Čína se bojí závislosti na hrách, pro nezletilé zavádí večerku a limity
zdroj: tisková zpráva

Čína se bojí závislosti na hrách, pro nezletilé zavádí večerku a limity

7. 11. 2019 11:40 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Jako by nestačili přísní rodiče! Čínská vláda se kvůli obavám ze vzrůstající závislosti mezi mládeží rozhodla vmísit do výchovy nejmladších Číňanů. Nově si před oslavou osmnáctých narozenin nezahrají online mezi 22. hodinou večerní a 8. hodinou ranní. Během pracovních dnů se navíc hraní mohou věnovat maximálně 90 minut denně, o víkendech a svátcích lze nerušeně pařit až tři hodiny. To zní… krutě?

Rodiče se čínská vláda pro změnu snaží uchránit před vysátím bankovního konta nehlídanou kreditkou. Dospívající mezi 16-18 lety mohou měsíčně za online hraní utratit maximálně 400 jüanů (asi 1 320 korun), mladší hráči pak 200 jüanů (660 korun).

Pokud se chystáte argumentovat tím, že čínským dětem prostě stačí nepřiznat, že jim ještě nebylo 18, případně hrát z účtu či telefonu svých rodičů, tak máte teoreticky pravdu. Mezi šest nových zákonů pro hraní mladistvých ale kromě večerky a časového limitu patří i povinnost uvádět při registraci pravdivé osobní údaje. Úřady spolupracují s policií na propojení databází, které budou porovnávat jejich registrační údaje s těmi v národním registru.

Za dohled nad mladými hráči budou zodpovědní nejen rodiče, ale především herní společnosti. Firmy, které na herní čas mladistvých dostatečně nedohlédnou, mohou dokonce přijít o licenci. Vláda zároveň pracuje na novém věkovém ratingu a bude rodiče i učitele školit, aby dokázali chování dětí na internetu kontrolovat.

Státní tisková agentura vydala prohlášení, podle kterého online hraní sice přispívá k „duševnímu a kulturnímu rozvoji“, zároveň ale také „ovlivňuje fyzické i mentální zdraví a učení mladistvých“.

Není to poprvé, co se čínská vláda snaží omezit čas, který děti tráví hraním her. V minulosti označila hry za důvod rostoucí krátkozrakosti v populaci. První návrh pravidel, z něhož vychází současná iniciativa, pochází z roku 2016.

Podobný zákon omezující online hraní existuje také v Jižní Koreji, kde od roku 2011 děti pod 16 let nesmějí hrát mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. V roce 2017 ale k zákonu přibyl dodatek, podle kterého smí jejich rodiče požádat o výjimku a zároveň otevírá speciální hráčské střední školy. Jihokorejská reprezentace ve Starcraftu musí někde trénovat!

Nejnovější články