CD Projekt pracuje ne na jednom, ale na třech projektech kolem Cyberpunku 2077
zdroj: Foto: CD Projekt RED

CD Projekt pracuje ne na jednom, ale na třech projektech kolem Cyberpunku 2077

3. 7. 2019 10:05 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

AKTUALIZACE: Server GameSpot se obrátil na zástupce tiskové oddělení CD Projektu, aby počet aktuálně vyvíjených her upřesnilo. Dostalo se mu odpovědi, že na vývoj Cyberpunku 2077 se momentálně soustředí tři rozdílná studia. Vyjádření zásadně nerozporuje předchozí výroky Kicińského a Niebulowicze, spíš než o samostatné hry ale půjde o projekty ve smyslu velkých DLC jako v případě Zaklínače 3, nebo o multiplayer.

„Momentálně máme pět týmů, které pracují na množství projektů, tři z nich se soustředí na vývoj Cyberpunku 2077. Jsou to CD Projekt Red ve Varšavě a v Krakově, kteří pracují na hlavní hře, a taky studio ve Vratislavi, kde máme 40 specialistů přes výzkum a vývoj technologií. Další samostatný tým ve Varšavě vyvíjí Gwent. Poslední tým je Spokko, který momentálně pracuje na zatím neoznámeném mobilním projektu,“ zní vyjádření zástupce CD Projektu pro GameSpot.

Z předchozích zpráv víme, že studio pro Cyberpunk 2077 plánuje velká rozšíření jako bylo Srdce z kamene a O víně a krvi pro třetího Zaklínače. Nevyloučilo ani multiplayerový mód. Může tak jít o slovíčkaření – „projekt“ nemusí znamenat samostatnou hru, ale taky DLC, multiplayer nebo klasické mlžení.

Velkou neznámou zůstává neoznámená mobilní hra i velké AAA RPG, které není Cyberpunk 2077, ale má vyjít do konce roku 2021. A v téhle chvíli nikdo nepopřel ani nepotvrdil, že bude ze stejného světa. Schrödingerův Cyberpunk?

Původní zpráva (2. 7. 2019, 10:30): Konference pro investory se nám mohou z hráčského hlediska možná zdát poněkud nudné, dost často se z nich ale kromě spousty čísel dají vyšťourat taky zajímavé informace týkající se našich oblíbených titulů. Kupříkladu ta pondělní s šéfem CD Projektu, Adamem Kicińskim, odhalila, že se Cyberpunku 2077 v rámci firmy věnují hned tři různé týmy a pouze jeden z nich dělá na „hlavní“ hře.

Kiciński na konferenci prohlásil, že jsou mnohem spokojenější se stavem předobjednávek Cyberpunku 2077, než byli v případě třetího Zaklínače. Prý z toho ale nemáme nic moc vyvozovat, protože Geralt nezačínal s takovým množstvím hypu a srovnávat to s obdobím 2 až 3 týdnů po startu jeho předobjednávek není úplně spravedlivé. Na pořádnou statistiku je to zkrátka příliš malý vzorek. Zároveň zmínil, že si velmi dobře vedou v Číně.

Cyberpunk 2077 ale není to jediné, na čem CD Projekt v současné době dělá. „Pracujeme na třech kyberpunkových věcech – na hlavní hře a na dvou dalších. To jsou tři týmy. Taky pořád děláme na Gwentu a ještě tu máme zatím neoznámenou hru ze Spokka (pobočka zaměřená na vývoj pro mobilní zařízení, pozn. red.). Máme celkem pět týmů, tři z nich pracují na Cyberpunku,“ říká Kiciński.

Ohledně těch dalších projektů nebyl příliš konkrétní, ale dodal, že na jednom z nich dělá ve Wrocławi asi 40 lidí a má něco společného s multiplayerem. Viceprezident společnosti Piotr Niebulowicz doplnil, že „příští velká hra“ od CD Projektu se bude odehrávat také ve světě Cyberpunku a mělo by jít právě o to velké AAA RPG, které mají podle plánu kvůli polským grantům stihnout vydat do konce roku 2021.

zdroj: CD Projekt RED

Tenhle odhad je i vzhledem ke zdlouhavému vývoji Cyberpunku 2077 poměrně optimistický, Niebulowicz ale říká, že vývoj už začal a vnímají tenhle projekt jako opravdu velký a inovativní.

Pánové na chvíli ještě zabloudili do světa čísel, předpokládají totiž, že kyberpunku se během prvního roku po vydání prodá na PC míň než třetího Zaklínače. V jeho případě tvořil podíl kopií pro PC 31 % za rok 2015. Tohle číslo se podle Kicińskiho nejspíš sníží hlavně proto, že Cyberpunk 2077 není z historického hlediska tak svázaný s počítačovou platformou, jako byl Zaklínač – jeho první díl jste si totiž na konzolích zahrát nemohli.

Zároveň odhadují, že nadále poroste podíl kopií, které si hráči pořídí digitálně. V roce premiéry Zaklínače 3 to bylo méně než 30 %, u Cyberpunku by se číslo podle Niebulowicze mohlo vyšplhat zhruba na 40 až 50 %.

Pokud jste si nestihli předobjednat sběratelskou edici, která je prý na hlavních trzích už vyprodaná, máte nejspíš smůlu. Alespoň pokud někdo svou rezervaci nezruší – CD Projekt už neplánuje naskladnit další kopie. Na sběratelských edicích hry prý také vydělá o poznání méně než na těch klasických.

Na srpnovém Gamescomu v Kolíně nad Rýnem bude tým za zavřenými dveřmi ukazovat stejnou pasáž jako na letošní E3, veřejně ji pak ukáže na seattleském PAX West na přelomu srpna a září. Velký nášup informací o Cyberpunku 2077 máme prý očekávat na začátku příštího roku s pomrknutím, že herní novináři mohou očekávat materiály, ze kterých budou moct sepisovat preview.

Nejnovější články