Best of 2017: nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2017: nejlepší závodní hra

3. 1. 2018 19:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Loni jsme si povzdechli nad absencí největších velikánů tohoto žánru v podobě Gran Turismo a Need for Speed a letos bychom byli možná radši, kdyby byli opět na seznamu pohřešovaných. Zatímco Gran Turismo Sport zklamalo skalní fanoušky silnou orientací na online multiplayer, Need for Speed: Payback zpackala skvělou hratelnost vážně přehnanými, do hry zasahujícími mikrotransakcemi. Rok 2017 byl naštěstí pro závodní hry velice plodný, alespoň tedy v oblasti nástupců jiných zavedených značek, kteří se vyšvihli do pětice nejlepších závodních her.

Forza Motorsport 7

Hry ze série Forza (ať už Motorsport nebo Horizon) u nás bodují už slušnou řádku let. A popravdě se není čemu divit. Forza Motorsport nalezla a stále drží perfektní hranici mezi arkádou a simulací, díky čemuž je přístupná naprosto všem. Nemusíte být totální petrolhead, abyste ji pochopili a nevyžadují se po vás znalosti rozdílu přetáčivosti a nedotáčivosti, abyste se dobře pobavili.

To samozřejmě platí i pro sedmý díl série, který po všech stránkách vylepšuje skvělou Forza Motorsport 6. Ale zatímco tu můžeme považovat za jistou revoluci v sérii, sedmička je spíš evolucí. Všeho je o trošku víc, tratě jsou hezčí, vozidla lépe zní a konečně jsme se dočkali dynamického počasí s deštěm. Tedy alespoň na některých okruzích. Zároveň jsme se dočkali kontroverzních lootboxů, zatím tedy jen zasahující do herní měny, ale máme to snad brát jako předzvěst věcí budoucích? Forza Motorsport 7 je zkrátka opět výborná hra, byť k šestce z hlediska pozitivních inovací spíš jen vzhlíží.

Forza Motorsport 7 zdroj: tisková zpráva

Wipeout Omega Collection

Svět by se pravděpodobně zbořil, kdyby se na náš seznam nedostala nějaká méně seriózní, totálně ztřeštěná akce. Jak všichni víme, vozidla v závodních hrách nemusí nutě zanechávat dvě či jednu stopu, stejně jako nemusí spalovat benzín či naftu. Jde to totiž i „nenápadně“ bez zachování vypátratelných stop, při spalování obrovského kvanta raketového paliva. Stejně jako minulá generace konzole od Sony se i ta aktuální dočkala svých adrenalinových závodů ze série Wipeout.

Ale zatímco v minulém případě šlo o remaster dvou dílů z PSP do jednoho titulu Wipeout HD pro PlayStation 3, tentokrát se ve Wipeout Omega Collection sešly hned tři starší tituly – zmiňovaný Wipeout HD, jeho obsáhle rozšíření Fury a Wipeout 2048 z PS Vita. Omlazení se v tomto případě povedlo na výbornou. Podpora 4K a stabilních 60 FPS v kombinaci s revitalizovanými modely tratí a stíhaček se postarali o oku lahodící zážitek, který je umocněn všudypřítomnou rychlostí a elektrizujícím hudebním doprovodem. Tomu nechybí pro sérii ikonické songy, ale i „novinky“ od The Prodigy nebo třeba Swedish House Mafia. Zhruba takhle nějak jsme si Wipeout na nové generaci konzolí představovali.

wipeouthd zdroj: tisková zpráva

F1 2017

Ale vraťme se zase koly na pevnou zem, kde nám teď pro změnu chybí střecha a blatníky. Další ročník simulátoru formulí to po loňské převratné F1 2016 neměl vůbec jednoduché. Skomírající sérii se totiž tehdy podařilo povstat z vlastního popela a naservírovat nám skutečný F1 zážitek. Vypadalo to, že už nemůže být lépe, ale v Codies chytli další vítr do přítlačného křídla, nezalekli se jimi samotnými nastavené výzvy a možná trochu překvapivě trumfli svůj vlastní mistrovský kousek. Trochu to připomíná situaci Forzy (a syndrom spousty dalších sérií), ale evoluční prvky F1 2017 jsou natolik zásadní, že se zde bavíme o vůbec nejlepší simulaci formulí F1 všech dob.

Minulý risk v podobě promakané manažerské kariéry se vyplatil a letos je ještě mnohem komplexnější, přesto neutrpěla přehlednost. Stejný risk v podobě vždy tolik nezábavných tréninků se ukázal jako silný, zábavný prvek, který se tentokrát svou důležitostí vyrovná samotnému závodu, ale i přípravě v boxech. I vývoj monopostu je o kus dál, když vám dovoluje zaměřit se na čtyřikrát více součástek než loni. Zároveň si jako jezdec dáváte pozor i na opotřebení motoru, převodovky a dalších dílů, kterých máte pro danou sezónu jen omezené množství. A tak by se dalo pokračovat ještě v několika odstavcích. F1 2017 je nejdůkladnějším simulátorem série, a to je přesně to, co od ní fanoušci chtějí.

F1 2017 zdroj: tisková zpráva

DiRT 4

Závodní série DiRT si po třetím díle dala docela dlouhou pauzu, respektive v rozmezí šesti let přišla jen se dvěma odbočkami – silně arkádovou a upřímně ne zas tak úžasnou Showdown a, co je důležitější, s návratem ke kořenům původní Colin McRae značky s hardcore DiRT Rally. DiRT 4 logicky navazuje na předchozí třetí díl, ale s klidem ji můžeme zařadit právě mezi zmíněné odbočky.

DiRT 4 totiž není tak brutálně náročná jako DiRT Rally, zároveň není tak triviální jako DiRT Showdown. Je proto přístupná nejširšímu publiku, kdy zabaví náročné i nenáročné hráče. Opět je upřednostněná kariéra rally, ale nezaostávají ani zbylé disciplíny rallycross, trucky a historická rally. Jízdní model je přitom perfektně vyladěný a nechybí mu schopnost přizpůsobit se vašim specifickým potřebám. Náhodné generování tratí je pak třešničkou na skvěle upečeném dortu.

DiRT 4 zdroj: tisková zpráva

Project CARS 2

Návrat skutečné hardcore simulace měl za úkol jediné – nezklamat své velice náročné obecenstvo a pokud možno posunout dříve definované hranice. A světe div se, povedlo se. Slighty Mad Studios v podstatě pouhé dva roky po své odvážné prvotině přinesli ještě promakanější simulátor okruhových závodů, a zároveň se jim podařilo ho zjednodušit.

Jeho jednoduchost spočívá v přístupnosti a vstřícnosti k novým hráčům, což byl jeden z největších kamenů úrazu jedničky. Menu už je konečně přehledné, nechybí vysvětlivky psané i mluvené a zajezdit si můžete v podstatě okamžitě bez nutnosti hýbat desítkami různých nastavení. Na volantu jde o brilantní zážitek, ale ani s gamepadem se nebudete trápit. Jízdní model doznal značných změn k lepšímu, počasí spolu s ročním obdobím mění stejnou trať k nepoznání, vozový park se rozrostl o nové značky a ozvučení je v tomto případě mnohými považováno za čirou slast. Dvojka je prostě pokračování, jak má být a nedává důvod vracet se k jedničce.

Project CARS 2 zdroj: tisková zpráva

A nejlepší závodní hrou za rok 2017 se podle redakce Games.cz stává:

bestof zavodni zdroj: tisková zpráva

Kdo by si byl pomyslel, že Forza letos bude tahat za slabší konec. Konkurence ale byla obrovská. Každé z výše uvedených pokračování (a jeden remaster) si zaslouží místo ve vaší knihovně, ale vyhrát to může jen jeden. A za nás jsou to formule, protože co tahle série po svém úpadku dokázala, se jen tak nevidí.

Nejenže vstala z vlastního popela, ale ještě se jí podařilo ve velkém navázat a naservírovat nám pravověrný simulátor, ve kterém nejde jen o závodění jako takové. Konečně, po opravdu mnoha pokusech, na vlastní kůži zažíváme skutečný život závodního jezdce se vším všudy – za volantem, před kamerou, na meetingu s techniky, ve vývojovém centru… A přesně to chceme i od ostatních simulátorů.

Nejnovější články