Čeští vývojáři zůstávají po zamítnutí kauce a odvolání v Řecku
zdroj: tisková zpráva

Čeští vývojáři zůstávají po zamítnutí kauce a odvolání v Řecku

16. 11. 2012 13:50 | Téma | autor: Adam Homola |

Martin Pezlar a Ivan Buchta, zaměstnanci Bohemia Interactive a vývojáři Army, jsou v Řecku už přes dva měsíce zadržení ve vazbě za údajné natáčení vojenských objektů a špionáž. S dvojicí to kvůli stávce soudů nevypadalo dobře ani předtím, ale nyní celá situace nabrala ještě pochmurnější tón - podle aktuálních informací nebyli čeští vývojáři propuštěni na kauci, bylo jim zamítnuto první odvolání, a pokud nevyjde ani druhé a poslední (jak pro pořad Ozvěny dne uvedla ředitelka právní sekce ministerstva Jana Reinišová), tak soud za špionáž je zřejmě nevyhnutelný. Klukům hrozí pět až dvacet let vězení.

O současném stavu se dozvěděli novináři od Hany Buchtové, maminky Ivana Buchty, který jí zprávu zatelefonoval. Do vězení jim prý přišla obsílka v řečtině a po překladu od jednoho spoluvězně do angličtiny se vývojáři dozvěděli rozhodnutí řeckých orgánů. V dopise prý bylo uvedeno datum 25. října, ale v současné chvíli není jasné, jestli to je den, ve kterém řecké úřady rozhodly. O případu informovaly České Noviny skrze ČTK.

„Naši kluci nám už dnes do telefonu neříkají, že to nějak jde, že to zvládají. Po tomto soudním rozhodnutí už jsme od Martina s Ivanem slyšeli to, co nechce slyšet žádný rodič. Do telefonu nám říkali v podstatě jediné: Mami, tati, zachraňte nás,“ řekla jedna z matek, jak reportuje Český Rozhlas.

Případem se mělo zabývat i ministerstvo zahraničí - Karel Schwarzenberg sliboval, že se bude osobně angažovat, aby dostal kluky co nejrychleji domů, což se zatím nepodařilo. Rodiny tak chtějí podle Českého Rozhlasu zažádat o pomoc přímo prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase.

Celý případ si můžete připomenout v sérii našich článků zde, zde, zde, zde a zde, přičemž aktuální dění čtěte v angličtině na této speciální stránce. Kluky také můžete podpořit peticí, pokud jste to ještě neudělali.

Update: Na Facebooku vznikla Skupina na podporu vývojářů v Řecku, s plánovaným protestním pochodem. Přidejte se!

Nejnovější články