Česká pecka Hero of Many a další zajímavé hry pro Android
zdroj: tisková zpráva

Česká pecka Hero of Many a další zajímavé hry pro Android

28. 7. 2013 18:36 | Téma | autor: Karel Drda |

Letní várka her pro Android platformy je zde. V naší přehlídce nejzajímavějších herních novinek jsme se pokusili vyhovět každému, koho prostě baví občas hrát hry na chytrém telefonu či tabletu se systémem Android. Žánrově jsme tolerantní, takže pokud v naší přehlídce nenajdete svůj oblíbený titul, neleňte a klidně napište. Poslední měsíce díky nástupu celé řady nových telefonů a tabletů ukazují, že grafika hodně titulů se opravdu výrazně vylepšila.

Všechny zde představené hry jsme vyzkoušeli na nejnovější vlajkové lodi Galaxy S4 korejského Samsungu a současně i na tabletu Asus Transformer TF300. Samsung je momentálně ve výkonnostních benchmarcích jedním z nejlepších telefonů, naopak stále solidní Asus je již o generaci starším zařízením. Obě mašiny zvládly herní nálož v pohodě, přesto tablet již u některých titulů nestíhal například vykreslovat včas všechny detaily. Neznamená to ale, že vlastnit o generaci starší zařízení vás ihned diskvalifikuje.

Evertales

Jednoduchá, zábavná a příliš návyková na to, aby se ze hry stala jen krátkodobá sezónní záležitost. Taková je novinka od studia Crescent Moon Games. Na začátku si vyberete jednoho ze tří hrdinů, s nímž se proskáčete přes celou řadu méně či více bizarních a lehce ujetých nepřátel. Na téhle skákačce asi nejvíc potěší, že se do putování hezky nakresleným světem můžete vydat bez nějakých větších omezení.

V průběhu hry si můžete klidně přesedlat na jiného hrdinu, který má pro danou úroveň lepší vlastnosti. Evertales vyhrává i grafikou, která je na nových čtyřjádrových telefonech a tabletech opravdu k nakousnutí. Na druhou stranu, po nějaké době se vtípky začnou zajídat a zůstane jen tuctová akce. Za necelých čtyřicet korun však nejde o nic drahého, co by nestálo za vyzkoušení.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Polara

Sympatická plošinovka, která by byla vlastně úplně obyčejná a nudná, kdyby tolik svojí atmosférou nepřipomínala Tron – ten filmový samozřejmě. „Free-run“ hry jsou na mobilech velmi oblíbeným žánrem, tady potěší sympatické dělení na levely. Je jich rovných padesát a krom obvyklého hopsání a soubojů vás v nich čeká jedna menší „komplikace“ v podobě přepínání barev.

Hlavní hrdinka se musí ve sci-fi prostředí proskákat na konec úrovně a ještě volit správnou polaritu – podle typu barevných ploch, z nichž skáče, nebo laserových zbraní, které ji ohrožují. Polara není nikterak originálním titulem, ale tvůrci vsadili na opravdu skvělou lehce temnou atmosféru, která ve spojení s rytmickou hudbou nikomu nedovolí telefon vypnout.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Repulze

Arkádové závody Repulze jsou na Androidu už nějaký ten pátek, ale stále se drží v přízni hráčů. Repulze jsou akční, rychlé, graficky působivé a hlavně svým pojetím a stylem připomínají kultovní WipeOut. Liší se od něj jen tím, že tvůrci trochu změnili několik herních fines (sbírání červených a zelených gravitačních bran, které aktivují turbo). Futuristický nádech vyšel na sto procent a zábava je to vskutku návyková. Aby také ne, když za titulem stojí lidé, kteří před časem udělali kultovní Reckless Racing.

Repulze je přesně tou hrou, na které si vyzkoušíte výkon svého smartphonu. Na nových vlajkových lodích tato novinka běží jako po másle, o generaci starší tablet disponující Tegrou 3 se občas mírně zakuckal. I tak však jde o silný adrenalinových zážitek. V nabídce je celkem sedm „lodí“ a 24 závodních tratí, na nichž vás kromě vysoké rychlosti čekají ještě všelijaké magnetické zóny, tajné zkratky a nepříjemní protivníci. A pozor, bude se střílet!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Smash Spin Rage

Zdarma si můžete stáhnout novinku od studia Iddiction. Akční arkáda s fantasy prvky na první pohled na mobilech ohromí vydařenou 3D grafikou. Snaha vývojářů o originalitu vyšla jen částečně – je vidět, že koncept je dobrý a má styl, po nějaké době je však systém ovládání a cíl hry na překážku. Proti nepřátelům se pouštíte s velkou železnou koulí, kterou máte uvázanou kolem těla. Vaši nepřátelé se vás prostě jednoho dne zbavili tím, že k vám přimontovali velkou kouli a nechali vás zemřít. Jenže právě koule vám nedovoluje opustit svět živých a drží vás tak nějak ve světě duchů.

Celá tato blamáž slouží jen k tomu, abyste mohli brutálně likvidovat každého, kdo vám přijde pod ruku. Speciální útoky jsou vizuálně hezky zpracované, železnou kouli ovládáte vy sami a hra má neuvěřitelný akční říz. Problémem Smash Spin Rage je ale samotné ovládání, které v zápalu hry může přivodit i křeče do prstů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

After Earth

Hry podle nejnovějších filmů už dorazily i na tablety a mobilní telefony. Snaha filmových studií podchytit marketing k danému filmu na všech frontách asi zabírá, jinak by takové tituly vůbec nevznikaly. After Earth je titul podle stejnojmenného špatného filmu s Willem Smithem v hlavní roli. Pokud si dokážeme přiznat, že divný snímek od indického režiséra M Nighta Shyamalana je špatný, pak hře nějaké body k dobru přiznat musíme.

Hrajete za něco, co vypadá jako Smithův syn Jayden a běžíte a běžíte. Styl „endless run“, který tak dobře zafungoval u Temple Run, je zde trochu ozvláštněn souboji a netradiční trasou, která funguje. Grafika sice využívá možnosti nejnovějších přístrojů, ale je humpolácká. Dvacítka úrovní a několik skrytých misí vám ale nějaký čas zabere. After Earth naštěstí není úplně jednoduchá a vyžaduje opravdu přesnou mušku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

World War Z

Když už má člověk na Google Play zaplatit za hru více než padesát korun, chce opravdový nášup, který v případě další filmové předělávky dostane. World War Z navíc limit finanční tolerance překračuje o celou pětku, ale za těch šedesát korun nabízí opravdu báječnou zombie rubačku. Název hry je zavádějící, hra se v podstatě veze na módní vlně tohoto žánru, ale na druhou stranu – funguje.

Akční řežba plná motajících se zombíků, občasných puzzlů a celé škály zbraní, které si lze nakupovat v obchodě, má apokalyptický nádech a báječnou atmosféru. Hra je trochu náročnější na výkon zařízení, takže se klidně může stát, že na starších dvoujádrech už si nezahrajete. Ač je titul placený, po nějaké době zjistíte, že vás pánové od Paramountu tlačí do dalšího utrácení peněz v podobě lékárniček. No neberte to, že!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Sprinkle Islands

Bavily vás logické hry Cut the Rope, Pudding Monsters nebo Amazing Alex? Pak musíte být rádi, když vás hra nutí zapojit mozek a rádi řešíte vtipné logické hádanky. V tomto směru vám vyjde vstříc i novinka Sprinkle Islands, která pojede na většině zařízení s Androidem jako po másle. Pokračování téhle hříčky není o ničem jiném, než o hašení požárů. Jste malinká stříkačka, posunujete předměty, hasíte a využíváte všelijakých fyzikálních jevů, které vám dopomohou k dokončení úrovně nebo porážce hlavního nepřítele.

Sprinkle Islands není nijak originálním titulem, využívá popularity tohoto žánru. Na druhou stranu právě tyto hříčky hrají všichni bez rozdílu věku a pohlaví. Na záchranu čeká čtveřice ostrovů, což představuje rovných 48 úrovní (které budou v rámci dalších updatů asi přibývat), ve kterých úřaduje fyzika založená na vodě. Kdo má chuť se zabavit při čekání na letní spoj, má jedinečnou možnost. Cena za novinku je necelých 50 korun.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tiny Thief

Finské Rovio udělalo neuvěřitelnou díru do světa se sérií Angry Birds, která se dočkala několika klonů a pokračování. Stala se také jednou velkou dojnou krávou, která vydělává peníze na propagačních materiálech a dokonce je v přípravě i televizní seriál. Jenže Rovio naštěstí nejsou jen programátoři, kteří se zasekli na praku a kulatých ptácích. Po logické hře Amazing Alex a poněkud hloupých The Croods podle stejnojmenného kresleného filmu, se nyní objevuje zábavná adventura Tiny Thief.

Ač dle grafiky hra tak nevypadá, jedná se o jednu z nejzábavnějších novinek letošního léta. Rovio se vydalo cestou zábavné puzzle adventury, jejíž největší devizou je vtipný příběh a parádní hratelnost. S postavičkou malé zlodějky se vrhnete do dobrodružství, které si v mnoha ohledech nezadá s klasikami jako Prince of Persia nebo Rayman – minimálně, co do napětí a humoru. Od každého zde najdete trochu.

Zvláštní až dětsky naivní grafika začne fungovat na člověka v dobrém teprve po nějaké chvíli. První dojem prostě není úplně dobrý. Chcete se odněkud někam dostat, chcete něco ukrást a musíte překonávat všelijaké nástrahy. A celé to je o zapojování mozkových závitů. S trochou nadsázky lze říci, že komu chybí nový Thief, ať si zahraje jeho „Tiny verzi“. Hra je k dispozici zdarma, ale doporučuji pořídit placenou za necelých devět pětek – je bez reklam a je toho prostě víc.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Hero of Many

Člověka vždycky potěší, když může pochválit domácí hru. V tomto ohledu nám to vlastenectví ještě celkem funguje a v případě, že budete hledat originální a nekonformní hru na letní měsíce, pak se prostě musíte pustit do hraní Hero of Many. Novinka už to zase také není, objevila se ještě před začátkem letních prázdnin, ale vynechat ji by byl velký prohřešek.

Za Hero of Many stojí brněnské studio Tricker Arts, které se rozhodlo přijít s celkem odvážným konceptem, který svým vizuálním pojetím může u někoho chybně evokovat herní styl ne nepodobný Spore. Žánrově tuhle hru zařadit je ale docela složité a říci jen, že jde o akční adventuru je velmi zjednodušující. Proč si však hrát se slovíčky, podstatné je, jak samotná hra funguje. A zde je to jasná nahrávka na smeč pro všechny hráče, kteří chtějí alespoň občas na svém mobilním zařízení mít něco méně konformního, ale současně dostat velmi návykovou a hratelnou věc. Zde Hero of Many funguje dokonale.

Hrajete za malinkatou bílou rybičku, která vypadá tak trochu jako spermie nebo pulec. Putuje v temném podmořském světě a musíte hledat další bílé tvory, kteří vás slepě následují a bojují za vás. Musíte se vyhýbat nástrahám, napadat a bránit se a být občas neviditelný. Na druhé straně barikády jsou „černí“. Zní to jako báchorka o nepovedeném titulu, ale opak je pravdou. Pomalé rejdění prstem na displeji telefonu nebo tabletu je vlastně neuvěřitelně adrenalinovou věcí. Hero of Many je jedna nejnávykovějších her, kterou jsem hrál.

Fascinující atmosféra, nereálné zpracování podvodního světa a velmi chytlavá (současně však vlastně taková obyčejná) grafika – to vše jde hráčům na ruku měrou více než vrchovatou. Vývojáři na to šli navíc od lesa. V době silných a výkonných tabletů se do nás nepustili s prostředím zatěžujícím grafické procesory, ale nabídli naopak originalitu, kreativitu a nevšední zážitek. Prostředí, v němž se s malými tvorečky pohybuje, je snové, má však velmi reálně se chovající nepřátele. V době psaní textu se cena na Google Play pohybovala těsně pod sedmdesáti korunami, ale nalévám čistého vína, za ten zážitek to fakt stojí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články