Best of 2018: Nejlepší RPG
zdroj: tisková zpráva

Best of 2018: Nejlepší RPG

9. 1. 2019 18:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

RPGčka při vyhlašování her roku tradičně patří k těm nejsledovanějším kategoriím, protože jak kdysi řekl Dan Vávra, je to v podstatě královská disciplína vývoje počítačových her. A shodou okolností je letošek právě rokem, kdy tvůrce Mafie vydal svou novou hru. Malý spoiler: v našem vyhlášení chybět nebude. Níže se dozvíte, které tituly se vyšplhaly na stupně vítězů.

3. místo – Pathfinder: Kingmaker

Pathfinder: Kingmaker zdroj: tisková zpráva

Hned držitel bronzové medaile byl i pro nás v redakci velice kontroverzní. Na jednu stranu kompletně učaroval Vaškovi s Jirkou, kteří se celé dny nebyli schopní bavit o ničem jiném. Na stranu druhou je plný chyb a nedodělků, někdy dokonce takových, které nešťastným hráčům zabraňují dokončit příběh. Jisté je ale jedno – na Pathfinder: Kingmaker určitě nezapomenete.

Své si tu najde každý. Pro milovníky taktického bojování tu jsou hluboká, nesmírně propracovaná pravidla „dračákového“ RPG Pathfinder. Pro obdivovatele dobrých příběhů tu je výlet do neprozkoumané divočiny plné nástrah i příležitostí. No a pro ty, kdo ze všeho nejvíc touží po moci, tu je vynikající iluze kralování, protože po odehrání úvodní sekvence se stanete pánem svojí vlastní říše.

Funguje to skvěle, jen se není čemu divit, že v takhle megalomanském projektu ruští autoři nasekali pěkných pár hrubek. Nicméně na třetí místo to letos bohatě stačí.

2. místo – Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance zdroj: Warhorse

Hromadě bugů se nevyhnul ani český zástupce v Top 3, Kingdom Come: Deliverance. Stejně jako Kingmaker dokáže člověku naprosto učarovat. Zvládá to díky výborně napsaným úkolům, otevřenému světu českých zemí, živoucím středověkým městům i vesnicím a obrovské svobodě: jeden problém můžete skoro vždy vyřešit mnoha různými způsoby. Jenže pak vám hra bez varování spadne a smaže hodiny postupu nebo třeba naservíruje nedohratelný quest, a nadšení se mění ve vztek.

Své o tom ví například Adam, který Kingdom Come tak nějak miluje i nenávidí zároveň. Ostatní členové redakce v tomhle ohledu možná nejsou tak vášniví, ovšem rozpolcení jsou úplně stejně. Skvělá hra? Rozhodně. Nejlepší RPG roku? Na to je podle našeho názoru Jindrovo dobrodružství až příliš nedodělané, příliš frustrující. Zlatou medaili jsme tedy na krk pověsili jinému soutěžícímu.

1. místo – Thronebreaker: The Witcher Tales

Thronebreaker: The Witcher Tales zdroj: Vlastní foto autora

Slovanskou trojici po Rusech a Češích doplňují Poláci z CD Projektu RED, kteří přispěli do univerza Zaklínače výborným Thronebreaker: The Witcher Tales. Původně to měla být pouze singleplayerová kampaň do online karetní hry Gwent. Nakonec je tu ale plnohodnotné RPG s desítkami hodin příběhu, neustálým morálním rozhodováním a hromadou vynikajících postav.

Ano, jsou to sice „jenom“ karty, ale příběh královny Meve během druhé války s Nilfgaardem se prostě povedl. Možná v nás nedokázal vykouzlit tak bezbřehé nadšení jako ty nejlepší momenty Kingmakera nebo Kingdom Come, ale zato je úžasně konzistentní. Od začátku do konce je to jízda nejen pro všechny fanoušky zaklínačského světa, a to je podle nás ve finále důležitější, než když každou radost vykupujete bolestí z nově objevených bugů.

Gratulace tedy putují do Varšavy, a pokud takhle vypadá postranní projekt studia, jsme vážně zvědaví, jak dopadne Cyberpunk 2077.

Nejnovější články