Bývalý panamský diktátor Noriega se kvůli Call of Duty soudí s Activision
zdroj: tisková zpráva

Bývalý panamský diktátor Noriega se kvůli Call of Duty soudí s Activision

16. 7. 2014 16:37 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Ne každý den se stane, aby se s herní firmou soudil bývalý diktátor. Žaloba Manuela Noriegy na Activision kvůli Call of Duty: Black Ops 2 proto působí zcela absurdně. Když se ale do kauzy ponoříme po uši, zjistíme, že je možná Noriega v právu. V Black Ops 2 se totiž vyskytuje jako jedna z postav a chová se jako béčkový záporák - bez ohledu na to, jestli jde o reálné nebo smyšlené vyobrazení. Activision se zkrátka Noriegy neptala, zda si chce střihnout roli v jejím herním blockbusteru.

Ve hře Noriega pomáhá hlavnímu záporákovi Menendezovi, V béčkovém stylu odstřelí pár lidí a zase zmizí ze scény. Jde ale přímo o Noriegu, nejde o nejmenovaného panamského diktátora, který čirou náhodou vypadá úplně stejně jako Noriega. Nikdo z vývojářů se samozřejmě ve vězení sedícího ex-diktátora na nic neptal - prostě ho tvůrci do hry dali.

Výsledkem je žaloba, která má třináct stránek, ale dá se shrnout citací: „Ve snaze zvýšit popularitu a tržby z Black Ops 2 obžalovaní použili bez souhlasu vzhled a jméno poškozeného. To způsobilo poškozenému újmu. Je zobrazený jako antagonista a kriminálník, který páchá závažné zločiny. Vytvořili tak mylný dojem, že poškozený dal souhlas se svým účinkováním ve hře.“

Pravda, Noriega není žádný svatoušek. Měl dobré vztahy s neblaze proslulým medellínským kartelem a titul diktátora také nezískáte pro nic za nic. Poté, co už Spojené státy nebavilo zavírat oko nad jeho drogovými aktivitami, byl sesazen a skončil v americkém vězení za pašování drog, vydírání a praní špinavých peněz. Následně byl převezen do Francie, kde byl odsouzen za vraždu a praní peněz a nyní už je pro změnu v panamském vězení. Jenže ať už jakýkoliv, pořád jej to nezbavuje určitých práv.

Soud nyní musí rozhodnout, kdy lze a kdy už ne v rámci umělecké licence možné vyobrazit reálnou historickou postavu, která ještě žije. Navíc ne v rámci historické rekonstrukce či viditelné satiry, ale v podobě seriózní fikce. V tomto případě ale nejde jen o stránku etickou.

Sotva si můžeme představit, že se ve hře objeví hollywoodská hvězda, které se na to nikdo nezeptal a logicky tak ani nedostala zaplaceno. Activision nejspíše čeká finanční vyrovnání, pravděpodobně mimosoudní. I když je Noriega několikrát usvědčený zločinec, pořád je naživu a zjevně nechtěl páchat zločiny i v rámci jedné z největších herních sérií všech dob - bez svolení.

Nejnovější články