Best of 2015: Nejlepší česká a slovenská hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší česká a slovenská hra

20. 1. 2016 20:43 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Tuzemská herní scéna v loňském roce potvrdila, že žije a dokáže každoročně produkovat desítky her. Za rok 2015 jsme jich napočítali 22, a přestože mezi nimi není žádný AAA hit, o zajímavé projekty rozhodně nebyla nouze. Zaznamenali jsme nové projekty úspěšných mobilních vývojářů Madfinger Games, Craneballs nebo Geewa, první velké projekty Dreadlocks a FiolaSoftu, ale i překvapivé one man show debuty jako Toby: The Secret Mine nebo Zeroes. Výběr nejlepší pětice byl tedy složitý, nakonec padl ale na následující hry...

Blackhole

Početné světové konkurenci v žánru plošinovek se loni postavil tým FiolaSoft. A uspěl. Blackhole je hardcore plošinovka s poměrně zajímavým konceptem otáčení herního světa. Spíše než na logických problémech je hra založená na přesnosti skákání a pevných nervech, které musí mít každý, kdo Blackhole vyzve na souboj. Marketingově motivované využití hlasů známých youtuberů v dabingu se nakonec ukázalo být spíše drobností nad plán – Blackhole totiž bez problémů obstála i bez toho.

Euro Truck Simulator 2: Skandinávie

Vývojáři z pražského studia SCS Software vědí už léta moc dobře, co dělají. Několik let v řadě vylepšují svůj Euro Truck Simulator a jejich fanoušci, kterých byste napočítali stovky tisíc po celém světě, je za to mají rádi. Letošní datadisk přidal do hry severské země, konkrétně 27 nových měst a stovky kilometrů silnic. Nejde ale jen o počet – krajina ve skandinávském rozšíření pro ETS2 je nádherná a dává najevo, že autoři hru neustále vylepšují i po technické stránce. Herní systém se sice pochopitelně moc nezměnil, ale proč sahat do něčeho, co skvěle funguje...

Mimpi Dreams

Na mladší publikum zaměřená plošinovka Mimpi zaznamenala svého času úspěch i ve světě a není divu, že vývojáři ze Silicon Jelly přišli s pokračováním. Zatím vyšlo jen v českém soft-launchi, i z něj je ale znát, že autoři zúročili své dlouholeté zkušenosti s vývojem her (nejenom!) pro mladší na jedničku. Mimpi Dreams je příjemná logická arkáda, která není vlezlá nebo přehnaně roztomilá a díky výborné hudbě nepoleze na nervy ani přihlížejícím dospělým.

Rampage Knights

Těžko říct, co stojí za tím, že se čeští vývojáři s oblibou vyžívají v obtížných hrách. Ať už je motiv jakýkoli, rozhodně si na to nestěžujeme, protože v podobném ranku jako Blackhole se loni pohybovala ještě jedna česká hra. Studio Rake In Grass, které se svého času proslavilo hlavně střílečkou Jets'n'Guns, ji poměrně nenápadně vydalo pod názvem Rampage Knights. Svým humorným pojetím, osobitou grafikou a přesným ovládáním si tato brutálně těžká mlátička s generovanými úrovněmi získala i nás (i když, pravda, trochu se zpožděním). Upozorňujeme, že síla hry spočívá hlavně kooperativním módu.

 

A nejlepší českou a slovenskou hrou roku 2015 podle redakce Games.cz se stává...

bestofczsk zdroj: tisková zpráva

Dex

Když kyberpunkové RPG Dex v květnu po poměrně dlouhém vývoji konečně vyšlo, na českou hru roku bychom jej zřejmě nenominovali. Zajímavý herní svět i několik neotřelých designových nápadů srazily v době vydání k zemi technické problémy a další potíže, pramenící z překotné snahy vydat hru v jednom ze slíbených termínů. Tvůrci z mladého týmu Dreadlocks se ale nevzdali a do konce roku vydali několik velkých updatů, které vyřešily prakticky všechny nejčastěji kritizované problémy. V současné podobně je tak Dex hrou, která podle nás nemá v kontextu českých a slovenských her vydaných v loňském roce, konkurenci. 

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články