Best of 2019: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2019: Nejlepší závodní hra

29. 12. 2019 10:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Letos se závodní scéna musela obejít bez nového dílu jedné ze sérií Forza, které se tradičně ucházejí o prvenství. Prostor tak dostaly jiné hry, i když s jednou už se to začíná také pěkně opakovat. Na druhou stranu, bronzové místo nám dělá obrovskou radost, jelikož tuto sérii jsme na stupních vítězů viděli naposledy v roce 2013.

3. místo – Need for Speed Heat

Need for Speed Heat zdroj: tisková zpráva

Nad nekonečnou sérií Need for Sped už jsme zlomili hůl. Její pokus o restart a návrat k Undergroundům v podobě Need for Speed z roku 2015 nás moc neoslnil, následující Payback byla vyložená katastrofa, kterou z paměti bohužel nevymažeme. Ale pak se stalo něco nemyslitelného. EA si nasypala popel na hlavu a svolila ke skutečnému návratu do starých dobrých časů, kdy pravověrné hráče neotravovaly takové nesmysly jako mikrotransakce a totálně stupidní příběhy.

Need for Speed Heat je výborná arkáda, která si na nic nehraje, za ničím se neskrývá, ničím se neprzní. Poctivý singleplayer s výborným jízdním modelem, krásnou grafikou, luxusním tuningem a opravdu skvělým mechanismem střídání dne a noci, který má obrovský dopad na hratelnost. Po řadě let nás baví trávit čas v otevřeném světě závodní hry, která nemá v názvu Forza Horizon. A utíráme radostnou nostalgickou slzu, že jde právě o Need for Speed.

2. místo – F1 2019

F1 2019 zdroj: tisková zpráva

Formule si stejně jako loni zopakují stříbrnou pozici. I když to v závodě znamená prohru, tady v žádném případě nejde o něco, za co by se F1 2019 měla stydět. Vždyť jde o excelentní simulaci divácky velmi populární podívané, která se s každým dalším dílem pouze zlepšuje. A platí to i tentokrát.

Už tak dost solidní základ je v novém roce zase o chlup hezčí, jízdní model ještě propracovanější, sada režimů ještě širší, ale to hlavní se děje mimo závodní trať. Systém zkušeností doznal značných změn, bude vás bavit obecné dění v boxech a televizní přenosy. Tohle je zkrátka kariéra, která by měla být ve všech vážně míněných simulacích.

1. místo – DiRT Rally 2.0

DiRT Rally 2.0 zdroj: tisková zpráva

Ano, další letošní hra ze stáje Codemasters nemá tak propracovanou kariéru jako léty šperkovaná F1, ale v rámci vlastní série DiRT Rally učinila dvojka obrovský skok kupředu. Důvod, proč si F1 2019 nevysloužila prvenství, je ten, že i když jde o brilantní závodní hru s luxusní kariérou, každý její další díl je jen lehkou evolucí toho předchozího. Ale v případě DiRT Rally 2.0 teprve až teď dostáváme nového krále disciplíny rally.

První DiRT Rally bylo odvážným pokusem dedikovaného týmu Codemasters. Vyklubala se z něj ale holá kostra, která si dokázala udělat jméno pouze díky vytříbenému jízdnímu modelu. Byl to zkrátka milionkrát lepší pocit z jízdy než u konkurenčního a plně licencovaného WRC.

DiRT Rally 2.0 posunulo laťku na všech frontách. Přidalo mnohem lepší kariéru a pořádně vylepšilo fyziku, pohrálo si s váhou vozidla a dalo obrovský důraz na chování vozidla na různých pneumatikách a površích.

I když se série WRC také postupně zlepšuje a její letošní WRC 8 statečně bojovalo o bronzovou příčku, umění Codemasters je prostě mnohem dál. V jejich stáji vznikla nová série definující závody rally, která není dokonalá, ale dočká-li se stejné péče jako F1, pak jednoho dne bude. Už teď jde o krále žánru a první hru, které se podařilo sesadit Richarda Burnse z trůnu.

Nejnovější články