Chrome bude umět AAA hry i bez Javy a Flashe
zdroj: tisková zpráva

Chrome bude umět AAA hry i bez Javy a Flashe

29. 6. 2012 11:18 | Téma | autor: Adam Homola |

Prohlížeč Google Chrome je na koni. Aktualizuje se každou chvíli, amatéři dostávají za nalézání jeho chyb slušně zaplaceno a hlavně už konečně překonal mnohaletou nadvládu Internet Exploreru a je nejpoužívanějším prohlížečem na světě. Chrome má ve svém obchodě Chrome Web Store hry už dlouhou dobu, ale teprve až s relativně nedávným příchodem Native Clienta to začalo být zajímavé. Chromě díky němu totiž zvládne třeba Mini Ninjas, From Dust a spoustu dalších větších her, které jsou tradičnějšího střihu, než jen flashové minihry. Google teď pokročil kupředu, když včera na konferenci Google I/O oznámil spolupráci se streamovací službou Gaikai.

Gaikai také není žádná novinka, služba pro streamování her funguje už nějaký ten pátek a funguje slušně, dokonce i z ČR. Doposud bylo pro většinu her v prohlížečích potřeba Flash, pro některé Java. Gaikai byl a pořád je zásadní v tom, že mu k běhu velkých her stačí pouze Java. Teď už nebude potřeba ale ani ta. Google totiž oznámil, že Gaikai bude moct využívat jejich technologie Native Client, která je v Google Chrome už po několik verzí. Nebudete tak potřebovat Flash, Javu, ani výkonné PC. Na obyčejném pracovním notebooku si třeba From Dust z Chrome Web Store nezahrajete, protože pořád potřebujete výkon. Hry přes Gaikai budou ale využívat streamování z cloudu, takže vám bude stačit cokoliv normální, na čem se dá rozběhat Chrome.

Na tiskovce Google I/O se pro předváděčku vybral Bulletstorm od People Can Fly a EA. Sice to hrál asi někdo, kdo viděl podobnou hru poprvé, ale to je vedlejší. Důležité je, že to funguje v prohlížeči bez Javy a Flashe a dokonce i s gamepadem. Do PCčka totiž můžete připojit klasický gamepad, který Chrome rozpozná a bude s ním umět pracovat. Facebook s gamepadem asi ovládat nebudete, ale pro tyhle velké hry to bude ideální. Z Chrome se tak díky Gaikai a Native Clientovi stane definitivně nová herní platforma a další možnost, jak levně (netřeba výkonný hw) hrát moderní hry.

Vedle toho oznámil Google společně se Square Enixem další přírůstek do Chrome Web Store a to povedenou izometrickou Lara Croft and the Guardian of Light. Tahle netradiční Lara vyšla před dvěma lety a zaznamenala velký úspěch jak u hráčů, tak u kritiků. Po Mini Ninjas tak bude mít na Chrome obchůdku Square další povedený kousek.

Nejnovější články