Bethesda vás zažaluje, když prodáváte její „nové“ hry
zdroj: tisková zpráva

Bethesda vás zažaluje, když prodáváte její „nové“ hry

14. 8. 2018 10:21 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Už jste někdy prodali něco nového? Může se to snadno stát. Babička neví, co vám koupit k Vánocům, rodiče jí doporučí nějakou hru, a vy pod stromečkem naleznete Fifu místo PESka. Co se hrou, kterou z jakéhokoliv důvodu nechcete? Do aukce s ní a za utržené peníze pořídit něco lepšího. Pokud to plánujete s nějakou hrou od Bethesdy, radši si to rozmyslete.

Nová kauza se vyrojila přes víkend. Bethesda, respektive zastupující právnická firma Vorys, se obrátila na Ryana Huppa. Že vám jeho jméno nic neříká? Nedivím se. Ryan je úplně normální člověk, který se rozhodl prodat svou kopii The Evil Within 2 na Amazonu. A protože hru nehrál, dokonce ani nerozbalil z celofánu, prodával ji jako novou. A tím si zadělal na pořádný průšvih.

Problém je jen v jednom jediném slovíčku: nová. „Bethesda nebrání a nebude bránit prodejům her z druhé ruky. Problém v tomto případě tkví v tom, že prodejce nabízel takovou hru jako „novou“ na Amazon Marketplace,“ zní vyjádření Bethesdy pro Polygon.

V Americe platí zákon takzvané First Sale Doctrine, která se vztahuje na první prodej produktu. Jeho přeprodej už není totožný – produkt ztrácí například záruku. Bethesda argumentuje tím, že prodej zboží z druhé ruky, které je označeno jako nové, je protizákonný. Hupp totiž není autorizovaný prodejce a Bethesda nemůže ručit za obsah jeho „nového“ zboží.

Proto se Ryan dočkal nepříjemného dopisu od Vorys, ve kterém mu bylo vyhrožováno žalobou, pokud nabídku nestáhne. Stáhl. Stejného dopisu se pravděpodobně dočkalo víc lidí, avšak Ryan jako jediný o celé věci zpravil Polygon.

„Rozumím právním argumentům, na kterých Bethesda lpí, a chápu jejich zájem rozhodovat, jakým způsobem se jejich produkty prodávají. Ale vyhrožovat jednotlivým zákazníkům žalobami kvůli hrám, které vlastní, je opravdu přes čáru,“ píše Ryan Hupp Polygonu.

Bethesda je v právu, a je určitě dobře, že se snaží zastavit podvodníky přeprodávající nějaké pochybné kopie. Nicméně proč bych nemohl prodat nechtěnou hru jako novou, když je očividně nová? Proč si radši neposvítí na jiné šedé kanály přeprodávající pravděpodobně kradené klíče za směšné částky? Každopádně nemá smysl Bethesdu provokovat. Své nové hry prodávejte jako „použité“.

Nejnovější články