Best of 2015: Nejlepší modifikace
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší modifikace

14. 1. 2016 19:30 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Vstřícný přístup řady herních firem k tvorbě modifikací dokládá, jak moc je tato činnost významná pro hry, jejich vývojáře, ale i pro šikovné fanoušky, kteří překypují tvůrčím pnutím. Modifikace prodlužují hrám život, zajišťují početnou komunitu, zvedají prodeje her, někdy hru vyloženě prodávají, mění hry v něco, co autoři původně nezamýšleli a nezřídka se po amatérské tvůrce stávají odrazovým můstkem k profesionální tvorbě her. Modifikace jsou zkrátka jednou z nejdůležitějších složek herní tvorby, ačkoli si to možná ne zcela připouštíme či uvědomujeme. Minimálně ale stojí za to z té tuny opravdu kvalitních, nápaditých, nečekaných či technicky vybroušených modifikací vybrat ty nejlepší a upozornit na ně. Tady jsou!

Deus Ex: Revision

Kvalitní modifikace nemusí hru nutně od základu měnit a obecně nabízet něco zbrusu nového či zásadně odlišného. Často stačí, kdy tvůrci skrze mod podtrhnou a zvýrazní původní vlastnosti hry, její genialitu v určitém aspektu. Právě o to šlo tvůrcům Revision modu pro Deus Ex a jejich plán vyšel na 150 procent. Nový soundtrack krásně vystihuje a zvýrazňuje atmosféru, upravená grafika a vylepšení designu herního prostředí už tak skvělou hratelnost posouvají na nový level. Když k tomu připočteme řadu na první pohled neviditelných úprav, díky kterým se dá Deus Ex hrát krásně i na moderních PC a velkých displejích, rádi se před tvůrci modifikace pokloníme. Dokázali totiž prostřednictvím Revision motivovat nejenom nás k tomu, abychom Deus Ex znovu rozjeli a utopili v něm opět desítky hodin.

Portal Stories: Mel

Mel není jenom parádní nášup nového obsahu pro fanoušky obou Portalů. Je to samostatný zážitek sám o sobě, který ze základu od Valve vychází, ale pak už si jde spíše vlastní cestou – a skvěle. Hádanky ve všech úrovních jsou mnohem více logické než pohybové, příběh parádně vtáhne už od začátku a tvůrci si dali práci i s vlastní grafikou či hudbou. Jde o po všech stránkách profesionální dílo, které by tvůrci z Valve klidně mohli vydávat za své. Lepší důvod si Mel zahrát bychom asi jen těžko vymysleli.

Crusader Kings II: A Game of Thrones

Žádná novinka pro fanoušky Crusader Kings II a Hry o trůny. Verze modu v různém stádiu vývoje jsou dostupné už několik let, ale letos tvůrci dotáhli své mamutí dílo do konce a vydali finální verzi 1.0. Všechno to oblíbené intrikaření a politiku, kterou ze Hry o trůny znáte, si můžete zažít na vlastní kůži ve hře, která je pro něco podobného jako zrozená – však v základu nabízí to samé, jen v historickém podání. Je sice mírně zarážející, že nejlepší videoherní adaptaci Hry o trůny museli udělat fanoušci a ne vývojáři, ale jde o problém, na který zapomenete po několika prvních tazích. A že jich bude...

Penumbra: Twilight Of The Archaic

Přestože jde „jenom“ o přídavek pro rozsáhlejší modifikaci Penumbra: Necrologue, tvoří s ní dohromady pozoruhodný balík plný napětí, strachu, úleků a vydechnutí. Nechybí v něm ale skvělé příběhové zakončení Penumbra série od tvůrců z Frictional Games. K hraní vám stačí kopie Amnesie, na jejímž enginu Twilight of The Archaic i Necrologue běží. Fanouškovských rozvedení oblíbených her vyšla i letos celá kopa, tahle však patří k těm opravdu nejlepším. Kloní se snad jen před... 


A nejlepší modifikací roku 2015 podle redakce Games.cz se stává...

bestofmody zdroj: tisková zpráva

Silent Hill: Alchemilla

Twilight Of The Archaic je skvělá hra, ale před tímto sokem musela sklonit hlavu. Tvůrci ze skupiny White Noise dokázali vyprodukovat natolik kvalitní poctu Silent Hillu, že zároveň dokazují, jak moc byly první tři díly série výjimečné, a jak moc něco podobného v herní nabídce momentálně chybí. Sepsali sice vlastní příběh, ale jinak se drží kanonických herních i tematických prvků Silent Hillu, a výsledkem je psychologický horor s mysl provokujícími hádankami a tísnivou atmosférou, která člověka plně pohltí. Alchemillu si musí zahrát nejenom fanoušci série Silent Hill, ale všichni, co mají rádi hororovky a profi produkce je buď nudí, nebo nedostačuje.

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články