Česká hudební hra Beat Saber se otevře hluchým hráčům
zdroj: tisková zpráva

Česká hudební hra Beat Saber se otevře hluchým hráčům

19. 2. 2019 13:15 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Možná si říkáte, že hudba a hluchota nejdou dost dobře dohromady, zvlášť když se v Beat Saberu musíte do beatových bloků trefovat v rytmu, ale právě rytmus je složka hudby, kterou lze vnímat bez ohledu na stav sluchu. Česko-slovenští Beat Games se spojili s výrobcem nositelných subwooferů Subpac a pracují na společném řešení, které by rytmickou taneční hru ve virtuální realitě mohlo otevřít i publiku s částečnou nebo úplnou ztrátou sluchu.

Přístupnost her se v posledních letech zlepšuje, ať už jde o položky v nastavení pro barvoslepé, nebo možnost nastavit si větší titulky. Zvuky jsou ale jiná pohádka. Sice jsem bez nich fungovala prvních pár let svého hráčského života a šlo to, tehdy se však nejednalo o žádný hudební titul.

Spolupráce s firmou Subpac umožní Beat Games nechat hrát Beat Saber i ty hráče, u nichž absence zvuků nesouvisí s nefunkční zvukovou kartou. Nepůjde nicméně o úplně levné řešení.

Skladatel Jaroslav Beck se ve videu svěřuje, že ztráta sluchu ho coby muzikanta hodně děsí. Proto se studio spojilo s londýnským Subpacem, který vyrábí speciální postroj se zabudovanými subwoofery. Ten si hráč nasadí a poté hudbu vnímá skrz vibrace na svém těle.

Kombinaci akustické vesty a virtuální reality s Beat Saberem ilustruje video na trojici hluchých dobrovolníků, kteří jsou z výsledného zážitku shodně nadšení. Subwooferový postroj ovšem není levná záležitost, verze M2X vyjde na 349 dolarů (skoro 8 tisíc korun). V kombinaci s pořizovacími náklady na virtuální realitu půjde zřejmě o záležitost pro pár vyvolených, i tak je to ale pěkný inkluzivní krok.

Beat Saber by se v blízké době měl dočkat nových DLC balíčků s oficiální hudbou, na které čekají především hráči s PlayStation VR, kam si nemůžete importovat vlastní skladby. V prosinci hru rozšířila písnička ze soundtracku k League of Legends, jinak si kvůli restrikcím na PlayStationu musíte zatím vystačit s původními 18 skladbami.

Beat Games v tuto chvíli řeší technické problémy s prvním balíčkem novinek, ty příští by už měly následovat v mnohem rychlejším sledu.

Nejnovější články