Best of 2015: Nejlepší strategie
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší strategie

15. 1. 2016 20:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Byly časy, kdy si pod pojmem strategie skoro každý představil realtime strategii, ale ty už jsou dávno pryč. Zatímco klasické RTS spíše živoří na okraji, zažívají strategie jako žánr období dynamických změn, kdy tvůrci experimentují s formou i obsahem. Dobrým příkladem je pětice strategických her, které nás loni oslovily nejvíce.

Heroes of the Storm

Překvapení? Kdepak. Čekali jsme, že Blizzard přijde s odladěnou hratelností i v MOBA subžánru, se kterým tvůrci doposud neměli zkušenosti. Ale jenom částečně, protože i HotS je pořád věrná svým RTS kořenům. Tvůrci z Blizzard dokázali namixovat hru, která umožňuje snadný vstup nováčkům, což u konkurence většinou nejen, že není pravidlem, ale jde spíše o výjimku. Zároveň ale HotS nabízí dostatek hloubky pro elitní, turnajové hráče. Heroes of the Storm je skvělým příkladem do puntíku vyladěného designu, který nehází hráčům klacky pod nohy a tam, kde ubírá na komplikovaném micromanagmentu, přidává zajímavé a chytré prvky v rámci jednotlivých map.

Invisible, Inc.

Vývojáři z Klei opět dokázali namíchat koktejl z několika žánrů do zábavného celku. Špionská stealth strategie Invisible, Inc. nabízí propracovaný systém plížení a poplachu, který společně vytváří skvělý celek. Jen opravdu dobré tahové hry mohou být nervy drásající. Stejně tak jen opravdu dobré hry vám umožní nadšeně prožívat momenty úspěchu i selhání a následné frenetické improvizace. Tohle vše Invisible, Inc. zvládá a futuristické zasazení vytváří zcela unikátní scénáře, ve kterých si každý napíše svůj vlastní příběh.

Prison Architect

"Jak mi to mohl udělat? Tak jsem se o něj staral, líp než jeho vlastní matka. Měl tady víc pohodlí než v tom svém slumu, a stejně mi ten nevděčník uteče?" Přesně takováto slova, jak od zhrzeného milence, vypustil z úst nejeden hráč Prison Architect - simulátoru správce věznice. Nikdo ale neříká, že musíte vytvářet vězení skandinávského typu. Klidně můžete navrhnout a realizovat peklo na zemi, vedle kterého se jihoamerické věznice zdají být ideálním místem pro dovolenou. Hlavní je, že Prison Architect funguje bez ohledu na váš přístup. Sledujete své nedobrovolné klienty, krotíte jejich násilnické choutky, zabraňujete jejich útěku a bojujete s vězeňskou vzpourou. Prison Architect je originální a pekelně návyková hra.

Thea: The Awakening

U Peruna, to byl boj! Her se slovanskými božstvy není mnoho a ještě méně jich nechá člověka za ono božstvo hrát. V jeho roli spravujete národ a na vašich bedrech leží zodpovědnost za jeho další rozvoj. Ačkoliv jde v jádru o tahovou strategii se starými dobrými hexy, tvůrci do hry propašovali několik nápaditých mechanismů jako jsou boje ve formě karetních bitev. Když k tomu připočtete originální zasazení do prostředí slovanské mytologie a spoustu příjemných prvků vypůjčených z RPG žánru, dostanete v balíčku s nápise Thea: The Awakening velmi zábavný a netradiční titul.


A nejlepší strategií roku 2015 podle Games.cz se stává...

bestofstrategie zdroj: tisková zpráva

Cities: Skylines

Návrat ke kořenům může fungovat. Cities: Skylines nabízí vše, co poslední SimCity nezvládla. Hra od finského studia Colossal Order oslovila nejen pamětníky klasických městských budovatelských strategií, ale i nováčky, kteří díky ní pochopili, proč je tak zábavné studovat hustotu dopravy na klíčových křižovatkách, v čem tkví kouzlo plánování autobusových linek a proč není lepšího pocitu, než když vám předem promyšlená obytná zóna tak krásně prosperuje. Na druhou stranu, když se vám nelíbí postoje některých obyvatel, není nic snazšího než jim udělat ze života peklo. Cities: Skylines je přesně tím, po čem milovníci urbanistických strategií toužili - stratég-budovatel v ní může utopit stovky hodin času, tím spíše, že hru neustále rozšiřuje komunita svými vlastními výtvory. A teď nás omluvte, v jaderné elektrárně to nějak chrčí...

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články