Best of 2016: Překvapení roku
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Překvapení roku

13. 2. 2017 20:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Řadu her z roku 2016 spojuje do určité míry noční můra všech tvůrců: příliš dlouhý, komplikovaný a často i několikrát restartovaný vývoj. V takových případech se většinou modlíte, aby se z dané hry nevyklubal úplný brak, což se bohužel často stává. Čest výjimkám, kterých se v roce 2016 sešlo hned několik. A jedna z nich poslala naše čelisti až k podlaze.

Owlboy

Plošinovka Owlboy se řadí mezi tituly, které byly ve vývoji opravdu dlouho -  v tomto případě skoro 10 let! Od takových nikdy nevíte, co čekat. Owlboy nás dostala svou audiovizuální stránkou, za kterou ale hlavně nijak nezaostávala hratelností a zpracováním herního světa. Owlboy je láska na první pohled, a tento sentiment s postupem času jen sílí.

Owlboy zdroj: tisková zpráva

Stardew Valley

Stardew Valley přišla odnikud, a i když se do velké míry „inspiruje“ u Harvest Moon her, chytla nejen nás za pačesy, a jen tak nepustila. Speciální uznání si zaslouží mimo jiné i proto, že ji má na svědomí jeden jediný vývojář. Stardew Valley není originální, unikátní a neposouvá žádné hranice. Je ale neuvěřitelně příjemná, vyladěná, má duši a dokáže vás pohltit víc než většina her z roku 2016.

Stardew Valley zdroj: tisková zpráva

Doom

Stejně jako rozervané čelisti démonů, i naše ústa otevřel nový Doom dokořán. Čekal snad někdo takhle dobrou, klasickou a zároveň moderní hru? Lhali bychom, kdybychom tvrdili, že my ano. Stačilo přitom sledovat vývoj hry jen po očku: oznámení už v roce 2008, podivný a nevhodný koncept po vzoru Call of Duty, nejeden restart vývoje, zprávy o problémech s vývojem nebo negativně přijatá multiplayerová beta. Doom mohl jenom překvapit, a přesně to se stalo. S intenzitou a grácií, která se v herním průmyslu vídá jen zřídka.

doom2 zdroj: tisková zpráva

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

O vývoji Shadow Tactics jsme věděli v dostatečném předstihu, ale stejně nás tato taktická akce zastihla nepřipravené. Tvůrci ze studia Mimimi Productions se rozhodli vzkřísit polomortvý žánr a povedlo se jim to na výbornou. Dokázali se vzoru v podobě Commandos minimálně vyrovnat, a ještě zabalili parádní herní zážitek do skvělé japonské stylizace.

Shadow Tactics – Blades of the Shogun zdroj: tisková zpráva

Final Fantasy XV

Final Fantasy XI by si mohla potřást ruce s Doomem. Hra také prošla dlouhým a divokým vývojem s řadou změn celkového konceptu. Nakonec se ale tvůrcům podařilo všechno ukočírovat, a pro nás překvapivě nabídli kousek, který designově nezakrněl na minulé generaci konzolí. Celou dobu jsme doufali, že výsledkem krkolomné produkce bude alespoň solidní zářez v rámci FF ságy, ale nakonec jsme se dočkali parádního dobrodružství. Následné zvednuté obočí by nám mohl závidět i pan Johnson, protože Final Fantasy XV všechny pochybnosti zadupala do země.

final-fantasy-xv zdroj: tisková zpráva

 

A největším překvapením roku 2016 se podle redakce Games.cz stává: 

bestofprekvapeni_dolni zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání aneb největší překvapení, která stojí za pozornost:

Firewatch
Superhot
Hitman
ReCore
Dark Train

Nejnovější články