Blizzard odhaluje logiku a smysl věcí ve světě StarCraftu
zdroj: tisková zpráva

Blizzard odhaluje logiku a smysl věcí ve světě StarCraftu

9. 11. 2012 15:00 | Téma | autor: Adam Homola |

Zákeřná věc ti fanoušci. Vy před více než dekádou vytaháte z paty nějaké postavy, jednotky, příběh a mechanismy, nasekáte to do hry jak cvičky a je vymalováno. Jenže ejhle, on se z té hry stal fenomén s jednou z nejhardcorovějších komunit vůbec. A hráči u StarCraftu nežerou jen výborný multiplayer, ale záleží jim i na příběhu, ale i logickém zdůvodnění některých věcí. A tady už padá kosa na kámen, protože jak vysvětlit létání Zergů ve vesmíru? Jak logicky odůvodnit nedostupnost některých jednotek v multiplayeru? Blizzard zatnul zuby a v sérii článků se pokouší hráčům vysvětlit některé více či méně jasné věci.

Některé otázky a odpovědi jsou už velmi hardcore a ty tady řešit nebudeme. Vybral jsem ale několik subjektivně nejzajímavějších, ale pokud někoho víc než plynatost Zergů zajímá rychlé množení Terranů, tak si poslužte na oficiálním webu. Když už se někde na internetech začne řešit logika StarCraftu, skoro vždycky dojde na jednu otázku: jak sakra Zergové létají ve vesmíru, když tam není žádný vzduch? Konkrétně Mutaliskové, kteří mají křídla. Problematika se týká ale i Terranů, konkrétně Banshee, která má rotory.

Na tuhle zapeklitou otázku naštěstí vytáhli umělci z Blizzardu z rukávu docela jednoduchou odpověď - plyn. Mutaliskové produkují plyn, který jejich tělesnou masu nadnáší. Vypouštěný plyn je tak příčinou pohonu i ve vakuu. S manévrovatelností je to prý obtížnější, ale plyn lze vypouštět do různých směrů. Plyn vypouští jen ve vesmíru, v atmosféře používají pouze křídla. Ptáte se, proč pak máchají křídly i ve vakuu? Prý je to jednoduše instinkt, žádnou vědu za tím nehledejte. Ještě jednodušší vysvětlení pak má Banshee - letadla jsou prostě vybavena standardním pohonným zařízením pro použití ve vesmíru.

To bychom měli meteorizmus Zergů. Další potenciální logickou díru vysvětlili vývojáři šikovně - proč jsou v multiplayeru jen některé jednotky, když v singleplayeru jich je mnohem víc? Důvod je jasný - multiplayer musí být vybalancovaný, zatímco v singleplayeru můžou blbnout téměř s čímkoliv a balanc řešit nemusí. Jak tohle ale odůvodnit příběhově a logicky, aby to dávalo v univerzu StarCraftu smysl?

Jednoduše: Na různé složení jednotek v singleplayeru a multiplayeru se máme dívat tak, že každý vojenský velitel má své oblíbené jednotky a navíc některé komponenty nemusí být vždy dostupné. Určitá jednotka se může z boje stáhnout dočasně proto, že je na ní potřeba udělat nějaký výzkum a trochu ji vylepšit. Nepřítel na ní může objevit slabinu, a tak se z boje prostě stáhne do doby, než inženýři slabinu vyřeší. Tolik k singleplayeru.

V případě multiplayeru je důvod také jednoduchý, jako facka. Máme se na to dívat tak, že při bojích v různých lokacích nemají vždy vojenští velitelé k dispozici všechny zdroje, které by si přáli, a proto si musí vystačit jen s tím, co mají k dispozici. To má být příklad multiplayerových map. Bojujete s nepřítelem někde daleko ve vesmíru, na cizí planetě, a tak nemáte možnost produkovat všechny jednotky, které vaše rasa zná. Multiplayerové jednotky jsou prostě standardní vojenskou výbavou pro případy, kdy se jde někam do boje.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Z logických úvah teď pro změnu na chvíli do příběhu. Kdo jste ještě nedohráli Wings of Liberty, tak bacha, bude následovat velký spojler! Některým hráčům se nepozdávalo, pro koho vlastně pracoval Tychus Findlay. Pokud to byl skutečně Arcturus Mengsk, tak proč mocnému diktátorovi nevadilo, že mu Tychus v misi Media Blitz rozstřílel na kousíčky několik základen?

Blizzard má i na tohle docela dobrou odpověď. V té době, kdy se Media Blitz odehrává (kousek za polovinou kampaně), řeší Arcturus mnohem palčivější věci, než několik svých základem, které mu ničí jeho člověk. Kdyby se to prý stalo ze začátku kampaně, tak by Arcturus neváhal a Tychuse by popravil. V rozjeté kampani se ale řeší Zergové, Kerrigan je konečně na dosah a skrze špehy se dozvěděl, že Moebius Foundation by mohli znát způsob, jak z Kerrigan udělat zase člověka. Media Blitz tak bylo nutné zlo, které musel Arcturus vytrpět, aby se dostal k mnohem většímu úlovku a použil svého otroka tam.

Co se Blizzardu už moc nepovedlo a přiznal to, je význam Brood War z pohledu hráče Wings of Liberty. Bystřejší z vás si při instalaci WoL všimli, že všechny události, které instalace připomíná, se staly během kampaní v prvním StarCraftu a datadisk Brood War zcela ignorují.

“Ano, tady jsme udělali další chybu. Instalace vám zopakuje dění StarCraftu, ale Brood War nezmíní. Naše chyba byla ale spíš to, že jsme vám pořádně nevysvětlili účel toho opáčka. Opravdu jsme si mysleli, že vy, kteří pročítáte diskuzní fóra, nad tím jen mávnete rukou a půjdete si dát svačinu, než se instalace dokončí. Instalace byla pro ty, kteří StarCraft v životě nehráli, nebo ho hráli tak dávno, že už si z příběhu skoro nic nepamatují,” přiznal a vysvětlil Brian Kindregan, spoluscénárista Wings of Liberty a scénárista Heart of the Swarm.

Hráči, kteří se tak báli, že vývojáři na Brood War kašlou a že vlastně neměl žádný velký význam, mohou být klidní. Kindregan ale vzápětí dodal, že v Brood War se vlastně nic tak zásadního nestalo - z geopolitického hlediska zůstalo všechno víceméně při starém, jen se tudy prohnalo UED, které zase bylo na konci někde dost jinde a ve WoL se UED neřeší. Brood War spíše přinesl spousty změn v postavách, než s vesmírem, politikou nebo rasami jako takovými. Takže na BW se nezapomnělo, jen vývojáři přiznali, že ne úplně dobře vysvětlili, komu že bylo opáčko při instalaci určeno.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Všechny doposud objasněné otázky najdete v zatím pěti částech Creative Development seriálu na oficiálním webu: 1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl, 5. díl.

Tak, ještě vysvětlit to hulení doutníků v zavřených skafandrech a budu happy.

Nejnovější články