Best of 2018: Nejlepší adventura
zdroj: tisková zpráva

Best of 2018: Nejlepší adventura

29. 12. 2018 18:16 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Adventury stále ještě nejsou mrtvý žánr, byť jim zlí jazykové zvěstují konec už dobrých patnáct let. Na rozdíl od jejich akčních sester se v nich většinou moc nestřílí a nebojuje, a vaše pozornost se tak může soustředit na vyprávěný příběh a řešení zapeklitějších hádanek. Která trojice nám letos v redakci nejvíc zamotala hlavu?

3. místo – Unavowed

Unavowed zdroj: tisková zpráva

Bronzovou medaili si od nás odnáší adventura skutečně klasičtějšího střihu, totiž z žánru point-and-click. V New Yorku sužovaném paranormálními jevy se stáváte jedním z detektivů skupiny Unavowed, která záhady po staletí vyšetřuje. Přičemž si můžete vybrat jak svůj původ, tak i složení vyšetřovatelské party, již si berete ke konkrétnímu případu.

Hádanky možná nepotrápí vaše mozkové závity, většinou totiž poškádlí spíš centrum morálních dilemat. Ne všechny bytosti z cizích světů mají zlé úmysly a i démoni bývají ztracení, takže jim místo exorcismu musíte poskytnout psychoterapii. Za originální námět, možnosti řešení a výborně napsané dialogy si Unavowed zasluhuje třetí místo.

2. místo – Detroit: Become Human

Detroit zdroj: tisková zpráva

Možnostmi řešení překypuje i stříbrný medailista. Detroit budoucnosti ovládají zlenivělí lidé a androidi, kteří na své lidství teprve přicházejí. Logických záseků se tu sice nedočkáte, zato vás překvapí, co všechno se vaší ústřední trojici vlastně může stát, a to často až z vyprávění spoluhráčů nebo videí na YouTube.

Detroit: Become Human představuje vrchol sinusoidy vypravěčské tvorby Davida Cage a mimo výtečný příběh vás na ní upoutají i produkční hodnoty, kterými zbylí medailisté tolik nedisponují. Pozlátko nádherné grafiky a deště, jenž v příběhu o rebelujících androidech nesmí chybět, ale přece jen nejsou všechno…

1. místo – Return of the Obra Dinn

Return of the Obra Dinn zdroj: tisková zpráva

Naším vítězem se totiž stává Return of the Obra Dinn, jejíž grafika sestává přesně z jednoho bitu, ale i s celými dvěma barvami zvládá čarovat skoro nadpozemsky. Z většiny se koneckonců odehrává na otevřeném moři, takže si může dovolit na pevninu kašlat. Coby zaměstnanec pojišťovny musíte vyšetřit osudy posádky i pasažérů během poslední plavby a u každého z šedesátky zjistit i přesný způsob jeho skonu, s čímž vám pomůžou kouzelné hodinky převracející čas.

Return of the Obra Dinn od Lucase Popea vás donutí probudit všechny vaše vnitřní Sherlocky Holmese, Herculy Poiroty a slečny Marplové, protože vás ze svých krakeních spárů nepustí dřív, než celou záhadu vrzající kocábky vyřešíte. Po každé správně identifikované oběti se totiž dostaví mile uspokojující pocit a zároveň vás zvládá udržet ve stavu zvědavosti a napětí, jak to s těmi zbylými vlastně bylo, že jí ten uloupený čas moc rádi odpustíte. Za což jí právem náleží zlatá medaile za nejlepší adventuru roku 2018.

Nejnovější články