Best of 2017: nejlepší sportovní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2017: nejlepší sportovní hra

11. 1. 2018 19:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Kategorie sportovních her je co do nominovaných titulů rozhodně ta nejpředvídatelnější. Muselo by dojít k něčemu nevídanému, aby se do naší nominace nevešly každoroční zaručené fotbalové hity, a pak už zbývá vyřešit jen to, zda zbylá místa přiklepnout basketu, hokeji či nějakému zápasení. A víte co? Letos jsme si řekli „dost“. Nesmělé, ukňourané a stěží slyšitelné „dost“, protože ačkoli čtyři z pěti her asi nikoho nepřekvapí, ta pátá už by pár obočí zvednout mohla.

PES 2018

Ale začneme hezky tradičně. PES 2017 v téhle kategorii loni o prsa zvítězil, a vzhledem k tomu, že jeho mladší bratříček je ještě o něco lepší, fotbalu pro puristy se nevyhneme ani tentokrát. Opět schází kvalita a různorodost herních módů, online znovu pokulhává za konkurencí… Ale při svaté Messiho levačce, v samotné hratelnosti Pro Evo zase dominuje. Je to prostě parádní, nepředvídatelný a, nebojíme se použít tohle zrádné slovíčko, realistický fotbálek. Pravý fanoušek nejkrásnějšího sportu musí být opět okouzlen.

PES 2018 zdroj: tisková zpráva

FIFA 18

FIFA 18 je dobrá hra. Druhá sezóna příběhového módu The Journey je ještě lepší než ta první, se zajímavějšími příběhovými zvraty i postavami, a dokonce i s reálnou možností ovlivnit směřování děje. Tím se tenhle konkrétní mód výrazně blíží nějakému RPG, ale co do popularity si může jen stínit oči před zářící hvězdou multiplayeru Ultimate Team. Dokonce i klasická singleplayerová kariéra, na kterou tvůrci posledních pár let trochu kašlali, se loni dočkala vítaných vylepšení. Jenže jak už bylo naznačeno v předchozím odstavci, na hřišti to není tak úplně ono – pokud tedy netoužíte po čisté arkádě. V tom případě to úplně ono je.

FIFA 18 zdroj: tisková zpráva

NBA 2K18

Ano, tentokrát se nám do výběru dostal basket. A ano, Aleš se rozpačitě kouká do země, že ještě nenapsal recenzi. Nicméně z toho, co jsme si z nové košíkové zahráli, jednoznačně vyplývá, že místo na tomhle pětimístném piedestalu jí patří. Zaprvé je krásně graficky detailní a sledovat realistické animace při zápase je prostě potěcha. A zadruhé se prostě skvěle hraje, což uznávají dokonce i ti z nás, kdo se jinak na basket nechtějí dívat, ani kdyby jim za to někdo platil. Ale v interaktivní podobě to funguje, i kvůli krásné fantazii, že navzdory průměrné redakční výšce něco pod metr osmdesát umíme efektně zavěsit.

NBA 2K18 zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2018

Aby se to moc nepletlo, vrátíme se teď zpátky na trávník. Letos bylo zařazení nejlepšího simulátoru fotbalového manažera od dob Czech Soccer Manager překvapivě kontroverzním rozhodnutím, protože jedna část fotbalových milovníků (Poláček, Smutný) byla z letošního ročníku poněkud zklamaná, zatímco část druhá (Pecháček) jej téměř bezvýhradně adoruje. Nakonec ale převládl ten správný názor, a Football Manager 2018 v seznamu najdete. Přidává totiž spoustu funkčních novinek a některých zjednodušení, která se sice nemusí líbit zapšklým veteránům, ale ve výsledku učiní z koučování týmu milionářů o něco příjemnější zaměstnání.

Football Manager 2018 zdroj: tisková zpráva

Pyre

Kdo rád diskutuje o herních kategoriích, nechť si stoupne do řady na shnilá rajčata. Pyre rozhodně není typickou sportovní hrou a určitě by se dala označit i za RPG, ale na druhou stranu, co v ní děláte nejvíc? Sportujete. „Napůl sport, napůl kniha,“ jak to v recenzi hezky shrnul Honza Slavík. Jasně, tím sportem je divná fantasy kombinace házené, rugby a basketu, ale všechno se to řídí přísně formálními pravidly, a dokonce na vás z nebe mluví něco jako mix rozhodčího a komentátora. A nezapomeňte, že už i ta FIFA má RPG prvky! Pyre se každopádně pro studio Supergiant neprokázala být takovou bombou jako fantastická Bastion, ale i tak jde o velmi zábavný, a hlavně překrásný výlet do vážně podivuhodného světa plného zajímavých postav, s nimiž si rádi pokecáte a vstřelíte jim pár gólů.

Pyre zdroj: tisková zpráva

A nejlepší sportovní hrou za rok 2017 se podle redakce Games.cz stává:

bestof sport zdroj: tisková zpráva

Obhajoba! Vzácná to věc. Jenže Pro Evo je momentálně v zatraceně dobré formě. Jasně, pořád ještě by bylo záhodno vyžehlit spoustu chyb a nedodělků, ale co z toho, když je základní esence tak strašně návyková? FIFA by podle našeho názoru měla zpomalit, nadechnout se a zamyslet se nad tím, jestli by nebylo záhodno si trochu víc pohrát s tím, co se děje na hřišti, namísto nekonečného, ač vítaného piplání různých módů. Navíc při rozpočtu, s kterým vývojáři operují, by určitě zvládli obojí.

A že jsme ve svém výběru každoročně poněkud fotbalocentričtí? No jo, ale co máme dělat, když naše srdce patří zelenému pažitu (i když Aleš si k tomu ještě přibral oktagon a do toho zkouší driblovat). PES nás zkrátka kolektivně opět bavil nejvíc, a proto mu i letos patří velká zlatá medaile.

Nejnovější články