos v únoru, do našeho výběru nepochybně patří. Pokud nevíte o čem je řeč, určitě si Overkill 3 rychle stáhněte a vyzkoušejte – Craneballs dodrželi své zásady a opět vsadili hlavně na perfektní technickou kvalitu své hry.

Overkill 3 tahá z aktuálních mobilních zařízení maximum a svým vzhledem si nezadá ani s některými hrami pro velké konzole. Samozřejmě jde primárně o mobilní střílečku s omezeným pohybem, ale tento zdánlivý hendikep Craneballs zdárně vyvažují variabilitou prostředí, velkolepými akčními scénami a tradičně i množstvím různých zbraní.

Perfect Paths

Honza Ilavský z Hyperbolic Magnetism patří mezi nejaktivnější a nejzajímavější tvůrce her u nás. A protože si celé duo HM dalo v loňském roce tak trochu pohov po ambiciózních Lums a soustředilo se hlavně na menší projekty, mohl se Honza vrátit k jednomu ze svých starších nápadů – iPadové logické hře Trapped.

Původní hru trochu zjednodušil, vyladil a s podporou nové grafiky ji vypustil do světa pod názvem Perfect Paths. Pravda, i tato jednodušší verze dala naším mozkovým závitům pořádně zabrat, ale o to větší trvanlivost si mohla tahle prémiová iOS hra připsat na své konto. Perfect Paths nás ale zaujala i promyšleným designem levelů a na první pohled jednoduchými principy, na nichž ale staví velmi komplexní hratelnost.

Polda 6

Na tenhle návrat by si až do konce loňského roku asi vsadil jen málokdo. Adventurní série Polda byla dokonalým odrazem své doby a v devadesátých letech se vedle komerčního úspěchu dočkala i trochu kontroverzní pověsti. Šestý díl vyšel devět let po pětce, ale autoři ze Zima Software (respektive Centauri) se rozhodli neměnit dříve fungující principy a vsadili na vlastnosti, které Poldu svého času proslavily – dabing Luďka Soboty, pěknou kreslenou grafiku a snahu o humor za každou cenu. Fakt, že Polda 6 působí jako relikvie z dávno zapomenutých časů ale překvapivě nevadí, naopak, dává vzpomenout na to lepší, co v našich zeměpisných končinách v oblasti adventur vzniklo.

The Keep

Skvělý herní zážitek dodali všem majitelům Nintenda 3DS kluci ze zbraslavského Cinemaxu. Po několika letech, kdy zkoušeli štěstí s menšími projekty na mobilech, se rozhodli věnovat větší množství času a sil jedné hře a rozhodně se to vyplatilo. Krokovací dungeon The Keep nabízí skvěle vybalancovanou hratelnost, ovládání ušité na míru handheldu od Nintenda a chytrý systém runové magie, který vás donutí přemýšlet. Už jen to, že jedna z hlavních výtek v naší recenzi směřovala ke kratší herní době, naznačuje mnohé – podobných her bychom chtěli víc. Útěchou nám ale může být, že The Keep se objeví na PC a možná i na dalších platformách.

 

A nejlepší českou hrou roku 2014 podle redakce Games.cz se stává...

bestofceskahra zdroj: tisková zpráva

Galaxy Trucker

Dlouho jsme byli přesvědčeni o tom, že titul nejlepší české hry předáme s klidem v duši do Cinemaxu a oceníme jejich The Keep. Ale Galaxy Trucker od Czech Games Edition nás nakonec donutil k přehodnocení postoje. V mnoha ohledech jde totiž o unikátní hru. Nejde přitom jen o to, že se vývojářům povedlo převést původní deskovku tak, že neztratila na své atraktivitě. Galaxy Trucker boduje i precizním technickým provedením, multiplayerem a nadmíru dlouhou trvanlivostí.

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články