Best of 2015: Nejlepší RPG
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší RPG

8. 1. 2016 20:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Herní žánr starý jako lidstvo samo. Venku si hrají malí kluci a holky na hrdiny a hrdinky s klacky od nepaměti, ale videoherní RPG nabízí skvělou možnost vyzkoušet si nejenom role klaďasů, nýbrž i podrazáků, oportunistů či naivních duší. A podobných příležitostí měli fanoušci RPG žánru v roce 2015 nepočítaně. Vlastně ne, museli vyloženě chrochtat blahem a pochvalovat si, že neví, co mají hrát dříve. Stejně jako my v redakci. Pravda, o to obtížnější bylo ukázat na pět RPG her, které nás zaujaly nejvíce, ale takové starosti jsou vždycky příjemné. Nakonec jsme tedy po několika hodinách házení mnohostrannou kostkou došli k následujícímu výsledku.

Fallout 4 

Návrat Bethesdy do postapo světa se povedl. Tvůrci tentokrát ještě více kladou důraz na sandboxové pojetí a nabízí rozsáhlý svět, který je nejenom radost objevovat, ale i budovat. Hraním Fallout 4 můžete bez přehánění strávit několik set hodin i bez nově přidané stavby budov, budování osad a vytváření obchodní sítě mezi nimi. Rozsáhlý vývoj postavy, rozmáchlý crafting, skvadra parťáků a svět, který je radost objevovat i se všemi skrytými bonusy, vtípky a odkazy – to jsou devízy Fallout 4, díky kterým se pro nás stal de facto druhým domovem. 

Shadowrun: Hong Kong 

Harebrained Studio se opět překonali. Druhý návrat do světa Shadowrunu je znovu o něco lepší než už tak skvělý Dragonfall. Nový díl ale krom skvěle napsaných postav a dialogů disponuje i hypnotickou atmosférou kyberpunkového Hong Kongu, která se výrazně liší od zážitku ze Seattlu a Berlína. Jde o majstrštyk na poli ukecaných a přemýšlivých RPG, což dokazuje hned první debata s Racterem o tom, co je vlastně lidství, a jak se může vyvinout.

Bloodborne 

Těžko shánět lepší důkaz, že rok 2015 byl pro fanoušky RPG požehnaným, než že Bloodborne pro nás není RPG hrou roku... Návrat duchovního otce Souls série se nese ve znamení hororového viktoriánského města a úprav hratelnosti, které zpočátku vykolejily nejednoho hráče série, zvyklého na využívání bloku. Tísnivou atmosféru doplňuje ještě vyhrocenější obtížnost než u předchozích her a opět o něco šílenější bossové, kteří jako kdyby vypadli z Gigerovy noční můry. Krutý, frustrující, nádherný, návykový, takový je Bloodborne.

Pillars of Eternity 

Nostalgikům, co vzpomínají na Baldur's Gate, občas u podobných projektů skane slza a při hraní Pillars of Eternity museli vyplakat nostalgické potoky. Ostatně, přesně na ně Obsidiani se svým dílem cílili. Jde o velkou poctu žánru izometrických fantasy RPG, která ovšem nežije jen ze zmíněné nostalgie. Poutavý svět tvůrci zaplnily svěžími nápady typu nová povolání a dalšími prvky, které z Pillars of Eternity nedělají jen vzpomínkovou záležitost, ale moderní zážitek, jaký může oslovit i klasikami nepoznamenané hráče.

 

A nejlepší RPG hrou roku 2015 podle redakce Games.cz se stává:

bestofrpg zdroj: tisková zpráva

Zaklínač 3: Divoký hon 

Tři hry CD Projektu trvalo, než dostali Geralta do popředí zájmu RPG fanoušků po celém světě. Ale s Divokým honem se jim podařilo udělat takovou díru do světa, že by jí propadl tucet RPG, které se o něco podobného v průběhu let snažily. Obrovitý svět je protkaný stovkami osobitých příběhů, které doplňují hlavní Geraltovu misi. Právě objevování velkých i malých příběhů, odkrývání skvěle navrženého světa a specifický přístup, v němž se snoubí anglosaská a slovanská fantastika, vytváří ze třetího Zaklínače unikátní zážitek, který požírá váš volný čas po desítkách hodin. Když někde hra klopýtne, okamžitě to napraví dvojitou omluvou v podobě zábavného questu, skvěle napsaného dialogu, strhujícího souboje s bossem nebo prostě jen ohromujícím pohledem na jednu z mnoha scenérií. Zaklínač 3 je magický zážitek, i když v jádru nabízí pekelně cynický pohled na svět. Ale i v tom tkví kouzlo hry...

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články