Best of 2015: Nejlepší adventura
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší adventura

19. 1. 2016 20:37 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Příznivci adventur si budou letopočet 2015 pamatovat jako další skvělý rok „svého“ žánru. Nejde jen o to, že díky hrám jako The Book of Unwritten Tales 2, Tormentum nebo Technobabylon neztratily ani loni na dechu point’n’click adventury. Vedle nich totiž vznikla řada moderních kusů, které se sice nedrží klasického ovládacího schématu, ale to nejdůležitější, tedy vyprávění příběhu a budování atmosféry, zvládají na jedničku. A konečně, stranou nezůstaly ani inovace a nové nápady, které jeden z nejstarších herních žánrů potřebuje jako sůl...

Blues and Bullets – Episode I

Jen jedna epizoda (z celkem pěti chystaných) stačila španělským debutantům z týmu A Crowd of Monsters k tomu, aby si získali naši pozornost. Detektivka Blues and Bullets, která sleduje proslulý příběh Al Capona a Eliota Nesse z dob americké prohibice, připomíná atmosférou a smyslem pro detail moderní vysokorozpočtové seriály z kabelovek. Když k tomu připočteme vybroušené dialogy a především originální přístup k mixování žánrů a detektivnímu vyšetřování, máme před sebou hru, kterou by neměl minout žádný milovník dobrých příběhů. Druhá epizoda hry by měla vyjít ještě v lednu.

Her Story

„Všechno už tu bylo, nevymyslíš nic,“ zpívaly Tři sestry a Her Story je jasným důkazem, jak moc se Lou Fanánek mýlil. Hra britského vývojáře Sama Barlowa patří mezi nejoriginálnější počiny loňského roku, a to nejen v rámci adventur. Na první pohled se může zdát, že hlavní originalita Her Story tkví ve specifické formě interakce, kdy jen ovládáte policejní terminál a pouštíte si videa související s detektivním případem. Při dalším hraní ale zjistíte, že touto minimalistickou formou dokáže Her Story vyprávět neobyčejný příběh a hráčům přinést zážitek, který si vzhledem k širokým možnostem pátrání rádi užijí i při druhém nebo třetím zahrání.

Soma

Mistři hororu ze studia Frictional Games se v roce 2015 vrátili na scénu s projektem Soma a řadu fanoušků překvapili novým přístupem k vytváření strachu. Soma si zachovává tísnivou a temnou atmosféru předchozích počinů od Frictional, navrch ale přidává zajímavě pojatý futuristický příběh. Hra možná svou dialogovou bohatostí a skoro až filosofickým rozměrem odradí některé příznivce lekacích hororů, celkově ale Soma nabízí komplexnější a propracovanější zážitek než předchozí tituly studia.

Until Dawn

Můžeme se do nekonečna bavit o tom, nakolik je Until Dawn interaktivním filmem a nakolik hrou, a stejně k ničemu nedojdeme. Mnohem přínosnější je pobavit se o tom, zda Until Dawn nabízí atmosféru, grafiku, možnosti voleb a dialogy, které stačí na to, abychom hru nominovali mezi pět nejlepších adventur roku. Za nás je totiž odpověď kladná. Until Dawn vás vtáhne do děje a její dramatické scény si budete pamatovat ještě hodně dlouho.

 

A nejlepší adventurou roku 2015 podle redakce Games.cz se stává...

bestofadventura zdroj: tisková zpráva

Life is Strange

Emotivní pětidílný příběh říznutý sci-fi tématikou a cestováním časem si už od nás vysloužil nominaci na Překvapení roku a z obdobných důvodů mu udělujeme první příčku i v žánrové kategorii. Life is Strange je uceleným dramatem, který se soustředí hlavně na postavy a jejich pohnutky. Motivace postav a jejich dialogy pohánějí příběh, který dává smysl a nenabízí jen laciné otázky bez odpovědí. Life is Strange je tak adventurou roku naprosto zaslouženě.

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články